Skocz do zawartości
  • 0

rzecz przypominająca grot do strzały w złym stanie

Pytanie

Napisano (edytowane)

WItam. Wczoraj z kolegą byliśmy na Zamku w Olsztynie ( niedaleko Częstochowy ). Podczas podchodenia do ruin zamku kolega zauważył jakąś dziwną rzecz , która mi przypomina grot do strzały , jest w złym stanie. Kolega zabrał grot do domu i teraz nie wiem co zrobić. Czy oddać do miejscowego muzeum , czy do konserwatora zabytków. Dopiero dzisiaj zobaczyłem , że tam prawdopodobnie jest stanowisko archeologiczne. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł , to prosze o pomoc. Informacyjnie zamek został założony według niektórych źródeł w 2 połowie XVIII wieku , a inne źródła , że w XIV wieku.

1752415742128.jpg

1752415742136.jpg

1752415742142.jpg

1752415742151.jpg

Edytowane przez lolarx7656
literówka

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

A tak na poważnie. Niech kolega zaniesie to do muzeum powie że nieświadomie wziął z ciekawości. Odkrycie powierzchniowe beż użycia detektora ani innych urządzeń i brak wiedzy że to jakieś stanowisko archeo i po sprawie skoro się to pojawiło na forum a być może nie trzeba będzie wstawać o 6:00 rano😃.

• 0
Napisano

zanieść na zamek w Olsztynie ten grot do kuszy i zaznaczyć gdzie sie go znalazło . Na pewno będzie w gablotce na wystawie zamku Olsztyńskiego i na pewno bedą gratulacje  . Nic nie grozi jak normalnie to zaniesiecie . Ale tu jest strona odkrywcy często monitorowana przez policję , więc zostawienie sobie lub kolegi w domu tego przedmiotu po "pochwaleniu sie na forum " to przyczynek do odwiedzenia w domu o 6 rano smutnych Panów i wtedy już nie będzie tłumaczenia że nie wiedziałem . 

• 0
Napisano (edytowane)

Grot bełtu kuszy,nie przedstawia większej wartości ani materialnej ani jako zabytek bo po muzeach tego mnóstwo ,ale faktycznie jak nie będą mieli ciekawszych zajęć to przypieprzyć się mogą.

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano
4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

To akurat bez znaczenia...

To jest nawet śmieszne. Co nie znaczy, że to żart jest - niestety.