Skocz do zawartości

Panzer '39 - wraki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rzeczywiście wygląda to bardzo obiecująco. Czekam na następne zdjęcia ;-)

Mam w kolekcji cztery fotografie z tego miejsca (jedną już wykorzystałeś) i chętnie ci je udostępnię. Mam tylko prośbę, aby były podpisane moim nazwiskiem.
  • Odpowiedzi 426
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

PzKpfw I w Warszawie w Ogrodzie Saskim. Szubański w swojej książce Polska Broń Pancerna 1939" pisze, że był to czołg zdobyty przez Polaków podczas wypadu w Wawrzyszewie i odholowany następnie w to miejsce.

Napisano
Do POLSMOL
Będę BARDZO WDZIĘCZNY za udostępnienie tych fotografii. Co do podpisania nazwiskiem, to jest naturalne, że tak. Bedę bardzo rad móc wykorzystać te fotografie. Mam nadzieję, że będę mógł się jakoś odwdzięczyć.
Pozdrawiam
Napisano

Vincent_Vega_69
Oto obiecane skany. W rozmiarze mamucim i bez podpisu masz w skrzynce.
Nie musisz się odwdzięczać, bo już to zrobiłeś lokalizując to miejsce. Nawet nie wiesz, jaka to dla mnie radocha. ;-)

Napisano
Do BODZIA

Po pierwsze skad wiesz, że ostatnia fotka, ze spalonym transporterem to Mszczonów?

Po drugie, czy te fotografie są gdzieś do kupienia?

Po trzecie- jeśli nie są a masz ich dobre skany- to czy mogę liczyć, na ich udostępnienie?

mszczonow1(małpa)neostrada.pl

Wraz z Vincentem Vegą zamierzamy stworzyć Wirtualne Muzeum Ziemi Mszczonowkiej i te skany wykorzystalibyśmy do tworzenia tego serwisu. Jeszcze do niedawna mieliśmy zaledwie 10 historycznych zdjęć miasta (a o wojennych fotkacj nawet nie myśleliśmy) teraz dzięki współpracy z kustosz miejscowego muzeum i internetowym poszukiwaniom mamy już około 1500 starych fotek (mieszkańców, architektury, członków Sokoła, harcerzy itp). Ten serwis miałby pomóc miejscowej młodzieży i pasjonatom historii w pogłębianiu swej wiedzy. Oczywiście wszystko za free... dla idei.
Możesz pomóc??????
Napisano
No tak, na Bodzia można zawsze liczyć :)
Pisałem właśnie o tych zdjęciach, raczej nie ma wątpliwości co do ich lokalizacji (przynajmniej względem siebie, bo tego domu, co pod nim stoi czwórka" to jeszcze nie widzieliśmy ;) ).
Jeśli uda mi się jeszcze coś znaleźć, to maks. jedno lub dwa.

Pzdr,

jotes
Napisano

Ależ ten dom jest i to nawet na kilku ujęciach. Te zdjecia były już na tym forum. Wybaczcie, że nie podpiszę kto je publikował jako pierwszy bo nie pomnę tego, ale mogę te fotki przypomnieć.

Napisano

to druga obiecana fotka.

w domu z białymi obramówkami okien mieszkał niejaki Ojrowski i tam był skład materiałów tytoniowych i restauracja. W domu pod którym stoi czwórka mieszkał Żyd Danziger, zaś w budynku następnym (widzianym na pierwszej fotografii ) kolejny Żyd o nazwisku Grosswald

Napisano
To się nie zrozumieliśmy :) Zdjęcia z wrakami znam i inni forumowicze też. Nie znamy natomiast zdjęć (achiwalnych bądź współczesnych), które pokazywałyby ten dom i stanowiły dowód, że to Mszczonów :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie