shela666 Napisano 7 Luty 2018 Napisano 7 Luty 2018 OSNiPWP Gdynia Babie Doły 93-94 dowódca pl.Opaliński Cytuj
JaGapa Napisano 22 Luty 2018 Napisano 22 Luty 2018 1966-1968 11PLM dziś nie istniejący W tym miejscu jest lotnisko pasażerskie Cytuj
hipolit-O4 Napisano 22 Luty 2018 Napisano 22 Luty 2018 14 Pułk Radioliniowo-Kablowy płk.Duda.Był jeszcze płk.Wójcik i mjr.Redlin? Cytuj
mariuszk7 Napisano 23 Luty 2018 Napisano 23 Luty 2018 dowódca pułku Krencioch szef sztabu mjr Szymonik Cytuj
Hornet Napisano 7 Marzec 2018 Napisano 7 Marzec 2018 JW-2016 Brygada Łączności w Wałczu...stan wojenny 1981-wiosna 1983...byłem elementem politycznie niepewnym..nie należącym do żadnych grup nieformalnych... Cytuj
matrix14xxx Napisano 8 Marzec 2018 Napisano 8 Marzec 2018 Wiosna 79.Nie skorzystałem z prawa do głosowania w wyborach 1980r.Byłem przez politycznego zastępcę zwolniony z czwartkowych zebrań żołnierskich ZSMP.Batalionowy politruk nie mógł pojąć jak moja drużyna może nosić zaszczytne miano Drużyny Służby Socjalistycznej z takim antysocjalistycznym wkładem.Kolegom po prostu spodobał się zielony sznur przy mundurze. Cytuj
jmr Napisano 24 Maj 2018 Napisano 24 Maj 2018 Mar.Woj.HEL-Dywizjon Trałowców- na trałowcach OR PDzik",ORPCzapla",ORPRybitwa" 1965-1968r Cytuj
Weteran-39 Napisano 2 Czerwiec 2018 Napisano 2 Czerwiec 2018 Ja tam swojego wieku nie zamierzam pudrować.Jestem ciekaw czy znajdą się kumple z wojskaJ.W 2059 Kraków 1959-60J.W 4116 Oświęcim 1960-61Dla pozostałych zagadka, jaki to rodzaj wojsk - to co na zdjęciu było na stanie jednej z naszych kompani. Cytuj
Erih Napisano 2 Czerwiec 2018 Napisano 2 Czerwiec 2018 Jakby nie wiadomo było0 co w tym czasie, a w sumie do końca lat osiemdziesiątych w Oświęcimiu stacjonowało.Tak przy okazji - Oświęcim-Las czy Oświęcim-Miasto? Cytuj
Woodhaven Napisano 3 Czerwiec 2018 Napisano 3 Czerwiec 2018 @Weteran-39 - Balon DAG-2 .... 18 bielski batalion powietrznodesantowy Cytuj
Weteran-39 Napisano 3 Czerwiec 2018 Napisano 3 Czerwiec 2018 Erih jednostka stacjonowała przy terenie obozu Auschwitz.Woodhaven jak zwykle jesteś ''Wielki'' mam szacunek dla Twojej wiedzy,zwłaszcza o lotnictwie. Cytuj
Erih Napisano 3 Czerwiec 2018 Napisano 3 Czerwiec 2018 Weteran-39, a to szkoda, szukam relacji z funkcjonowania Lasu, jak najwcześniejszych i koniecznie z pierwszej ręki. To co można wyczytać tu i ówdzie stoi w jaskrawej sprzeczności z tym co sam widziałem.Ty byłeś oczywiście w jednostce Miasto, obecnie likwidowanej. Bywałem jako gość. Cytuj
Weteran-39 Napisano 3 Czerwiec 2018 Napisano 3 Czerwiec 2018 ErihZa moich czasów nie słyszałem o J.W ''Las'' To były początki wojsk desantowych. Byłem drugim rocznikiem tego rodzaju wojsk.Budowaliśmy małpi gaj nad Sołą.W koszarach nawet nie było pryszniców.Raz na tydzień bieg do kopalni węgla kamiennego Brzeszcze i bieg z powrotem.Bardzo mało czasu zresztą przebywaliśmy w koszarach więcej na poligonach. Cytuj
Erih Napisano 4 Czerwiec 2018 Napisano 4 Czerwiec 2018 Weteran-39 Las" to określenie potoczne. W Oświęcimiu były dwa duże obiekty koszarowe.Jeden w mieście, na styk z Muzeum KL, drugi na północy, w zasadzie poza miastem. To było OPL, powstało podobno w drugiej połowie lat pięćdziesiątych, i PODOBNO na surowym korzeniu. W latach siedemdziesiątych przejęli i koszary w mieście, przynajmniej częściowo. Ciekawostka zoologiczna: przez płot było widać zestawy radarowe, a w magazynie uzbrojenia nie to że RAKi, ale i RPK, i SWD, i żołnierze śmigający z nożami wz 55. W latach osiemdziesiątych! Przy okazji skoro zaliczaliście marszobiegi do Brzeszcz, może masz jakieś zdjęcia właśnie z tej miejscowości z okresu Twojej służby? Cytuj
Weteran-39 Napisano 4 Czerwiec 2018 Napisano 4 Czerwiec 2018 Erih.No to się dogadaliśmy-''Las''kojarzyłem nie z J.W ale z kryptonimem używanym w systemie łączności telefonicznej np ''Żyrandol'' ''Zamek''itd.Zdjęć nie mam za wiele,żadnego z terenu koszar,za duże ryzyko wówczas było.Czas zatrzymany w kadrze to przed wszystkim poligon,skoki,marsze.O drugich koszarach nie mieliśmy zielonego pojęcia.Jeśli przy okazji to tłukliśmy się tylko z tubylcami.Bieg do Brzeszcz ubrani po sportowemu plus ręcznik i mydło Cytuj
Erih Napisano 5 Czerwiec 2018 Napisano 5 Czerwiec 2018 Weteran-39, dziękuję i tak. Tak się składa że to moje rodzinne strony, więc aktywnie poszukuję informacji, zwłaszcza fotografii. Cytuj
Weteran-39 Napisano 5 Czerwiec 2018 Napisano 5 Czerwiec 2018 Erih.Nie wiem czy znasz taką pozycje ''My spadochroniarze z dziesiątego'' autor Tadeusz Dytko.Jest to historia 10bpd od powstania do rozwiązania jednostki.Książka dla mnie w drodze,podobno są zdjęcia z terenu jednostki.Dołączone zdjęcie do postu zrobione w rejonie chyba który Cię interesuje,gdzie to nie pamiętam-zdjęcia nie opisane. Cytuj
triton Napisano 27 Lipiec 2018 Napisano 27 Lipiec 2018 Jeżeli ktoś służył w naszym wojsku w latach 1960-2010 i chciałby odnaleźć kolegów z wojska to mogę spróbować pomóc ich odszukać. Potrzebuję informacji na priv o poborze np. jesień 75, numer jednostki wojskowej np. 4116 oraz miejscowość np. Rząska (czyli jesień 75, 4116, Rząska). Niczego nie gwarantuję, ale można spróbować. Cytuj
Borygo Joe Napisano 29 Sierpień 2018 Napisano 29 Sierpień 2018 JW 31-50 Chorzów (szkółka WOPK).Wiosna 83" Pozdrawiam wszystkich kumpli z tego poboru.Były Elew 1 kompanii.Następnie JW 52-11 Gryfice, czy ktoś jeszcze pozostał??? Cytuj
Erih Napisano 30 Sierpień 2018 Napisano 30 Sierpień 2018 Weteran-39, pozycji nie mam, napisz proszę czy zawiera więcej informacji o interesujących mnie rejonach.Okolica na zdjęciu nie posiada jakichś znaków charakterystycznych, natomiast ciekawe jest umundurowanie żołnierzy - wiem jak zwodnicze bywają takie zdjęcia, ale chyba 2 po lewej ma kombinezony szyte z czasz spadochronowych? Dla mnie to nowość, do tej pory spotykałem się jedynie z bluzami w takim kamuflażu. Cytuj
Weteran-39 Napisano 31 Sierpień 2018 Napisano 31 Sierpień 2018 Kol.Erih Książkę''My z spadochroniarze z Dziesiątego'' w skali 5 oceniam na 3 Informacji na temat interesujących Cię rejonów brak.Muszę się przyznać że pobieżnie ją przeczytałem jak zwykle odkładam lekturę na zimę.Gdyby Ciebie interesowała to mogę pożyczyć-pisz na priv. Cytuj
Weteran-39 Napisano 31 Sierpień 2018 Napisano 31 Sierpień 2018 Jeśli chodzi o umundurowanie to nosiliśmy co dał szef kompani.Zdjęcie pochodzi z książki ''6 Pomorska dywizjapowietrznodesantowa'' autor Marcin Królikowski. rok wyd.1997. Na temat umundurowania w kamuflażu były dwa artykuły w miesięczniku ''komandos''ale poszukanie tego to przekopanie kilkunastu roczników-ewentualnie zimą. Cytuj
Erih Napisano 31 Sierpień 2018 Napisano 31 Sierpień 2018 Dzięki za info. Temat wzorów kamuflażu za PRL jest mi dosyć dobrze znany, artykuły z Komandosa czytałem w momencie ich ukazania się.I o ile4 maskałaty na ostatnim zdjęciu to norma, otyle na poprzednim wydaje mi się że widzę całe kombinezony w dużych plamach. PS Szef kompanii dawał co miał, a to co miał to były regulaminowe sorty, dla DPD najpierw deszczyk, ew z maskałatem, potem moro. Natomiast bluzy szyte z czasz starych spadochronów to ubranko" nieregulaminowe, wytwarzane własnym sumptem, i noszone raczej przez kadrę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi