Skocz do zawartości
  • 0

Granat moździerzowy...

radkow1

Pytanie

Napisano
Serdecznie proszę o identyfikację granatu moździerzowego ( znalazłem same lotki i bitą spłonkę )
Na spłonce:
20
44
89
Rosyjski - prawda?
pozdrowienia !

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
U96 nie mogę znaleźć , o którą turbinkę Ci chodzi, ale jeśli jest ona gdzieś przy zapalniku czołowym to służy ona do uzbrajania granatu(bomby) podczas lotu. Powszechnie używany sposób uzbrajania bomb lotniczych. Jeśli jesteś zainteresowany fotkami współczesnych tego typu wynalazków to odpisz posta a ja za kilka dni wrzucę kilka fotek.
Napisano
witam again :) czy macie jakieś zdjęcia mniejszych granatów ???? aha i jak wyglądały zapalniki te które odpalały i wyżucały granat :) czy były wgóle takowe wymienne czy na stałe POZDROWIENIA :):):)
Napisano
witam again :) czy macie jakieś zdjęcia mniejszych granatów ???? aha i jak wyglądały zapalniki te które odpalały i wyżucały granat :) czy były wgóle takowe wymienne czy na stałe POZDROWIENIA :):):)
Napisano
Ekhm... która wersja stateczników jest rzadsza??
Ta szersza"?
Bo i jednych, i drugich jest pełno
pozdrawiam - JA
Napisano
No po 8 latach MK jest zapewne świadom tego że to zapalnik M 50 ( stosowany nie tylko w granatach mozdzierzowych...)
Napisano
he, he fakt trochę niedorzecznie sformułowałem, przecież występownie rodzaju danego pocisku było uzależnione dostawami na konkretny odcinek frontu, a na to ja nie miałem wpływu :-)
Sprostuje się: na przyczółku Baranowsko-Sandomierskim rzadziej występują te z szerszymi lotkami :-)
Napisano

Rushnikbezlog: nie było zapaników moździerzowych o rozmiarach naboju karabinowego. Co się tyczy ładunku miotającego to po wyjęciu wygląda jak nabój do dubeltówki. Na fotce to co mam z małych: nimiecka, polska, dwie ruskie, piąta to oczywiście kasetowa SD1.

Napisano
Aha WIEKIE dzIEKI czyli wykopałem jakieś zrzarte naboie :) aha a niemasz jakiś zdjęc małych granatów ???
Napisano
Serdecznie proszę o identyfikację granatu moździerzowego ( znalazłem same lotki i bitą spłonkę )
Na spłonce:
20
44
89
Rosyjski - prawda?
pozdrowienia !
Napisano
Glassmine - widze że znasz sie na militariach, może wiesz coto za zapalnik z tego postu:
http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=2&ktory=82169#82169

pzdrw
Napisano

Nadawał sie tylko do wyrzucenia...
ale chce się dowiedzieć kto oberwał tym i jaki to typ...
Ktoś się orientuje?

Napisano
Radziecki ,czyli albo do 82 mm moździerza ,albo do 120 mm moździerza. Ciężko wyczuć z tej fotki który to - ja stawiam na ten drugi.

bjar_1
Napisano
Do Glassmine :
jeden z twych eksponatów posiada turbinkę co to jest :- }.
Pytam bo ostatnio taka turbinkę znalazłem a kolesie mnie wyśmiali że kultywuję współczesną sztukę śmietnikową.
Z góry dziękuję.
VJ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie