Forteca Napisano 25 Październik 2006 Share Napisano 25 Październik 2006 Generalnie tak, ale to część Niesse-Stellung, czyli od Paczkowa do Odry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 8 Grudzień 2007 Share Napisano 8 Grudzień 2007 Fajne macie te bunkry:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 Witam wszystkih widze ze pojawił się temat bunkrów w dolinie Małej panwi ja mieszkam niedaleko tej zeki i razem ze znajomym penetrujemy te shrony i inne fortyfikacje" poszukuje ludzi ktuzy maja jakies inne informacje na ten temat zawsze mozemy poszykiwac pamiątek w wiekszej grupie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tboniasty Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 Witam :)Profos, czy mógłbym prosić o kontakt na mail?Byłem na składowisku tych kochbunkrów, ale interesują mnie również te wkopane. Czy mógłbym prosić o jakieś namiary?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haupttman Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 To też Ottmachau Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haupttman Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haupttman Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 tboniasty, maila wysłałem. Takie kochbunkry można spotkać nad Małą Panwią gdzie przebiegał zewnętrzny pierścień umocnień Festung Oppeln. A te wkopane, których fotki zamieściłem Forum, znajdują się nad rzeką po lewej stronie od Luboszyc. Na inne można się natknąć na wale nad Odrą w okolicach Czarnowąs i Dobrzenia Małego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tboniasty Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 Składowisko kochbunkrów - Cementowania Wróblin cz.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tboniasty Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tboniasty Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tboniasty Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tboniasty Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 i 4 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 tboniasty, tak myślę sobie, że ta bunkierki, które teraz pokazałeś musiały kiedyś być umiejscowione nad rzeką (Małą Panwią), bo te z dworca wschodniego prawdopodobnie stały kiedyś na polach w miejscu gdzie teraz stoją wieżowce na ZWM-ie. Rozmawiałem kiedyś z facetem, który mówił mi, że kiedyś jakieś bunkry tam były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 Około 30 km na wschód od Opola znajduje się inna ciekawa budowla. Nie jest to bunkier, ale również obiekt militarny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 Budowla ta znajduje się całkowicie pod ziemią, a w jego skład wchodzą cztery takie obiekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 Na dół schodzi się takimi schodkami :)Mieszkaniec pobliskiej miejscowości mówił mi, że jeszcze długo po wojnie był w środku doprowadzony prąd i można było zapalić światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 widok z góry...Obiekty te były wyposażone w toalety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 Tak wygląda w środku. Takie tunele ciągną się przez kilkadziesiąt metrów.Nie wchodziłem daleko ze względu na to, że moja latereczka dawała słabe światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 Drzwi wejściowe.Ostały się, ponieważ są z betonu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 prawdopodobnie w środku jednak przebywali żołnierze, bo w drzwiach jest judasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 Co kilka metrów wystają z ziemi kominy wentylacyjne. Od wewnątrz wloty zamykane są metalowymi drzwiczkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 Być może te obiekty spełniały jakieś funkcje magazynowe. Ale to tylko moje przypuszczenia. W środku nie zauważyłem większych pomieszczeń, tylko wąskie korytarze. Ale tak jak pisałem wyżej - daleko nie wchodziłem. Trochę dlatego, że nie miałem dobrego światła, a trochę dlatego, że korytarz się rozwidlił. No i z plecakiem, wykrywaczem i łopatą było ciężko się tymi korytarzami poruszać. A nie chciałem tego mojego dobytku zostawiać na zewnątrz z obawy, że ktoś mi go skubnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 15 Marzec 2008 Share Napisano 15 Marzec 2008 Na wschód to moje okolice :) często tu bywasz? może warto by nanieść na mapę wszystkie okoliczne obiekty oczywiście wcześniej je spenetrować. Na znaleziska raczej nie ma co liczyć ale dreszczyk emocji zawsze pozostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 15 Marzec 2008 Share Napisano 15 Marzec 2008 Witam te shrony znajdują sie niedaleko stacji PKP w Kolonowskim(Fosowskie)podobne do nih sa równies w Krasiejowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.