Akaliba Napisano %s o %s Napisano %s o %s Amerykański i rosyjski guzik z II wojny ? Przypinka za budowę autostrady Mińsk-Moskwa . Gwiazdka z czapki rosyjskiej ? To pospolite znajdki ? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, Akaliba napisał: Amerykański i rosyjski guzik z II wojny? Faktycznie amerykański i czerniony jak od sortów HBT, ale nie jest z HBT, bo tam były guziki 13-gwiazdkowce. Od żadnej kurtki mundurowej to nie jest, tak samo nie od czapki garnizonowej i nie od portek wełnianych wielu wzorów i tym bardziej nie od koszul. Jakąś mam zaćmę od czego to może być, ale może @Tomasz70 pomoże, bo on jest świetny w sprawach amerykańskich - jak ja, wraz z moją skromnością Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s PS Chyba że ten guzik nie był oksydowany na czarno, a sczerniał w ziemi. Podaj średnicę guzika to Tomaszowi i mnie będzie łatwiej to zidentyfikować. Cytuj
Tomasz70 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Grzegorzu, gdzie mi tam do Twojej wiedzy! Ale miło, że we mnie wierzysz! Ad rem - co do guzika, to obstawiam, że to mundurowy, ale po prostu ze wcześniejszego konfliktu. Pewnie zafiksowaleś się na IIWŚ, a wygląda na to że pochodzi jeszcze z I wojny światowej i sortów mundurowych, takich jak np. kurtka M1911/12 lub M1917. Mnóstwo ich trafiło do Wojska Polskiego i było używanych intensywnie w czasie wojny 1920 roku. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ano fakt - mówiłem, że zaćma. Na dodatek za dużo myślenia o Lend-Lease, bo teraz taki wątek na forum leci. Czyli guzik coś z tych wycieczek, jak powyżej i poniżej. Dziękuję Tomaszu za pomoc! Cytuj
bialawy Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 2 godziny temu, Tomasz70 napisał: Pewnie zafiksowaleś się na IIWŚ, a wygląda na to że pochodzi jeszcze z I wojny światowej i sortów mundurowych, takich jak np. kurtka M1911/12 lub M1917. Mnóstwo ich trafiło do Wojska Polskiego i było używanych intensywnie w czasie wojny 1920 roku Potwierdzam. Sam trafiłem na takiego kiedyś w lesie gdzie w okolicy biegły linie okopów z okresu jak Piłsudski gonił bolszewików... Pozdr. Edytowane %s o %s przez bialawy Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czyli amerykański guzikowy typoszereg 1 2/16 cala. Cytuj
Tomasz70 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Niby tylko guzik, a jednak wspaniały kawałek naszej historii! I jego wartość historyczną (nie mylić z materialną) podnosi kontekst miejsca znalezienia. Jeśli to teren walk z Robotniczo-Chłopską Armią Czerwoną, to jest to naprawdę fajny, niewielki świadek historii. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 12:30 Napisano wczoraj o 12:30 17 godzin temu, Tomasz70 napisał: Niby tylko guzik, a jednak wspaniały kawałek naszej historii! Bo tak właśnie jest. Wiele razy proponowałem, sugerowałem, prosiłem na tym forum - ale błagać nie będę - żeby założyć wątek na temat amerykańskiego umundurowania, oporządzenia i wyposażenia, czy nawet uzbrojenia przedwrześniowego Wojska Polskiego. Dla samych tylko rekonstruktorów historycznych międzywojennego WP byłby to wątek idealny, tak samo, jak dla kolekcjonerów militariów. Parafrazując - „pies” z kulawą klawiaturą nigdy na to nie odpowiedział, nie zareagował, nie zainteresował się takim pomysłem, inicjatywą. Nikt i nigdy. No to jak nie, to nie. W zasadzie nie moja sprawa :-) Za to nie policzyłbym tego, ile razy identyfikowałem tutejszym forumowiczom takie właśnie rzeczy. Zamiast mieć to wszystko w jednym „encyklopedycznym” wątku to forumowicze wolą to mieć kompletnie rozpirzone po setkach postów, z których - jak sprawdziłem - wiele tych rzeczy jest już nie do odnalezienia, bo forumowy search engine nie wychwytuje tego. I wiele z tych identyfikacji już przepadło. Tak samo forumowicze informowali, że miała ukazać się jakaś książka z serii „Wielki leksykon uzbrojenia. Wrzesień 1939” poświęcona... już dokładnie nie pamiętam, czy tylko amerykańskiemu, czy ogólnie zagranicznemu umundurowaniu, oporządzeniu i wyposażeniu przedwrześniowego WP. Była nawet data publikacji takiej książki. Była tutaj radość, że coś takiego się ukaże, mieliśmy ją sobie na tym forum omawiać. Potem forumowicze informowali, że data publikacji tej książki przesuwa się, przesuwa i wciąż przesuwa i w końcu nie wiem, czy coś z tego wyszło? Tak, czy owak, takie identyfikacje, omówienia różnych przedmiotów (a przecież WP kupiło tego towaru bez liku), różne rady dla rekonstruktorów i kolekcjonerów mogłyby być na tym forum systemowe, w jednym wątku,... ale chętnych nigdy na coś takiego nie było. Cytuj
bjar_1 Napisano wczoraj o 15:53 Napisano wczoraj o 15:53 Teraz, Jedburgh_Ops napisał: miała ukazać się jakaś książka z serii „Wielki leksykon uzbrojenia. Wrzesień 1939” poświęcona... już dokładnie nie pamiętam, czy tylko amerykańskiemu, czy ogólnie zagranicznemu umundurowaniu, oporządzeniu i wyposażeniu przedwrześniowego WP Chyba nie wyszła, nie rzuciła mi się w oczy. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 16:01 Napisano wczoraj o 16:01 No właśnie, chyba tak właśnie jest. Tak się trochę umawialiśmy na czytanie i komentowanie tej książki głównie z @Edmundo, ale chyba nie tylko z nim. I cuś chyba nie wyszło z wydaniem tej książki. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: żeby założyć wątek na temat A Ty masz w domu klawiaturę i sprawne kończyny górne? Już Ci pisałem, że Ty strasznie marudny się zrobiłeś. Zaczynam się o M. martwić... Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: A Ty masz w domu klawiaturę i sprawne kończyny górne? Już Ci pisałem, że Ty strasznie marudny się zrobiłeś. Zaczynam się o M. martwić... Hłe hłe hłe, jak mawiała bardzo zacna i baaardzo wielka (rozmiarami oraz intelektem) ś.p. postać z równie zacnego Wrocka... A jaki ja mam interes w założeniu takiego wątku? Stratę czasu? Albo czekanie, aż ktoś łaskawie się zgłosi do tego wątku w sytuacji, gdy moje wcześniejsze propozycje zostały - że tak powiem na czasie obecnej wojny - olane balistycznym strumieniem ciepłego moczu dalekiego zasięgu? Jam człek prosty, prospołeczny, ludziom życzliwy. Jak ktoś o coś pyta, a ja coś o tym US czymś wiem to zawsze służę historyjką o tym czymś z jak największą liczbą technikaliów i innych historycznych, użytkowych, czy funkcjonalnych szczegółów. No to niech ludzie pytają, a my - bo szpeniów dobrych w tym zakresie tematycznym jest tu kilku - będziemy odpowiadać, opisywać różne sprawy, doradzać itp. Jest wielu rekonstruktorów „wrześniowców” i „przedwrześniowców”, którzy nie wiedzą „co z czym” spośród tych US gadżetów, jest wielu piszczałkowców, którzy znajdują wojskowe US fanty z okresu mniej więcej 1919-1939, jest trochę kolekcjonerów takich rzeczy nie będących ani rekonstruktorami, ani piszczałkowcami, a którzy być może też chętnie podyskutowaliby na takie tematy - zawsze ktoś może założyć wątek np. pod tytułem: Amerykańskie militaria w II RP ● Encyklopedia Forum Odkrywca.pl Byłoby o czym rozmawiać, bo na przykład - jak kiedyś wspominałem gdzieś w jakimś wątku - z zacnym krakowskim antykwariuszem byliśmy bliscy napisania czegoś (nie wiem, artykułu? książeczki?) o amerykańskich manierkach pozyskanych przez WP w międzywojniu. A przecież ile takiego innego towaru wtedy ściągano z USA... Mogę się oczywiście przespać z tydzień albo dwa-trzy z ideą założenia takiego wątku, ale masz pojęcie, jaka będzie potrzebna moderacja do tego? Po 1) obawiam się, że będzie w takim wątku lądowała masa rzeczy nie związana z tematem, a śmietnika nie chcę w takim wątku; Po 2) kupa ludzi i tak będzie lokowała posty o amerykańskich rzeczach poza tym wątkiem, tylko w działach identyfikacyjnych i trzeba by stale przerzucać takie posty do tego głównego wątku amerykańskiego. Jak mawiają US Indianie - поживём увидим. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi