Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

810-я бригада морской пехоты ma... pecha.

Zapewne ze składu przed 02.2022 zostało niewiele lub nic.
Dodatkowo, na własne życzenie, jej żołnierze będą tępieni do gruntu- ma na swoim koncie sporo ofiar cywilnych, pomordowanych ukr. jeńców i podobnych.

Tyle, że, pomijając wyszkolenie rzecz jasna, Moskwa ma, jeszcze, czym łatać dziury w jej i podobnych jednostek szeregach, czego niestety nie można napisać o ukraińskiej stronie.

Napisano
W dniu 6.07.2025 o 19:11, Czlowieksniegu napisał:

Bądźmy dorośli i poważni...- ryzyko zabicia gównianych powierzchniowo i z b. słabą wymianą wody akwenów Bałtycku i M. Czarnego, to jest "coś", na co potencjalnie zgodzą się tylko najbardziej zajadli zwolennicy U./przeciwnicy R.

Wszyscy pozostali mają świadomość, czym grozi tango down takiego tankowca.

W przypadku wszystkich trzech lokalizacji, istnieje prosta i bardzo skuteczna metoda nadzoru- Gibraltar, Wielki Belt/Sund, Bosfor/Dardanele.

No właśnie bądźmy 😉

Takie, jak to pięknie ująłeś- "tango down" prędzej czy później nastąpi, czy za sprawką U czy też samych ruSSkich. I myślę, że tylko postawienie się twardo ruSSkim zrobiłoby robotę. A tak R widzą, iż info o ochronie konwojów nie przyniosło żadnych reakcji zachodu więc działają i będą działać dalej. Ale to do czasu. Jak któryś wywali się płetwą do góry to wtedy będzie płacz i szukanie kozłów ofiarnych niepodjętych wcześniej decyzji. Mówią, że "Polak mądry po szkodzie" ale w tym przypadku to cała EU będzie mądra po szkodzie. 

Napisano
25 minut temu, pawel_breslau napisał:

I myślę, że tylko

A napisałeś "bądźmy"...- musisz się zdecydować.

U. prawdopodobnie niestety nikogo nie pytała o zdanie.
Co, zważywszy na okoliczności przyrody, jest... Regulamin mi zabrania.

Flota cieni, to po prostu kolejny przykład, jak dziurawe są sankcje. 
Pomijam, że zapewne ceny "zawartości" i fracht są mocno zaniżone wobec standardu, a nabywcy wykorzystują sytuację ekonomiczną Rosji.

Napisano
1 minutę temu, Czlowieksniegu napisał:

A napisałeś "bądźmy"...- musisz się zdecydować.

U. prawdopodobnie niestety nikogo nie pytała o zdanie.
Co, zważywszy na okoliczności przyrody, jest... Regulamin mi zabrania.

Flota cieni, to po prostu kolejny przykład, jak dziurawe są sankcje. 
Pomijam, że zapewne ceny "zawartości" i fracht są mocno zaniżone wobec standardu, a nabywcy wykorzystują sytuację ekonomiczną Rosji.

Fakt, mój błąd :-)

Ja już jestem więc próbuję namówić innych 🤣

Ale tak serio-pewnie, że nikogo nie pytają, są w stanie wojny z r. Czy w sytuacji gdybyśmy my i tylko my byli w stanie wojny z r to czy mielibyśmy moralny obowiązek pytania inne kraje o zdanie w przypadku takich akcji? No chyba nie. A czy, w hipotetycznym, wypadku uszkodzenia nadajnika zakłócającego sygnał GPS w rejonie MB też się mają pytać o zdanie innych? Nie, bo wszyscy by się cieszyli, że to zrobili. Myślę, że w takim przypadku byłoby podobnie. Czy nasz Ruch Oporu walczący z niemcami w okresie 2 wojny eliminując zbrodniarzy też się miał pytać o zdanie inne kraje mając świadomość, że może to przynieść represje ze strony okupanta? No nie, takie są prawa wojny, walczy się wszystkim co ma i w miarę swoich możliwości. 

Oczywiście mam swoje zdanie, Ty masz swoje i szanuję je, ale nie próbujmy przekonywać innych do swojego. To nie ma sensu 🤣

Napisano
2 minuty temu, pawel_breslau napisał:

Ale tak serio-pewnie

Nie mylmy pojęć...

To, że przez N lat wszyscy, wliczając EU, hodowaliśmy sobie Putina, a on teraz gra nam na nosie, czy próbuje grać, to jedno...
To, że np zakłócanie sygnału GPS jest elementem wojny "hybrydowej", czy stricte militarnym, jest poza dyskusją.

Tyle, że takie działania U.* mogą doprowadzić do sytuacji b. niebezpiecznej czy katastrofalnej. 

* tak, wiem, że trwa tam wojna i giną dziesiątki jak nie setki ludzi...

PS Wiesz, jak przywołujesz PPP, to zwróć uwagę, że pomijając incydentalne przypadki na terenie Rzeszy, to wszystko miało miejsce w granicach II RP. I, że do dziś trwają spory, czy tysiące ofiar cywilnych wymordowanych, przez Niemców, w ramach rewanżu było warte śmierci pojedynczych żołnierzy Weh. czy SS...

Napisano

No i co my jako Nato, jako Unia robimy aby walczyć z r, która, jak wszyscy wiedzą, atakuje nas w wojnie hybrydowej już od lat???🤣 Podpowiem-nic🤣

A U co robi? Walczy z "2 armią świata" w wielu miejscach na świecie. Tak, zgodziłem się z Tobą, że takie działania mogą doprowadzić do katastrofy ale - przeczytaj moje wcześniejsze posty.

Co do okresy 2 WŚ to pewnie, że zadawać można wiele pytań ale też można zadać pytanie czy pozostawiając ich żywych nie doprowadzilibyśmy do jeszcze większych ofiar? 

Pytania bez odpowiedzi. 

Tak samo za X lat historycy będą zadawać sobie pytania czy obrona U przed r miała sens i czy wymagała tysięcy ofiar.

Napisano
9 minut temu, pawel_breslau napisał:

No i co my jako Nato, jako Unia robimy aby walczyć z r, która, jak wszyscy wiedzą, atakuje nas w wojnie hybrydowej już od lat???🤣 Podpowiem-nic🤣

Już widzę jak NATO i UE chwalą się swoimi działaniami w wojnie hybrydowej z ruskimi 😎 Tu nikt do niczego się nie przyzna nie mówiąc o chwaleniu się swoimi działaniami.

Napisano
29 minut temu, pawel_breslau napisał:

No i co my jako Nato

Wróć... NATO to po części wydmuszka realizująca* plany Waszyngtonu. 
Europejskie armie, pod każdym względem- czy to sprzętowym, czy ludzkim, to nieporozumienie. I tu, częściowo można zgodzić z DT i wymogiem 5 %.

* lub wcale...

31 minut temu, pawel_breslau napisał:

A U co robi? Walczy

U. przeskoczyła, mimo wojny, a może dzięki niej, europejskie armie o kilka długości. Realizacje w Afryce, to dodatkowy smaczek.

32 minuty temu, pawel_breslau napisał:

Co do okresy 2 WŚ

Nie sądzę, aby pojedynczy Niemcy warci byli masowych rozstrzeliwań i podobnych mordów...

32 minuty temu, pawel_breslau napisał:

Tak samo za X lat

A tu się nie zgodzę... Historycy i politycy będą latami dyskutować, co by było, gdyby nie pewne działania Europy/USA przed 2014, po 2014, przed 02.2022 i w pierwszych miesiącach 2022...

23 minuty temu, MarekA napisał:

Już widzę jak NATO i UE

O tym, czy i co UE "robi" w przypadku tej prawdziwej wojny hybrydowej, jakim jest biuro podróży Mińsk, nie ma nawet sensu dyskutować.

Napisano

Ale czemu nie, jawnie piszą o wojnie hybrydowej r w stosunku do zachodnich krajów EU więc czemu nie pisać o działaniach przeciw tej wojnie? Dać jasno sygnał opinii publicznej o walce z takimi działaniami ze strony r. Zresztą, sygnał nadal zakłóca GPS czyli jeśli coś już robią to słabo. r nadal latają samolotami bez włączonych transponderów i co? Kraje zachodu czekają aż dojdzie do tragedii. Już jedna była gdy zestrzelono samolot i nic się w tym temacie nie dzieje, r twierdzi, że to nie oni i temat cichnie.

Napisano
2 minuty temu, pawel_breslau napisał:

Kraje zachodu czekają

Czy czekają na tragedię...- nie sądzę.

Powód jest, zapewne, dużo prostszy- nie potrafią podjąć zdecydowanych decyzji/działań, gdy w Europie dzieje się mocne przesilenie polityczne/światopoglądowej, gdzie prawica* przeciąga linę z lewicą**, a po obu stronach działają agenci wpływu i zwykli, nieświadomi, kretyni.

Gdy się dołoży do tego problemy gospodarcze, ekonomiczne, USA, Chiny, itp, to może się łudzą, że siedzenie okrakiem jest dobrym wyjściem.

* częściowo powiązana z Kremlem i przez niego żywiona...
** która dla odmiany jest w sporej części funkcjonalnie upośledzona...

Napisano
3 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Wróć... NATO to po części wydmuszka realizująca* plany Waszyngtonu. 
Europejskie armie, pod każdym względem- czy to sprzętowym, czy ludzkim, to nieporozumienie. I tu, częściowo można zgodzić z DT i wymogiem 5 %.

* lub wcale...

U. przeskoczyła, mimo wojny, a może dzięki niej, europejskie armie o kilka długości. Realizacje w Afryce, to dodatkowy smaczek.

Nie sądzę, aby pojedynczy Niemcy warci byli masowych rozstrzeliwań i podobnych mordów...

A tu się nie zgodzę... Historycy i politycy będą latami dyskutować, co by było, gdyby nie pewne działania Europy/USA przed 2014, po 2014, przed 02.2022 i w pierwszych miesiącach 2022...

O tym, czy i co UE "robi" w przypadku tej prawdziwej wojny hybrydowej, jakim jest biuro podróży Mińsk, nie ma nawet sensu dyskutować.

1- do tej pory faktycznie tak było, mam nadziej, że teraz się N obudzi.

2-no właśnie, dlatego walczą na wiele sposobów z silniejszym od siebie

3-cóż, to n nas zaatakowały więc nawet pojedynczy żołnierze zasługiwali na to co dostali a ci najbardziej podli tym bardziej

4-cóż, wydarzenia potoczyły się tak jak się potoczyły, będą dyskutować nad jednym i drugim

5-zgadzam się

Napisano
3 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Czy czekają na tragedię...- nie sądzę.

Powód jest, zapewne, dużo prostszy- nie potrafią podjąć zdecydowanych decyzji/działań, gdy w Europie dzieje się mocne przesilenie polityczne/światopoglądowej, gdzie prawica* przeciąga linę z lewicą**, a po obu stronach działają agenci wpływu i zwykli, nieświadomi, kretyni.

Gdy się dołoży do tego problemy gospodarcze, ekonomiczne, USA, Chiny, itp, to może się łudzą, że siedzenie okrakiem jest dobrym wyjściem.

* częściowo powiązana z Kremlem i przez niego żywiona...
** która dla odmiany jest w sporej części funkcjonalnie upośledzona...

Nawet jeśli masz rację czy to jest dobre wyjście na obecną chwilę z sytuacji Twoim zdaniem? Wszyscy krzyczą wokoło, że srutin rozumie tylko język siły co potwierdziło zdarzenie z Turkami, lecz maja pełne pampersy aby cokolwiek zrobić. 

Napisano
3 minuty temu, pawel_breslau napisał:

3-cóż, to n nas

Oczywista oczywistość i nikt nie wie, jak b. tragicznie by się wszystko i tak potoczyło, nawet gdyby nie PPP i jego działania.
Kwestia, czy pojedynczy N. byli warci tak potężnej liczby ofiar- czy jeden N. był wart 50 czy 100 Polaków.
Przy czym, ja nie o "partyzantce", ale przypadkowych N., których zabito...
Bo PPP chciało "wystraszyć" N., a ci chcieli Polaków terrorem wyhamować PPP, odcinając jego członków, przy okazji, od zaplecza.

PS A że się historia kołem toczy, to ja akurat przy lekturze o ekspedycji Leclerca na Haiti jestem...