Skocz do zawartości

Kołobrzeg i okolice

Lobo26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Radek mail poszedł z lokalizacją... jak cos znjdziesz to daj znać.
ja dopiero sie wybieram w polowie kwietnia w teren...

Pozdrawiam
Lobo-26
  • Odpowiedzi 318
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam,
artukuł z dzisiejszego Kuriera Szczecińskiego" (str 9):

Ratowanie załogi okrętu Ćwiczenia na Bałtyku

ŚMIGŁOWIEC ratowniczy Mi-14 PS z Bazy Lotniczej Marynarki Wojennej w Darłowie weźmie udział w duńsko-polskich ćwiczeniach ratowniczych pod kryptonimem "Sarex 2005. Uczestniczyć w nich mają głównie okręty 3. Flotylli Obrony Wybrzeża z Gdyni oraz 8. FOW ze Świnoujścia.
Ćwiczenia rozpoczęły się wczoraj na wodach Bałtyku południowego i potrwają do 7 bm. Są one jedną z największych operacji ratowniczych na naszym morzu. Wezmą w nich jeszcze udział brzegowe grupy ratownictwa, lotnictwo morskie, służby operacyjne i punkty obserwacyjne Marynarki Wojennej..."

To jeszcze nic - najlepsze jest zdjęcie pod tym - na zdjęciu widac jak okręt podwodny ORP Sokół" wpływa do kołobrzeskiego portu.
Napisano
Witam panów.
Do tych manewrów Kołobrzeg dołącza jutro a naszego podwodnego SOKOŁA"miałem przyjemność oglądać wczoraj od środka.Robi wrażenie.Jeśli ktoś ma ochote pstryknąć pare fotek wychodzących okrętów kołobrzeskich jak i jednostek ratowniczych i oczywiście podwodniaka zapraszam juto na wschodnią główkę portową na godzine 8.00 rano bo o tej właśnie godzinie przewidzane jest wyjście w morze.

pozdrawiam Radek

ps.zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało od kuchni"
do zobaczenia po powrocie.
Napisano
a beda was rozwiazywac podobno
w czerwcu pierwsze 3 kutry reszta jakos w przyszlym roku- prawda to li?
nikt mi nie odpowiedzial o tym grzybowie- sa jakies fotki moze?
Napisano
Kurcze niewiem czy mi sie uda o 8 przybyc na główki...
Radek jesli mozesz zrobić jakies fotki (oczywiscie legalnie) to zrób klika dla nas.
Woytas moze przez to Grzybowo" nie było odzewu ;) co do Rogowa to poszukam :) jak cos znajde to zamieszcze.

Pozdrawiam
Lobo26
Napisano
Witam serdecznie.
12 godzin kręcenia się po pod kołobrzeskich poligonach MW to lekka przesada.Faktycznie manewry były obsadzone całkiem,całkiem" ale okręt podwodny SOKÓŁ" którego rzekomo mieliśmy znaleść-owszem był ale tylko przez moment i to jeszcze pokazał sie na głębokości peryskopowej i tyle go było widać.Zdjęć niestety nie udało mi się go uwiecznić w mojej cyfrze" mam tylko kilka fotek naszych łajb w akcji ale niestety są za obszerne żeby je zamieścić.
A z ciekawostek:to KOBEN bo takiej klasy jest SOKÓŁ" zamólił się i nie mógł wyjść w morze dopiero holownik H-9 zdołał go wydostać.

Pozdrawiam Radek
Napisano
Witam,
Radek jesli mozesz to podeślij mi na mail fotki tych okrętów.

Znając głębokości w naszym porcie to jestem pod wrażeniem ze wogóle udało mu sie wpłynąć (zanurzenie 4,7m a głębokości 4,5-5,5m). Prawdopodobnie był to pierwszy po II wojnie okręt podwodny który wpłynał do naszego portu.

Pozdrwiam
Tomek

ps: to jest typ: KOBBEN a tu jest kilka danych o nim:
http://www.mw.mil.pl/index.php?akcja=kobben
Napisano
Tak Tomku masz rację to był debiut polskiego okrętu podwodnego po II WŚ.I myśle że chyba ostatni z mojej wizyty na Sokole" moge stwierdzić że to pływający komputer a kilka spojrzeń przez peryskopo robi naprawde niezapomniane wrażenie.
Pozdrawiam Radek

ps.zdjęcia już poszły
Napisano
Chwała Lobo,

dzięki za namiary. Za Amfi. zaczęliśmy ze złej strony. Dopiero pod koniec przewidzianego czasu zaczęło się coś dziać. Zdobycze są w czyszczeniu więc fotki później na Koszalinie.

Karczma owszem jest - ruina, śmietnisko, złomiarze wycięli nawet grube pręty i rury. Mnustwo stłuczki (aż serce krwawi) - ani jednej całej sztuki.

Podsumowując: wyjazd udany, a relacja dokładna z fotkami w Koszalinie".

Jeszcze raz dziękuję - bywaj -M.
Napisano
Witam serdecznie.
Panowie czy możecie powiedzieć coś o bunkrach mieszczących się przy drodze między Rogowem a Mrzeżynem??
Do kolegi WOJNY:od której strony zaczynaliście???
Napisano
Witam,
Radku pryzynam ze tamte rejony znam tylko z widoków z okna samochodu :( ale sądzę ze uda nam sie zgadać na jakis rekonesans.
co do bunkrów to czy to moze być budowla aszych" ? przeciez tam byl teren jednostki p-lot... to tylko moje domysły...
Pozdrawiam
Lobo26

ps: mail ze statkami nie doszedł :(
Napisano
Witam,
wlasnie powróciłem z terenu.... powiem ze wypadzik za miasto był owocny. Dreptalem sobie po okolicach Ustronia Morskiego. Zaszedłem na 31.BAS - nadal można tam spotkac kolekcjonerów metali kolorowych" ;) . Zwiedziłem sobie miejsce gdzie stacjonował batalion specnazu (nie pomyliłem sie - specnazu - informacja jak najbardziej prawdziwa!). Oraz wreszcie zlokalizowałem - przy pomocy moich znajomych z tamtych okolic jak i Grupy z Gdańska" - naszego kołobrzeskiego Kondorka czyli FunkmeBgerat Stellung 1. Ordnung Kondor" ...

Kurcze zakwasy będą mnie pewnie męczyć jeszcze przez kilka dni ;) ale naprawde było warto !

Pozdrawiam
Lobo26
Napisano
Witam Tomku
Czyli zrobiłeś sobie wypadzik?To super a czy masz może jakieś fotki z wycieczki?Co miałeś na myśli pisząc:kołobrzeski kondorek...???
pozdrawiam b..
Napisano
Witam,
owszem fotki mam ale analogowym aparacikiem i wstawie je dopiero jak wywołam...

co do Kondora to tu wszystkiego się dowiesz: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=66494#66571

Pozdrawiam
Lobo26
Napisano
lobo ty to jestes taki szpieg z krainy deszczowcow :P
odwiedzasz fajne miejsca a zadnych zdjec nie dajesz :>
Pospiesz sie z tym filmem :>
Pozdrowienia ze slunska
PS. Masz moze fotki tego rogowa?
Napisano
Witam serdecznie wszystkich
Panowie a czy ktoś przeleciał z piszczałką ten teren? o ile wiecie gdzie to jest?

pozdrawiam b...
Napisano

Witam serdecznie wszystkich internautów.
Nikt nic nie dopisał do mojego poprzedniego postu a więc jest to widok na Kołobrzeg z wysokiego domu dróżnika koło Mirocic.
A teraz następne:
-na wędrówkach po lesie spotyka się i takie pamiątki dawnych pokoleń.

pozdrawiam b...

Napisano
Witam was czytam te posty jestem z Dźwirzyna.W Rogowskich bunkrach jak można to nazwać.znalazłem skorupe po bombie 100 kilowej,magazynek do mg 15,część od samolotu niemieckiego niewiem od jakiego,kawałek chyba działka pokładowego,tablice z 1937 pisze na nich coś o urządzeniach do pompowania paliwa do samolotów ile litrów na godzine itp.Tabliczki.I wiele śmieci.Bunkier był zalany,całość wybrałem z ojcem wiadrami.Wszystko mam w domu zakonserwowane.Koło placu gdzie stały hangary znalazłem polskie orzełki i łuski z mg,i jeden pusty pocisk od działa.Nie myslałem że tyle osób interesuje sie Rogowem i okolicami.Szkoda że strzelnice rozebrali.Byłem tam i wszystko widziałem.Ojciec im powiedział gdzie jest zakopany druki mały kulochfyt.Jak był mały w latach 70,go zasypali.Mówił że żołnierze leżeli na ulicy i strzelali.Nie było ruchu ulicznego.Na strzelinicy wykopali z wałów 9 bomb 500 kilowych i 1 granat chyba m24 z rączką.Puźniej przyjechali saperzy i wszystko zdetonowali.
POzdro
Blomberg
Napisano
Witam nowego kolege.
Jako że jesteś z Dźwirzyna to mam dla ciebie propozycje i zarazem pytanie.
Widziałeś może po lewej stronie drogi między Rogowem a Mrzeżynem te cztery bunkry z których tylko kominy wentylacyjne wystają?Obecnie tez jestem bez wykrywacza bo poprzedni poszedł do żyda" ale za nie długi czas będzie nowy.A teraz propozycja:może byśmy spenetrowali te bunkry razem bo potrzebuje kogoś do pomocy głównie dla bezpieczeństwa.
Pozdrawiam b...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie