Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 687
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Napisano
JW-2016 Brygada Łączności w Wałczu...stan wojenny 1981-wiosna 1983...byłem elementem politycznie niepewnym..nie należącym do żadnych grup nieformalnych...
Napisano
Wiosna 79.Nie skorzystałem z prawa do głosowania w wyborach 1980r.
Byłem przez politycznego zastępcę zwolniony z czwartkowych zebrań żołnierskich ZSMP.Batalionowy politruk nie mógł pojąć jak moja drużyna może nosić zaszczytne miano Drużyny Służby Socjalistycznej z takim antysocjalistycznym wkładem.Kolegom po prostu spodobał się zielony sznur przy mundurze.
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Ja tam swojego wieku nie zamierzam pudrować.Jestem ciekaw czy znajdą się kumple z wojska
J.W 2059 Kraków 1959-60
J.W 4116 Oświęcim 1960-61
Dla pozostałych zagadka, jaki to rodzaj wojsk - to co na zdjęciu było na stanie jednej z naszych kompani.

Napisano
Jakby nie wiadomo było0 co w tym czasie, a w sumie do końca lat osiemdziesiątych w Oświęcimiu stacjonowało.
Tak przy okazji - Oświęcim-Las czy Oświęcim-Miasto?
Napisano
Weteran-39, a to szkoda, szukam relacji z funkcjonowania Lasu, jak najwcześniejszych i koniecznie z pierwszej ręki. To co można wyczytać tu i ówdzie stoi w jaskrawej sprzeczności z tym co sam widziałem.
Ty byłeś oczywiście w jednostce Miasto, obecnie likwidowanej. Bywałem jako gość.
Napisano

Erih
Za moich czasów nie słyszałem o J.W ''Las'' To były początki wojsk desantowych. Byłem drugim rocznikiem tego rodzaju wojsk.Budowaliśmy małpi gaj nad Sołą.W koszarach nawet nie było pryszniców.Raz na tydzień bieg do kopalni węgla kamiennego Brzeszcze i bieg z powrotem.Bardzo mało czasu zresztą przebywaliśmy w koszarach więcej na poligonach.

Napisano
Weteran-39
Las" to określenie potoczne. W Oświęcimiu były dwa duże obiekty koszarowe.
Jeden w mieście, na styk z Muzeum KL, drugi na północy, w zasadzie poza miastem. To było OPL, powstało podobno w drugiej połowie lat pięćdziesiątych, i PODOBNO na surowym korzeniu. W latach siedemdziesiątych przejęli i koszary w mieście, przynajmniej częściowo. Ciekawostka zoologiczna: przez płot było widać zestawy radarowe, a w magazynie uzbrojenia nie to że RAKi, ale i RPK, i SWD, i żołnierze śmigający z nożami wz 55. W latach osiemdziesiątych!
Przy okazji skoro zaliczaliście marszobiegi do Brzeszcz, może masz jakieś zdjęcia właśnie z tej miejscowości z okresu Twojej służby?
Napisano

Erih.
No to się dogadaliśmy-''Las''kojarzyłem nie z J.W ale z kryptonimem używanym w systemie łączności telefonicznej np ''Żyrandol'' ''Zamek''itd.Zdjęć nie mam za wiele,żadnego z terenu koszar,za duże ryzyko wówczas było.Czas zatrzymany w kadrze to przed wszystkim poligon,skoki,marsze.O drugich koszarach nie mieliśmy zielonego pojęcia.Jeśli przy okazji to tłukliśmy się tylko z tubylcami.Bieg do Brzeszcz ubrani po sportowemu plus ręcznik i mydło

Napisano
Weteran-39, dziękuję i tak. Tak się składa że to moje rodzinne strony, więc aktywnie poszukuję informacji, zwłaszcza fotografii.
Napisano

Erih.
Nie wiem czy znasz taką pozycje ''My spadochroniarze z dziesiątego'' autor Tadeusz Dytko.Jest to historia 10bpd od powstania do rozwiązania jednostki.Książka dla mnie w drodze,podobno są zdjęcia z terenu jednostki.Dołączone zdjęcie do postu zrobione w rejonie chyba który Cię interesuje,gdzie to nie pamiętam-zdjęcia nie opisane.

• 1 month later...
Napisano
Jeżeli ktoś służył w naszym wojsku w latach 1960-2010 i chciałby odnaleźć kolegów z wojska to mogę spróbować pomóc ich odszukać. Potrzebuję informacji na priv o poborze np. jesień 75, numer jednostki wojskowej np. 4116 oraz miejscowość np. Rząska (czyli jesień 75, 4116, Rząska). Niczego nie gwarantuję, ale można spróbować.
  • 1 month later...
Napisano
Weteran-39, pozycji nie mam, napisz proszę czy zawiera więcej informacji o interesujących mnie rejonach.
Okolica na zdjęciu nie posiada jakichś znaków charakterystycznych, natomiast ciekawe jest umundurowanie żołnierzy - wiem jak zwodnicze bywają takie zdjęcia, ale chyba 2 po lewej ma kombinezony szyte z czasz spadochronowych? Dla mnie to nowość, do tej pory spotykałem się jedynie z bluzami w takim kamuflażu.
Napisano

Kol.Erih Książkę''My z spadochroniarze z Dziesiątego'' w skali 5 oceniam na 3 Informacji na temat interesujących Cię rejonów brak.Muszę się przyznać że pobieżnie ją przeczytałem jak zwykle odkładam lekturę na zimę.Gdyby Ciebie interesowała to mogę pożyczyć-pisz na priv.

Napisano

Jeśli chodzi o umundurowanie to nosiliśmy co dał szef kompani.Zdjęcie pochodzi z książki ''6 Pomorska dywizja
powietrznodesantowa'' autor Marcin Królikowski. rok wyd.1997. Na temat umundurowania w kamuflażu były dwa artykuły w miesięczniku ''komandos''ale poszukanie tego to przekopanie kilkunastu roczników-ewentualnie zimą.

Napisano
Dzięki za info.
Temat wzorów kamuflażu za PRL jest mi dosyć dobrze znany, artykuły z Komandosa czytałem w momencie ich ukazania się.
I o ile4 maskałaty na ostatnim zdjęciu to norma, otyle na poprzednim wydaje mi się że widzę całe kombinezony w dużych plamach.
PS Szef kompanii dawał co miał, a to co miał to były regulaminowe sorty, dla DPD najpierw deszczyk, ew z maskałatem, potem moro. Natomiast bluzy szyte z czasz starych spadochronów to ubranko" nieregulaminowe, wytwarzane własnym sumptem, i noszone raczej przez kadrę.