interka Posted November 28, 2024 Posted November 28, 2024 Witam, Czy ktoś byłby w stanie zidentyfikować co to mundur?
0 formoza58 Posted November 28, 2024 Posted November 28, 2024 Mundur polski, do 1 grudnia 1935 roku. Kurtka mundurowa wz. 19, sznury strzeleckie, na patkach kolnierzy korpusówki szkoly podoficerskiej jednostki , w ktorej sluzyli obaj. Wszystko na podstawie tej fotografii.
0 Tomasz70 Posted November 29, 2024 Posted November 29, 2024 Patrząc na krój kołnierza, to tak max. do 1927. Ładne zdjęcie i nie kombinowane. Regulaminowe umundurowanie, oznaki I pasy. Bez podkręcania fasonu, jak to często bywało w foto atelier - poprzez dodanie szabli, pasów oficerskich itd. Tak więc wartościowe źródło historyczne dokumentujące ewolucję wyglądu żołnierza WP w okresie międzywojennym.
0 Tyr Posted November 29, 2024 Posted November 29, 2024 (edited) I mają na patkach "korpusówki" możliwe, że SPR albo SPP? A pułkowa podobna do piechoty legionów? Edited November 29, 2024 by Tyr
0 formoza58 Posted November 29, 2024 Posted November 29, 2024 Godzinę temu, Tyr napisał: I mają na patkach "korpusówki" możliwe, że SPR albo SPP? A pułkowa podobna do piechoty legionów? Ani SPR, ani SPP. Szkoła podoficerska jakiejś jednostki, której " cyfrę" na naramienniku widoczna u tego od lewej
0 formoza58 Posted November 29, 2024 Posted November 29, 2024 Wg. widocznych na zdjęciu szczegółów i " pomocy", nawet nie próbuję spekulować która jednostka WP. W grę wchodzą i piechota ( bez Podhalańczyków i Hucułów), i bronie jezdne ( bez kawalerii i artylerii konnej), oraz inne bez MW i Lotnictwa. I nie sa to podchorążowie, tylko służba czynna.
0 Tyr Posted November 30, 2024 Posted November 30, 2024 (edited) A przesterowanie aparatu zrobiło swoje... zobacz guziki, orzełki i odznaka puł. też biała plama. Ze swojej strony... znalazłem tych odznak b. mnóstwo;) i każda praktycznie inna... Z lufami, bez, masywniejsza, i z cięższej blaszki... A sznury to będą dla strzelca dobrego i bardzo dobrego z rkm. Edited November 30, 2024 by Tyr
0 formoza58 Posted November 30, 2024 Posted November 30, 2024 Tak jest,, z korpusówek szkół podoficerskich bywały skrzyzowane lufy artyleryjskie ( artyleria) , skrzyżowane szable, lub szable z lancami ( kawaleria), , karabiny ( piechota) . Od grudnia 1935 roku widoczne na Twoim zdjeciu skrzyżowane karabiny z wieńcem używały szkoły podoficerskie jednostek piechoty, kawalerii, artylerii, saperów i lotnictwa. Tak, że, nic się nie zmieniło w identyfikacji. Na tytułowej fotografii jest dwóch szeregowych służby czynnej, elewów szkoły podoficerskiej jednostki, której z braku " punktów zaczepienia" ,identyfikacji się nie podejmę
0 Tyr Posted November 30, 2024 Posted November 30, 2024 no raczej nie bardzo na kawalerię i artylerię....
0 formoza58 Posted November 30, 2024 Posted November 30, 2024 Ja nie postawiłem na kawalerię i artylerię, tylko uzupełniłem Twoje " ... z lufami, bez,masywniejsza i z cięższej blaszki", o konkretne rodzaje " korpusówek. Ci dwaj na zdjęciu mogą być z poniżej grudnia 1935 roku, sprzed zmian jakie wtedy zaszły . A wtedy mogli być również artylerzystami i to nawet z artylerii ciężkiej, bo wtedy kiedy byli elewami pułkowej szkoły mieli lufy armatnie z wieńcem, czego niestety nie można potwierdzić na niewyraźnym tytułowym portrecie.
0 Sedco Express Posted November 30, 2024 Posted November 30, 2024 Korpusówki na kołnierzach tak jak pisze Formoza - odznaka szkoły podoficerskiej piechoty. Sznur naramienny z jednym chwostem - "strzelec celny" (w latach 1926-1931) "strzelec dobry" (od 1931 r.) J.w. z dwoma chwostami - "strzelec wyborowy (1926-1931) ""strzelec bardzo dobry" (od 1931 r.) Żołnierz z prawej ma dodatkowo sznurek do gwizdka (do 1931 r.) - od 1931 r. sznurek nie miał dwóch chwościków. Obaj mają - pas polowy szeregowego wz. 1924 r.
0 Tyr Posted November 30, 2024 Posted November 30, 2024 no właśnie odwrotnie , to ja pisałem... Ale bravo ty...
Question
interka
Witam,
Czy ktoś byłby w stanie zidentyfikować co to mundur?
15 answers to this question
Recommended Posts