Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, Akaliba napisał:

Amerykański i rosyjski guzik z II wojny?

IMG_3773.jpeg

Faktycznie amerykański i czerniony jak od sortów HBT, ale nie jest z HBT, bo tam były guziki 13-gwiazdkowce. Od żadnej kurtki mundurowej to nie jest, tak samo nie od czapki garnizonowej i nie od portek wełnianych wielu wzorów i tym bardziej nie od koszul.

Jakąś mam zaćmę od czego to może być, ale może @Tomasz70 pomoże, bo on jest świetny w sprawach amerykańskich - jak ja, wraz z moją skromnością 🤣

Napisano

Grzegorzu, gdzie mi tam do Twojej wiedzy! Ale miło, że we mnie wierzysz!

Ad rem - co do guzika, to obstawiam, że to mundurowy, ale po prostu ze wcześniejszego konfliktu. Pewnie zafiksowaleś się na IIWŚ, a wygląda na to że pochodzi jeszcze z I wojny światowej i sortów mundurowych, takich jak np. kurtka M1911/12 lub M1917. Mnóstwo ich trafiło do Wojska Polskiego i było używanych intensywnie w czasie wojny 1920 roku. 

IMG_20250719_161138.jpg

Napisano

Ano fakt - mówiłem, że zaćma. Na dodatek za dużo myślenia o Lend-Lease, bo teraz taki wątek na forum leci.

Czyli guzik coś z tych wycieczek, jak powyżej i poniżej.

Dziękuję Tomaszu za pomoc! :classic_smile: 👍

image.thumb.jpeg.da29fa06ac4fa0c2af178186ad7a7d4a.jpeg

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz70 napisał:

Pewnie zafiksowaleś się na IIWŚ, a wygląda na to że pochodzi jeszcze z I wojny światowej i sortów mundurowych, takich jak np. kurtka M1911/12 lub M1917. Mnóstwo ich trafiło do Wojska Polskiego i było używanych intensywnie w czasie wojny 1920 roku

Potwierdzam. Sam trafiłem na takiego kiedyś w lesie gdzie w okolicy biegły linie okopów z okresu jak Piłsudski gonił bolszewików...

Pozdr.

Screenshot_2025-07-19-18-51-18-521_com.miui.gallery-edit.jpg

Edytowane przez bialawy
Napisano

Niby tylko guzik, a jednak wspaniały kawałek naszej historii! I jego wartość historyczną (nie mylić z materialną) podnosi kontekst miejsca znalezienia. Jeśli to teren walk z Robotniczo-Chłopską Armią Czerwoną, to jest to naprawdę fajny, niewielki świadek historii.