Skocz do zawartości

Nie tylko u nas stawiają nowe ciekawe pomniki.

mac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie powiedziałbym ze to są głupcy. Dla tych ludzi to bohaterowie bo walczyli przeciwko ich największemu wrogowi.
Sytuacja jest podobna do Chorwacji. Dla wielu ludzi zyjących tam Ustasze byli takze bohaterami.
Innych zapewne nie mieli.
pzdr
Napisano
Może i u nas doczekamy się pomnika bohaterów UB walczących z zaplutym karłem reakcji,wstyd aby dzisiejsza władza nie doceniła pomnikiem ich trudu i poświęcenia.Co za niewdzięczność!!!
Napisano
Nie mozna porównywać UB do Estońskiej dywizji W-SS! Nawet w Norymberdze nie uznano tej formacji za zbrodniczą. Ludzie Ci walczyli przeciwko komunistycznym okupantom a Niemcy byli jedyna siłą zdolna im w tym dopomóc.
A pedały(sorry pedałów) z UB zajmowali się dokuczaniem" swoim rodakom.
Pozatym jakim prawem ktos ma zabraniać estonczykom budowy pomnika? Jest to ich sprawa. Moga sobie nawet zbudowac pomnik kut..a jak chcą.
pzdr
Napisano
Jak to nie uznano Estońskiej SS za zbrodniczą ,skoro całe Waffen-SS uznano za zbrodnicze? To ja juz nie wiem OCB...

pzdr

bjar_1
Napisano
Przeczytaj sobie na przykład wczorajszą Rzeczplitą. Jest tam taki artykulik.
pozdr
Napisano
Z jednej strony to źle że zaczyna się gloryfikować SS, ale z drugiej strony, jeżeli na pomnikach i to w Polsce a nie w Estonii nikogo nie rażą czerwone gwiazdy, to dlaczego nie...
Napisano
Oni nie maja zamiaru gloryfikować SS, tylko Estończyków w szeregach tej formacji. W sumie były to postacie tragiczne. Musieli dokonac wyboru, który dla niektórych mógł sie wydać niewłaściwy. Ale nalezy pamietać o specyficznej sytuacji jaka tam panowała. W sumie to Ruscy byli okupantami, a jedyna siłą jaka mogła im przynieść niepodległość była armia niemiecka. Jaki mieli wybór? Poprzeć Niemców? Czy poprzeć Rosjan? Sami niepodległości by nie wywalczyli. Amerykanie czy francuzi ich mieli w dup.e.
Z drugiej strony to mozna powiedzieć: dlaczego tak gloryfikujemy" Schumana, przecież był w rządzie Vichy? Ale długo tam nie podziałał i podobno miał inne zdanie. Ale był w tym rządzie. Estończycy tez nie mieli wyboru. A co powiedzieć o wielu jednostkach, które nie miały wpływu na przesunięcie ich z wehrmachtu do W-SS?
Swoja drogą to masz rację z tymi gwiazdami. Ja osobiście niecierpię komunistów i oburza mnie wizerunek gwiazdy z sierpem i młotem w centrum Warszawy(reklama na siedzibie Aeroflotu). I co mam protestować bo moja rodzina wiecej wycierpiała od komuchów niz od niemców?(Za to ze mój dziadek był bogatszym wieśniakiem).
Jestem przeciwny gloryfikowaniu SS tak jak wy, ale nalezy w przypadku obcokrajowych jednostek byc troche bardziej obiektywnym. Na pewno byłbym przeciwny stawianiu pommników SS Galizien, RONA, Szaulisom i niektórym innym, ale w przypadku niektórych jednostek to nie miałbym nic przeciwko(jeśli ich historia by nie miała żadnych niepewnych kart).
Pozatym nie widzę powodu, aby ktokolwiek mieszał się w sprawy niepodległego państwa. Pomniki na terenie państw świadczą tylko i wyłącznie o tych państwach.
pozdr
Napisano
No ciekawie piszesz, że jesteś przeciwny stawianiu pomników SS Galizien, a przecież ta formacja też została złożona z patriotów tyle że ukraińskich, członków i sympatyków Organizacji Niepodległej Ukrainy. Z członków tej dywizji powstały oddziały UPA. No i jak, będziemy się teraz licytować które SS jest cacy a które be ? Pamiętajcie że w SS wpajano ideologię faszystowską, ślepe posłuszeństwo furerowi. I takim ludziom niezależnie od kraju pochodzenia ma się stawiać pomniki ?
pozdr.
mac
Napisano
Mac ma rację - co to za różnica czy ci z SS byli z Estonii ,Ukrainy czy Łotwy. Przecież ci z Galizien" też walczyli" o swój kraj...

bjar_1
Napisano
Nie ma racji. Galizien, Łotysze, Holendrzy itd. byli używani do walki przede wszystkim z partyzantką. Popełniali przy tym zbrodnie. Estończycy walczyli z Armia Czerwoną o swój kraj. faktycznie nie mam zamiaru sie licytować które SS jest be, a które cacy. Ogólnie jest be, ale wiele jednostek walczyło fair, n.p. Estończycy.
I nie generalizujcie, że w jednostkach obcokrajowych wpajano ślepe posłuszeństwo Fuhrerowi. próbowano, ale przede wszystkim opierano się na ich poczuciu patriotyzmu.
Wyobrażacie sobie, aby na przykład Francuzowi powiedziano, ze ma umierac za Fuhrera? Hehehhheeee. On walczyłl przede wszystkim z bolszewizmem i takich właśnie aseł uzywano wobec obcokrajowców. A wszyscy ruscy w Wehrmachcie i W-SS?
Oni walczyli przede wszystkim za Rosje(nie sowiecką), za Własowa, KONR itd. a Fuhrera mieli głęboko w dup.e.
Przy okazji poczytajcie sobie tez o samym Własowie, bo wielu z was w każdym rusku u niemców widzi własowca, niezależnie czy jest to Tatar, Turkiestańczyk, Kozak, Biały ruski czy Ukrainiec.
pozdr
Napisano
Jasne że ni można generalizować!!! Zgadzam się z tym że wiele jednostek walczyło z bolszewizmem i dopóki nie popełniali zbrodni i nie walczyli nie z tymi z kim trzeba było walczyć (niepotrzebnie walczyli z np. AK), jeżeli walczyli tylko z bolszewizmem to OK. A co komu wpajano??? Holędrom, Anglikom i Francuzom nie wpajano miłości do Hitlera. A co wpajano NKWD-zistom czy bandytom z polskiego" KBW lub UB???
Napisano
A mozesz mi wytłumaczyc kazde zdanie po OK"? Dzięki.
Napisano
Na razie w naszym pieknym kraju antyfaszysci biegaja przebrani w mundury SS ale niewykluczone, ze beda wkrotce stawiac sobie pomniki :)
Napisano
Pomnik antyfaszystów w Wehrmachcie jest(chociażby ten ku pamieci próby zapewnienia Adolfowi rozrywki) to moze taki sam bedzie odnośnie SS. Jak już będę dyktatorem to taki postawię ;-) Tylko pamietajcie aby na mnie głosować! Poznacie mnie po krawacie w biało-czerwone paski. Andrzej jestem.
pozdr
Napisano
No tak i zaraz wejdziemy w dyskusję o tym który z systemów był gorszy - komunizm czy faszyzm..... A żeby było śmieszniej to antyfaszystów w mundurach niemieckich już widziałem...
Napisano
Tylko nas nie podpuszczaj! Nie będę udowadniał ze komunizm był gorszy. Choc uważam ze to taka sama zaraza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie