leszek01 Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 kolejna fotka z pogrzebu generała brygady Włodzimierza Maxymowicza-Raczyńskiego w Warszawie ( Ursus wz.29 ciągnie przyczepę z trumną) (zbiory NAC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Listopad 2009 Share Napisano 9 Listopad 2009 Przebudowany samochód pancerny wz. 29Ursus,wykorzystywany jako samochód propagandowy - Kraków 1935" (NAC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Czy Ursusy" miały więcej niż jeden typ wieży ?Analizując materiał fotograficzny (min. na forum i w monografii Militariów") wychodzi mi, że są co najmniej dwie wersje nitowania i z dwoma różnymi ustawieniami uzbrojenia.Poprawcie mnie, ale jarzma nie były chyba zamienne - tzn. nie dało się zamocować działka w jarzmie km-u i na odwrót?Czym to może być spowodowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 W jarzmie można był montować zamiennie różne typy uzbrojenia. Było to wykonalne, choć z tego co mi wiadomo niepraktykowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek2 Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Panowie czy to jest wz. 29 w wersji propagandowej?Czy coś innego?PozdrawiamSchrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 To chyba Peugeot Policji Państwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 W książce J. Magnuskiego Samochody pancerne Wojska Polskiego 1918-1939" , na stronie 111 jest ta sama ilustracja z podpisem Samochód pancerny Berliet w Poznaniu, podczas defilady 1 pułku czołgów w końcu lat dwudziestych". Na stronie 112 jest fotka Berliet'a z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Berliet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 16 Listopad 2009 Autor Share Napisano 16 Listopad 2009 Akagi, a co, prócz diagnozy Magnuskiego, każe ci przypuszczać, że to Berliet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Aj, teraz mnie zagiąłeś Adam. Jakoś kojarze te fotke z Berlietem - kanciasty ksztalt, przednie blotniki. Ale to ty jesteś guru od samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 A czy nie jest to pojazd tego samego typu, co był pokazywany tu na forum, jako leżący w rowie (na prawym boku) ?Teraz nie znajdę, ale gdzieś mi się po głowie kołacze takie zdjęcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 O o to mi chodziło .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 17 Listopad 2009 Autor Share Napisano 17 Listopad 2009 Ano, nie jest tego samego typu - dla porownania też zdjęcie z przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 No cóż.Pan, panie Adamie jest specjalistą w sprawie pojazdów pancernych.A ja przyznaję się do swojej pomyłki.A wracając do Ursusa - czy ktoś wie, jakiej średnicy są łebki nitów i śrub jakich używano do łączenia płyt w Ursusie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 cięciwa - twój samochód w czasie służby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Magnuski w swej książce opis tego samochodu zaczął w sposób dość tajemniczy: Samochód pancerny Berliet(?)".Myślę, że do końca nie był pewien , co to samochód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek2 Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 To jeśli to nie Francuz to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Cięciwa może nity są tej samej wielkości co w TK-3.Panczerz podobny i blisko tego samego rocznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Przecież TK-3 był skręcany na śrubach. Ursus zresztą też. Co wy z tymi nitami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Akagi, CAŁY Ursus był na śrubach ?Bo naturalne jest, że elementy jakie mogą podlegać wymianie będą mocowane na śrubach, ale inne chyba nie.No i zostaje pytanie, skoro to wszystko śruby, to jakiej wielkości .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seroczyn Napisano 11 Grudzień 2009 Share Napisano 11 Grudzień 2009 Witam, Mam pytanie, czy komuś z Was Szanowni Koledzy udało się zakupić, to oto zdjęcie zamieszczone przez jotesa? https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/2409818.jpgWydaje mi się, że nie jest to Wołomin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 11 Grudzień 2009 Share Napisano 11 Grudzień 2009 leszek01: to nie ten samochód. Chociaż z przodu taki sam, ale na innych zdjęciach widac, że ten w rowie ma długą budę z tyłu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 Masz racje przegapiłem długą budę. Zastnawiam się czy nie jest to pierwszy (2009-11-17 17:55:51) po przebudowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 12 Grudzień 2009 Share Napisano 12 Grudzień 2009 seroczyn, owszem, a w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 14 Grudzień 2009 Share Napisano 14 Grudzień 2009 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi