Skocz do zawartości
  • 0

Destrukt miecza Wakizachi

Pytanie

Napisano

Chyba w temacie 😀  To pamiatka po Dziadku , w 45 trafiła z berlina do Polski. W latach 50-tych zgubiony przy obróbce buraków. Odnalazłem go w 2002r. Niestety jest niekompletny.

P1290180.JPG

P1290181.JPG

P1290182.JPG

P1290183.JPG

P1290184.JPG

P1290185.JPG

P1290186.JPG

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Dziadek załapał się na kilka sezonów zimowych wakacji na Syberii , czy stamtąd to targał przez pól Europy? Nie wiem. Być może pamiątka z walk o Berlin.

• 0
Napisano

Na moim Fuchi jest uciekający królik/zając przed wielką falą/falami. Wszystkie zdobienia wykonane w złocie.Na Tsubie  platki kwiatów złote a pąki z srebra.Fota 3 to jedyne co wyszło , nie wiem czy to sygnatura czy też zwykłe zarysowania.

• 0
Napisano (edytowane)
W dniu 12.08.2025 o 22:05, mensguth6 napisał:

Na moim Fuchi jest uciekający królik/zając przed wielką falą/falami. Wszystkie zdobienia wykonane w złocie.Na Tsubie  platki kwiatów złote a pąki z srebra.Fota 3 to jedyne co wyszło , nie wiem czy to sygnatura czy też zwykłe zarysowania.

Jeżeli zachowała się większość długości głowni, to masz destrukt miecza Wakizachi - tego krótszego z pary. Cieszy to że zachowało się sporo elementów oprawy w tym tsuba - są one osobną kategorią kolekcjonerską.

Inkrustacja metalami szlachetnymi świadczy o wyrobie wysokiej klasy. Stan zachowania zaś pozwala domyślać się że elementy oprawy zrobiono z brązu.

Kształt to któraś odmiana mokko-gata (czwórliść). Zając na fuchi oraz roślina na tsubie mają znaczenie symboliczne - zając z pewnością symbolizował powodzenie, roślina - zależy jaka.

Więcej mógłby powiedzieć jakiś ekspert - ja jestem tylko amatorem :).

Proponuję założyć nowy wątek w dziale Identyfikacja (bez numizmatów) i zaprosić do niego kolegę Toyotomi - on będzie wiedział o niebo więcej ode mnie. A tego offtopa pewnie nawet nie zauważył.

Mogę jeszcze dodać, że szlak "berliński" jest znacznie prawdopodobniejszy od szlaku "wschodniego". Niemcy aż do DWS kiedy to zostali sojusznikami (ale kontakty były utrudnione) utrzymywali ożywione stosunki dyplomatyczno-handlowe z Japonią i jakiś Niemiec mógł takowy miecz albo otrzymać w prezencie, albo też zakupić. Natomiast Rosjanie i Sowieci stosunki z Japonią mieli tradycyjnie złe, a większą zdobycz mieli dopiero pod koniec 1945 roku kiedy rozgromili Armię Kwantuńską.

PS No i byłoby miło gdybyś miecz zwymiarował, tak w całości jak i poszczególne części, zdjęcie tsuby zrobił dokładnie na wprost.

Edytowane przez Erih
  • 0
Napisano

Czołem Waszmościom.

Rzeczywiście - ostrze to stan agonalny, ale miecz sam w sobie stanowi ciekawe złożenie z oprawą.

Sugata (kształt) oraz wymiarowanie ostrza umiejscowi ten miecz w okresie - Sengoku - są to lata 1467-1590 

Ostrze o profilu - hira-tsukuri, i długości ok.37 cm, stanowi o mieczu - wakizashi, jako parę do miecza - katate-uchi. (tego okresu)

Później - wakizashi będą  miały ostrza, min. 45 cm, oraz zmieni się profil na - shinogi-tsukuri - (hira-tsukuri będą odkuwać dla mieczy "sztyletów" - tanto)

Można śmiało przyjąć, że elementy oprawy stanowią komplet z ostrzem z tych samych lat.

Ciekawa jest - tsuba, charakterystyczne wykonanie w stylu szkoły - ko-kinko z okresu środkowego - Muromachi (1428-1467)

Jednocześnie stan wykonania - dosyć prymitywny dla tej szkoły - może sugerować wykonanie - tsuby w okresie - Sengoku.

(epoka kraju w ponad 100-letniej wojnie - dwie bitwy dziennie - stanowiło rzeczywistość)

Wszystkie zdobienia wykonane w złocie.Na Tsubie  platki kwiatów złote a pąki z srebra.

Tsuba w całości wykonana z - yamagane z reliefem - taka-bori, na który nałożone są metale kolorowe. 

W specyficznej technice - kanabukuro-kise iro'e  (dawniej nazywanej - uttori )

Powierzchnia płyty - nanako (rybia ikra) wykonana prawidłowo, ale  dosyć prymitywnie (tak jak pisałem - czas wojenny)

W dniu 12.08.2025 o 21:39, dziadek66 napisał:

XIX wiek podobna

Nic a nic nie podobna - nie ta szkoła i nie ten okres.

nie wiem czy to sygnatura czy też zwykłe zarysowania.

seppa.thumb.jpg.64dfab172f2b96fa86a8d7e9ca210820.jpg

Nie jest to sygnatura - jednocześnie linie ryte celowo, możemy wyodrębnić kanji "9" / "10" - reszta nieczytelna.

Na podkładkach - seppa, nie stawiano sygnatur, ktoś to musiał wyryć w późniejszym czasie.

uciekający królik/zając przed wielką falą/falami.

Usagi - królik - był utożsamiany z wysłannikiem bogów, chroniącym od niebezpieczeństwa 

Nami - fale - były symbolem nieśmiertelności i silnej woli.

Dołożymy do tego roślinność na - tsubie, prawdopodobnie jest to - botan - piwonia, co daje symbol bogactwa, szlachetności i szczęścia.

Tak że więcej - samurajowi - nie było potrzebne.

Złożona całość, nie stanowi kolekcjonerskiego artefaktu.

Jednocześnie - elementy oprawy, są poszukiwane do odrębnych kolekcji.

W tym przypadku - tsuba. Do kompletu - fuchi, powinna być - kashira, jako jednorodny artefakt kolekcjonerski.

W okresie swojej świetności - miecz mógł wyglądać tak - 

sashizoe.thumb.jpg.0401008a266f77c1abce7672bfc06638.jpg

Jak masz pytania - śmiało.

pzdr.

stani

• 0
Napisano
2 godziny temu, toyotomi napisał:

Jak masz pytania - śmiało.

pzdr.

stani

Ja bym miał o drugowojenne miecze japońskie, ale to raczej w poniższym wątku, gdybyś znalazł na niego czas.

• 0
Napisano

Czołem.

3 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ja bym miał o drugowojenne miecze japońskie,

Dawaj śmiało - to również japońska broń biała.

pzdr.

stani