Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 318
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Czy Ursusy" miały więcej niż jeden typ wieży ?
Analizując materiał fotograficzny (min. na forum i w monografii Militariów") wychodzi mi, że są co najmniej dwie wersje nitowania i z dwoma różnymi ustawieniami uzbrojenia.
Poprawcie mnie, ale jarzma nie były chyba zamienne - tzn. nie dało się zamocować działka w jarzmie km-u i na odwrót?
Czym to może być spowodowane ?
Napisano
W książce J. Magnuskiego Samochody pancerne Wojska Polskiego 1918-1939" , na stronie 111 jest ta sama ilustracja z podpisem Samochód pancerny Berliet w Poznaniu, podczas defilady 1 pułku czołgów w końcu lat dwudziestych". Na stronie 112 jest fotka Berliet'a z przodu.
Napisano
A czy nie jest to pojazd tego samego typu, co był pokazywany tu na forum, jako leżący w rowie (na prawym boku) ?
Teraz nie znajdę, ale gdzieś mi się po głowie kołacze takie zdjęcie ...
Napisano
No cóż.
Pan, panie Adamie jest specjalistą w sprawie pojazdów pancernych.
A ja przyznaję się do swojej pomyłki.

A wracając do Ursusa - czy ktoś wie, jakiej średnicy są łebki nitów i śrub jakich używano do łączenia płyt w Ursusie ??
Napisano
Akagi, CAŁY Ursus był na śrubach ?
Bo naturalne jest, że elementy jakie mogą podlegać wymianie będą mocowane na śrubach, ale inne chyba nie.
No i zostaje pytanie, skoro to wszystko śruby, to jakiej wielkości ..
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam,
Mam pytanie, czy komuś z Was Szanowni Koledzy udało się zakupić, to oto zdjęcie zamieszczone przez jotesa? https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/2409818.jpg
Wydaje mi się, że nie jest to Wołomin...