Skocz do zawartości

Sprzęt 1939

polpim

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Aj, Waj!Dalem plame...
FT-17 oczywiscie jest razem z TK-3 w Belgradzie.R-35 w Bukareszcie.
I jak pisali przedmowcy - nie jestem pewny ozsamosci" obydwu.
Grendel
Napisano
Chciałbym się dowiedzieć czy koś może potwierdzić informację na temat karaśa znajdującego się kiedyś gdzieś na wschodzie? Podobno został pocięty
Napisano
-jeden bofors 40 mm w MWP
- bofors 37 mm w Bydgoszczy
-armata 75 mm wz. 1897 w MWP
-Druga w Lipcach Rejmontowskich
-prawdopodobnie jeszcze jedna w rękach prywatnych
- + jedna lufa w Sochaczewie.
-lufa do habicy 100 mm wz. 14/19P w rejonie bitwy nad Bzurą
-przodek do haubicy 100mm polski

-Są tez dwie armaty 105 mm wz. 28 w Gdyni
- + jedna taka w Finlandii. Mają tam coś jeszcze, ale nie wiem dokładnie co.

I mój ulubiony temat czyli samochody:

Łazik 508 III:
-1 w Muzeum techniki (są wątpliwości czy to nie przeróbka z cywila)
-1 w rękach prywatnych, wyremontowany i na chodzie
-1 wykopany ostatnio na lubelszczyźnie, kompletny, ale stan nieznany

Ciężarówka PF 621:
-jedna 621L z opływową kambiną w muzeum techniki
-jedna 621R ze starszym typem kabiny w muzeum techniki

Jest też sporo motocykli.
Znam jedneo kolekcjonera który posiada Sokoła 600 w orginalnym malowaniu predwojennym wojskowym.

Napisano
Polsmol,
Jeszcze za moich czasow byl przynajmniej jeden CWS M-111 w oryginalnym malowaniu plus dwa najprawdopodobniej wojskowe i na wojskowe pomalowane(w wysokim stopniu oryginalne).Wszystkie byly w rekach prywatnych, rzecz jasna.Sokolow 600 co najmniej kilka pojawialo sie na zlotach, ale nie pamietam juz na ile byly oryginalne (mowie o malowaniu wojskowym , a nie o egzemplarzach cywilnych).Troche sie tego uchowalo.
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
A Wy tylko o tym polskim sprzęcie na Forum i powoli się ludziom w głowach od tego przewraca...
Miałem dziś sen ,o znalezionym w stodole ,przykrytym sianem ciągniku C2P :) Był deczko postrzelany ,ale po zalaniu benzyny i paru zabiegach jeździł :)))) Poważnie - realistyczny sen! A może był to proroczy sen? Według snu - okolice Opoczno-Piotrków Tryb. - SZUKAJCIE! :)

pzdr

bjar_1
Napisano
tam w dziale ciężarówki w zakładce C2P jest zamieszczone zdjęcie z podpisem że w zlikwidowanej kolekcji belgijskiej był kiedyś c2p
Napisano
Stan Boforsów ppanc:
- MWP + przodek (z lubelszczyzny)
- Sochaczew (Z MWP) + skrzynki na amunicję, optyka
- Katowice (via Jarema)
- Muzeum POW Bydgoszcz (via Jarema)
- Sanok (prywatne)
- Lipce (via Jarema)

Skarżysko Kamienna - tarcza od 100 mm lub 105 mm

Lufa od haubicy 100 mm - wieża kościoła w Brochowie

Napisano
Co się stało z tym C2P? ;-)

http://odkrywca-online.com/index1.php?action=galerie&nazwa=c2p
http://odkrywca-online.com/index1.php?action=galerie&nazwa=c2p1

A poza tym przejrzyj tematy na forum sprzed ostatnich kilku miesięcy... ;-)
Napisano
bofors odnaleziony na pradze był wykopany w okloicach ulicy Kondratowicza podczas budowy hotelu robotniczego tak przy najmniej podaje Paweł Elsztein w książce Moja Praga
Napisano
Forteca,
Nie wiesz, jak wyglada sprawa z polskimi Boforsami 40mm, ktore ponoc zlokalizowano w Finlandii?Mialo byc tego wiecej niz jedna sztuka ponoc.Ile w tym prawdy?
Do mnie ta wiadomosc dotarla poprzez lancuch osob niekoniecznie orientujacych sie w temacie, ale pewne jest, ze nie pomylono ich z Boforsami p-panc.
Prawda, czy kolejna Opowiesc Hoffmanna"?
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
Forteca,
Wiesc, ktora po dlugich peregrynacjach dotarla do mnie, mowi wyraznie, ze zlokalizowano kilka sztuk polskiego pochodzenia.Niestety nie mam kontaktu z osoba, ktora je odnalazla i nie moge tego potwierdzic osobiscie.Kolega ten 20 lat temu mieszkal w Gdansku, ale pozniej przeniosl sie gdzies na Kociewie i niestety kontakty nam sie urwaly, gdy wyemigrowalem.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
W Warszawie były znalezione trzy Boforsy przeciwpancerne:
1. w okolicy jeziorka Kamionkowskiego w 1964r - numer fabryczny 1167 z 21pp ufundowana przez Farmację Polską (MWP 33 318);
2. w okolicy stacji Olszynka Grochowska w 1975r - numer fabryczny 470 (MWP 41 624);
3. przy ul.Kondratowicza w czasie budowy Szpitala Bródzieńskiego w 1979r - numer 137 z 79pp (MWP 42 548)
pzdr - Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie