beaviso Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: Rosyjska rakieta nad Polską. Ujawniamy: jeden dyżurny spał, drugi utknął w drodze Ważne, że głosy tamtejszych wyborców pozwoliły przechować "ceratę" Kamińskiego na pensji PE, a ogólny klimat sprzyja jebaniu Tuska i Ukraińców. Czarnkowizna. Powiat tomaszowski :D No, nic nie było słychać, żadnej syreny - zaświadczam! ;) M.
Jedburgh_Ops Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu (edytowane) 22 godziny temu, beaviso napisał: @Jedburgh_Ops Tutaj artykuł M. Cielmy, dość nieźle wg mnie napisany, aczkolwiek popełnił głupi błąd w odczycie czasu z portalu radarowego (nie przeliczył UTC z poprawką +2). https://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,12318,aktualnosci-z-polski,kolejna-rakieta-nad-polska-zgodnie-ze-sztuka-chaos-a-moze-typowo-nasze-piekielko-i-ograniczenia Mariusz Cielma napisał: Cytat Trudną do akceptacji ciekawostką z tej nocy jest także, jak można było pozwolić, aby algierski wojskowy samolot transportowy C-130 Hercules wykonywał lot tranzytowy wkrótce po powyższych wydarzeniach (nad podkarpacie wleciał w godzinach porannych, w świetle wstającego dnia - ok. godz. 4.30, a opuścił polską przestrzeń powietrzną w województwie podlaskim godzinę później) nad południowo-wschodnią i wschodnią Polską, w tym nad Rzeszowem, Stalową Wolą i okolicach Lublina, w drodze do... Moskwy. Ano w głowie się nie mieści. I dziwić się, że już ani media, ani pierwsi wojskowi nerwowo nie wytrzymują tego, co się dzieje w tym kraju z rozmoczonej ligniny? Mariusz Cielma na napisał jednej rzeczy, to ja dopiszę. Podczas II wojny światowej w USA zamknięto przestrzeń powietrzną dla GA (lotnictwa ogólnego). Wkurz był z tego powodu potworny oczywiście. W czasopismach lotniczych wściekano się na wojsko, że nawet szybowcom zakazano latania i że przez to zamordowano cały proces cywilnego szkolenia lotniczego. Po co to zrobiono? Żeby pilotom myśliwskim z systemu obrony powietrznej Stanów Zjednoczonych dać całkowicie klarowną sytuację, czyste pole obserwacji i całkowicie pewny stan prawny. Ponieważ spodziewano się, że Japończycy mogą odpalić jakiś numer na bazie np. samolotu wykatapultowanego ze statku albo z okrętu podwodnego to pilotom myśliwców USAAF dano luksusowe środowisko pracy, żeby nie tracić cennego czasu na rozbudowaną korespondencję radiową, na procedury podlatywania do intruza i identyfikowania go itp. Sprawa miała być prosta - jest USA jako „no-fly-zone” dla GA i do widzenia. Kto w strefie się znalazł, a nie powinno go tam być ten miałby bliskie spotkanie IV stopnia z kalibrem .50 w ilości zabójczej. Mimo, że to była II wojna i nie epoka radarów OPL to czy to się czymś różni od obecnej sytuacji Polski? Niczym się nie różni. Tylko że polska polityczno-wojskowa bałwaneria nic z tym nie zrobi, bo trzeba by się narobić, zmodyfikować polskie prawo, a dodatkowo branża sutenerska może nowego prawa nie podpisać. Dlaczego? Bo nie. A powinno być mniej więcej tak: 1. Wszystko od 22 południka na wschód powinno być w Polsce „no-fly-zone” w godzinach od 21 jednego dnia do 7 dnia następnego dla wszystkich - od airlinerów po GA plus inne wynalazki typu samoloty rządowe innych państw, transportowe innych państw itp. Tylko śmigłowce LPR powinny mieć specjalne transpondery czytelne dla Centrum Operacji Powietrznych. Państwu z Aeroklubów Suwalskiego, Białostockiego, Lubelskiego i Rzeszowskiego jak się nie podoba to trudno; jest prawie wojna i tak musi być. Są jeszcze - oprócz tych czterech - 33 inne aerokluby w Polsce i tam można ćwiczyć nocne IFR, a w strefie na wschód od 22 południka już nie, a w każdym razie nie przed końcem wojny na Ukrainie. A warunki do srebrnych i złotych odznak szybowcowych możecie sobie robić w godzinach dozwolonych (ale też do czasu, gdyby prawo trzeba było ponownie nowelizować, bo ŚNP zaczęłyby u nas latać także w świetle dziennym). 2. Zważywszy, że Ch-55 doleciał nam już pod Bydgoszcz to wszystko w Polsce między południkami 19 a 22 powinno mieć come back do prawa lotniczego z PRL, gdy cywilna przestrzeń powietrzna była tylko z nazwy, a de facto była pod całkowitą kontrolą i zarządem wojska. Niby normalnie można było latać cywilnymi statkami powietrznymi przez całą dobę, ale „jak coś” to w sekundę to się zmieniało. I mój przykład z PRL jest idealny: robiłem warunek do srebrnej odznaki szybowcowej, termika była taka boska, że ten warunek sam by się zrobił bez mojej roboty nawet gdybym usnął i nagle wrzask przez radio „Natychmiast do lądowania, od razu, naprawdę natychmiast!”. Wylądowałem. Ale nie to, że tylko ja. Tak samo z olbrzymiej strefy ściągnięto w jakimś trybie alarmowym kupę latających ludzi. Co się okazało? W miejscu mojego lądowania 1,5 godziny później wylądowała Mi-dwójka z jakimś elwupowskim majorzyną z teczką. I to był powód tego żałosnego alarmu. Bo w tej teczce to na pewno była korekta planów UW polskiego ataku na Holandię (prędzej flaszkę by się tam dało znaleźć). Dziś można się z tego śmiać, niemniej w przełożeniu na stan dzisiejszy taki PRLowski mechanizm byłby idealny: Zakładamy, że jest biały dzień, latamy w strefie między 19 a 22 południkiem, pilotujemy coś cywilnego z gatunku GA. Nagle naszą wschodnią granicę przekracza ruski dron lub cruise. I w tym momencie powinno być tak, że nie ma zmiłuj - przez radio zamordyzm (dziś pozytywny) jak z PRL i nakaz natychmiastowego lądowania dla wszystkich z GA, żeby nasi z F-16/F-35 mieli czysty obraz sytuacji. Tak powinno być. A będzie? Nigdy w tym państwie z rozmoczonej ligniny. Edytowane 37 minut temu przez Jedburgh_Ops
Rekomendowane odpowiedzi