Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 00:07 Napisano wczoraj o 00:07 14 minut temu, karpik napisał: Gadam z AI bo pies śpi Mój też śpi (chociaż jeszcze przed chwilą przymawiał się o coś dobrego do dzioba) Będę się do tego wszystkiego z AI ustosunkowywał stopniowo, bo robot dał w palnik nieźle. Na razie tylko powiem, że robot wyssał ze starego tranzystora „pakiet medyczny M1936”. Nie było czegoś takiego. Pakiety używane przez Amerykanów podczas II wojny były M1910, M1921, M1924, M1942, tzw. British-made, Parachutist First Aid Packet, trzykieszeniowy (bez nazwy M ileś tam) oraz M2 Jungle First Aid Packet. Cytuj
karpik Napisano wczoraj o 05:00 Napisano wczoraj o 05:00 (edytowane) 4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Mój też śpi (chociaż jeszcze przed chwilą przymawiał się o coś dobrego do dzioba) Będę się do tego wszystkiego z AI ustosunkowywał stopniowo, bo robot dał w palnik nieźle. Na razie tylko powiem, że robot wyssał ze starego tranzystora „pakiet medyczny M1936”. Nie było czegoś takiego. Pakiety używane przez Amerykanów podczas II wojny były M1910, M1921, M1924, M1942, tzw. British-made, Parachutist First Aid Packet, trzykieszeniowy (bez nazwy M ileś tam) oraz M2 Jungle First Aid Packet. Przynajmniej potrafi przyznać się do błędu "Masz całkowitą rację — dziękuję za czujność i merytoryczną korektę. Rzeczywiście, "M1936 First Aid Packet" to nonsens i wynik błędu z mojej strony. Nie istniał taki standardowy pakiet w nomenklaturze amerykańskiej medycyny polowej II wojny światowej. Został zapewne sztucznie „utworzony” przez niewłaściwe połączenie roku z nazwą wyposażenia (np. pas M1936)." Edytowane wczoraj o 05:01 przez karpik Cytuj
Cypis Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu jak ktoś chce raport US , o którym pisałem , piszcie na priva Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Mały off topic nie ruski. US kwit L-L mówi, że „Polska” kupiła 16 tys. par wojskowych butów narciarskich, czyli musiały to być te wspomniane przeze mnie wcześniej unikatowe buty zaprojektowane i produkowane wyłącznie dla jednej dywizji US Army - dla 10. Dywizji Górskiej. I również ta jakaś „Polska” kupiła 16 tys. par opinaczy butów/spodni (czy jak kto woli getrów), a do tego 16 tys. spodni wełnianych (typowych w US Army w barwie Olive Drab) i 16 tys. ogłowi końskich. Ma ktoś pomysł jaka to „Polska” kupiła? PKWNowska, czy PSZowska? I co to za 16-tysięczna formacja „narciarsko-jeździecka”? Cytuj
formoza58 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Może nie kawaleryjska, tylko ściśle związana z formacją górską. Może dla jucznych mułów? Z którego pochodzi ten dokument? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Nie ma daty, bo ona dla Amerykanów nie była ważna, gdy przygotowywali zbiorcze zestawienie co kto kupił w ramach L-L. Ale L-L miał moc prawną tylko do września 1945 r. I tak też działał. Jakoś słabo widzę to, żeby PSZ oszalały i tworzyły gdzieś kawalerię w butach narciarskich. Raczej mam paskudne podejrzenie, że kowboje sprzedali to (bez wnikania czy to demokracja, czy nie) komuchom i być może ten towar poszedł na tworzenie jakichś pododdziałów KBW czy innych zwyroli PKWN. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 1 minutę temu, Jedburgh_Ops napisał: Nie ma daty, bo ona dla Amerykanów nie była ważna, gdy przygotowywali zbiorcze zestawienie co kto kupił w ramach L-L. Ale L-L miał moc prawną tylko do września 1945 r. I tak też działał. Jakoś słabo widzę to, żeby PSZ oszalały i tworzyły gdzieś kawalerię w butach narciarskich. Raczej mam paskudne podejrzenie, że kowboje sprzedali to (bez wnikania czy to demokracja, czy nie) komuchom i być może ten towar poszedł na tworzenie jakichś pododdziałów KBW czy innych zwyroli PKWN. PS Solidnością butów amerykańskiej 10. Dywizji Górskiej na pewno zainteresowany był niejeden klient L-L, więc mnie przynajmniej nie dziwi, że do niektórych jednostek wojskowych kupowano takie buty nawet jeśli nie miały służyć do tego, do czego zostały zaprojektowane. Poniżej te buty 1st Pattern. Poniżej buty 2nd Pattern z końcówki II wojny. Cytuj
formoza58 Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 41 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Raczej mam paskudne podejrzenie, że kowboje sprzedali to (bez wnikania czy to demokracja, czy nie) komuchom i być może ten towar poszedł na tworzenie jakichś pododdziałów KBW czy innych zwyroli PKWN. Bardzo możliwe. W planach były konne oddziały KBW, nawet na szczeblu brygad. Cytuj
formoza58 Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 3 godziny temu, formoza58 napisał: Bardzo możliwe. W planach były konne oddziały KBW, nawet na szczeblu brygad. Zresztą do końca lat pięćdziesiątych trakcja konna obowiązywała w dywizjach piechoty , przed zmianą na zmechanizowane, Obrony Wybrzeża) lub Powietrznodesantowe ( 6 PDPow Des.). Cytuj
formoza58 Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu Trochę shermanów walczących w końcu wojny... Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 3 godziny temu, formoza58 napisał: Bardzo możliwe. W planach były konne oddziały KBW, nawet na szczeblu brygad. 20 minut temu, formoza58 napisał: Zresztą do końca lat pięćdziesiątych trakcja konna obowiązywała w dywizjach piechoty , przed zmianą na zmechanizowane, Obrony Wybrzeża) lub Powietrznodesantowe ( 6 PDPow Des.). No i to jest to. Ruscy podszepnęli PKWN-owcom, że jest taki frajer, jak L-L i że można go doić, tylko trzeba zdążyć przed wrześniem 1945 r. I komuchy zdążyły zrobić sobie bezpieczniacką „kawalerię” w butach narciarskich amerykańskiej 10. Dywizji Górskiej i w porządnych spodniach US Army z bardzo mocnej i praktycznej serży. Nie mam pojęcia, czy dziś jest gdzieś muzeum ze szpejem KBW, albo czy istnieją zdjęcia tych konnych oddziałów KBW? Jeśli ktoś ma coś takiego to chętnie zobaczę do analizy. Cytuj
formoza58 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Sowietom dostarczono 22 000 samolotów i 3 000 000 ton benzyny lotniczej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi