fuks_ag Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Obecny rząd to taki orzysłowiowy pies ogrodnika: sam nie zje i drugiemu nie da, inna sprawa, że protesty archeo czyniło, aby mieli mieć zajęcie przy tym materiale od poszukiwaczy, a tu taka zmiana, że nie ma komu stanowisk obsadzić, bo najlepiej aby im za nadzory nad poszukiwaczami płacili i to najlepiej sami poszukiwacze... czyli jeszcze dwa lata partyzantki... https://forsal.pl/lifestyle/kultura/artykuly/9756495,nie-bedzie-legalnego-szukania-skarbow-na-wiosne-wykrywacze-trzeba.html cyt"Oszacowano, że będzie ono skutkowało wydatkami budżetowymi w łącznej minimalnej wysokości ponad 14,7 mld złotych rocznie, a do ich optymalnego stosowania są niezbędne znacznie większe środki finansowe. Wskazana kwota obejmuje m.in. wydatki na: stworzenie i utrzymanie aplikacji do zgłaszania poszukiwań; miejsce przechowywania i środków na konserwację zabytków pozyskiwanych w toku poszukiwań; wypłaty nagród za pozyskanie zabytków w toku poszukiwań, korespondencję i ekspertyzy specjalistów w zakresie oceny wartości artystycznej, historycznej i naukowej znalezisk; zwiększenie zatrudnienia w wojewódzkich urzędach ochrony zabytków oraz MKiDN; wyposażenie stanowisk pracy i zapewnienie narzędzi pracownikom urzędów konserwatorskich w celu realizacji nowych zadań." Edytowane %s o %s przez fuks_ag Cytuj
beaviso Napisano %s o %s Napisano %s o %s Kto chce chodzić w żarówiastej kamizelce i szukać na kwitach, ten się stowarzysza. A kto nie chce - ten szuka jak dawniej, tyle że nie świeci gołą dupą na słońcu. Szkoda czasu na dyskusję. M. 1 1 Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 godzin temu, beaviso napisał: Kto chce chodzić w żarówiastej kamizelce i szukać na kwitach, ten się stowarzysza. A kto nie chce - ten szuka jak dawniej, tyle że nie świeci gołą dupą na słońcu. Szkoda czasu na dyskusję. M. Ja już dobre lata szukam kluczyków. Tylko nie zgubiłem ich na czyimś polu, bez zapytania gospodarza czy ich tam przypadkiem nie zgubiłem. Podobnie w lesie, pamiętam ze zgubiłem nie przy ścieżce czy parkingu. To musiało być głębiej. Nikt mi nigdy nie przeszkodził w szukaniu kluczyków :) Cytuj
DARKOFF Napisano %s o %s Napisano %s o %s 9 godzin temu, fuks_ag napisał: Wskazana kwota obejmuje m.in. wydatki na: stworzenie i utrzymanie aplikacji do zgłaszania poszukiwań; miejsce przechowywania i środków na konserwację zabytków pozyskiwanych w toku poszukiwań; wypłaty nagród za pozyskanie zabytków w toku poszukiwań, korespondencję i ekspertyzy specjalistów w zakresie oceny wartości artystycznej, historycznej i naukowej znalezisk; zwiększenie zatrudnienia w wojewódzkich urzędach ochrony zabytków oraz MKiDN; wyposażenie stanowisk pracy i zapewnienie narzędzi pracownikom urzędów konserwatorskich w celu realizacji nowych zadań." Japierdziu. Same kłopoty, no i ile roboty dojdzie biuralistom a tak było spokojnie Cytuj
fuks_ag Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s (edytowane) Panowie, temat nie jest o tym jak sie dobrze kryć, czy jaka miec wymówkę a stanowi o tym, ze wlasnie miala wejść wstrzymywana od dwóch lat nowelzacja ustawy umożliwiajaca nam w sposób cywilizowany wykonywanie hobby bez udziwnień urzedniczych i... nie wejdzie w życie!! Edytowane %s o %s przez fuks_ag Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 5 minut temu, fuks_ag napisał: Panowie, temat nie jest o tym jak sie dobrze kryć, czy jaka miec wymówkę a stanowi o tym, ze wlasnie miala wejść wstrzymywana od dwóch lat nowelzacja ustawy umożliwiajaca nam w sposób cywilizowany wykonywanie hobby bez udziwnień urzedniczych i... nie wejdzie w życie!! Bo została udziwniona tak, że bardziej już się chyba nie da. Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Teraz, fuks_ag napisał: umożliwiajaca nam w sposób cywilizowany wykonywanie hobby Nigdy nie wejdzie w życie taka ustawa, nie miej złudzeń. Zawsze będziesz musiał być rejestrowany, zapisywany, papierkowany - dla kontroli. Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s Tak dla potomnych przypomnę co ten pisowski reżim chciał wprowadzić: "Zgodnie ze zmienionymi regulacjami do rozpoczęcia poszukiwań wymagane miało być jedynie oświadczenie o posiadaniu zgody właściciela i posiadacza nieruchomości oraz ich zgłoszenie za pomocą aplikacji mobilnej poprzez wprowadzenie danych personalnych poszukującego, terminu i zakresu terenowego poszukiwań. Prawidłowe wpisanie tych danych miało upoważniać do natychmiastowego rozpoczęcia poszukiwań. Takie brzmienie przepisów budziło sporo kontrowersji, a przede wszystkim wywołało sprzeciw środowisk odpowiedzialnych za ochronę zabytków. Mimo tych trudności, przepisy zostały uchwalone." Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 14 minut temu, Janko Muzykant napisał: Tak dla potomnych przypomnę co ten pisowski reżim chciał wprowadzić: "Zgodnie ze zmienionymi regulacjami do rozpoczęcia poszukiwań wymagane miało być jedynie oświadczenie o posiadaniu zgody właściciela i posiadacza nieruchomości oraz ich zgłoszenie za pomocą aplikacji mobilnej poprzez wprowadzenie danych personalnych poszukującego, terminu i zakresu terenowego poszukiwań. Prawidłowe wpisanie tych danych miało upoważniać do natychmiastowego rozpoczęcia poszukiwań. Takie brzmienie przepisów budziło sporo kontrowersji, a przede wszystkim wywołało sprzeciw środowisk odpowiedzialnych za ochronę zabytków. Mimo tych trudności, przepisy zostały uchwalone." I co wprowadził? nic. Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 minut temu, Cronos napisał: I co wprowadził? nic. Chociaż próbowali... Ale to teraz bez znaczenia - reżim się skończył, nie ma pismilicji a sami uśmiechnięci, przyjaźni i kompetentni policjanci :) 2 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s Cała Polska uśmiechnięta a Wy tacy markotni ? Skąd ten bul Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ja pierlolę, musisz zasrywać tutaj polityką, jak w każdym wątku fanatyku? Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 minut temu, bjar_1 napisał: Ja pierlolę, musisz zasrywać tutaj polityką, jak w każdym wątku fanatyku? Temat jest polityczny. Takie wiece czarownic tu urządzacie a ja niby jestem fanatykiem, hipokryto :)) Cytuj
beaviso Napisano %s o %s Napisano %s o %s Poszukiwania dozwolone, tylko trzeba zgłosić z nazwiska gdzie i kiedy będzie się je prowadzić. Zaiste, piękna propozycja. Ktoś zapytał: A po co? M. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi