Akaliba Napisano wczoraj o 11:01 Napisano wczoraj o 11:01 Amerykański i rosyjski guzik z II wojny ? Przypinka za budowę autostrady Mińsk-Moskwa . Gwiazdka z czapki rosyjskiej ? To pospolite znajdki ? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Godzinę temu, Akaliba napisał: Amerykański i rosyjski guzik z II wojny? Faktycznie amerykański i czerniony jak od sortów HBT, ale nie jest z HBT, bo tam były guziki 13-gwiazdkowce. Od żadnej kurtki mundurowej to nie jest, tak samo nie od czapki garnizonowej i nie od portek wełnianych wielu wzorów i tym bardziej nie od koszul. Jakąś mam zaćmę od czego to może być, ale może @Tomasz70 pomoże, bo on jest świetny w sprawach amerykańskich - jak ja, wraz z moją skromnością Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu PS Chyba że ten guzik nie był oksydowany na czarno, a sczerniał w ziemi. Podaj średnicę guzika to Tomaszowi i mnie będzie łatwiej to zidentyfikować. Cytuj
Tomasz70 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Grzegorzu, gdzie mi tam do Twojej wiedzy! Ale miło, że we mnie wierzysz! Ad rem - co do guzika, to obstawiam, że to mundurowy, ale po prostu ze wcześniejszego konfliktu. Pewnie zafiksowaleś się na IIWŚ, a wygląda na to że pochodzi jeszcze z I wojny światowej i sortów mundurowych, takich jak np. kurtka M1911/12 lub M1917. Mnóstwo ich trafiło do Wojska Polskiego i było używanych intensywnie w czasie wojny 1920 roku. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Ano fakt - mówiłem, że zaćma. Na dodatek za dużo myślenia o Lend-Lease, bo teraz taki wątek na forum leci. Czyli guzik coś z tych wycieczek, jak powyżej i poniżej. Dziękuję Tomaszu za pomoc! Cytuj
bialawy Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Tomasz70 napisał: Pewnie zafiksowaleś się na IIWŚ, a wygląda na to że pochodzi jeszcze z I wojny światowej i sortów mundurowych, takich jak np. kurtka M1911/12 lub M1917. Mnóstwo ich trafiło do Wojska Polskiego i było używanych intensywnie w czasie wojny 1920 roku Potwierdzam. Sam trafiłem na takiego kiedyś w lesie gdzie w okolicy biegły linie okopów z okresu jak Piłsudski gonił bolszewików... Pozdr. Edytowane 18 godzin temu przez bialawy Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Czyli amerykański guzikowy typoszereg 1 2/16 cala. Cytuj
Tomasz70 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Niby tylko guzik, a jednak wspaniały kawałek naszej historii! I jego wartość historyczną (nie mylić z materialną) podnosi kontekst miejsca znalezienia. Jeśli to teren walk z Robotniczo-Chłopską Armią Czerwoną, to jest to naprawdę fajny, niewielki świadek historii. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi