bananekgdynia Napisano 27 Sierpień 2024 Napisano 27 Sierpień 2024 Witam, przeglądałem dzisiaj zdjęcia satelitarne okolic Zatoki Gdańskiej i moją uwagę przykuły dwa zielone pasy na dnie. Pasy są pomiędzy Juratą a Helem. Czy ktoś jest w stanie określić co to jest? Z góry dziękuję za pomoc.
0 Kee Napisano 27 Sierpień 2024 Napisano 27 Sierpień 2024 W zależności od daty zrobienia zdjęcia algi zepchnięte do brzegu lub pył z drzew
0 bananekgdynia Napisano 27 Sierpień 2024 Autor Napisano 27 Sierpień 2024 Chodzi o dwa równoległe pasy w głąb zatoki a nie o zmarszczki z algami.
0 Grzesio Napisano 27 Sierpień 2024 Napisano 27 Sierpień 2024 Tu raczej chyba chodzi o te proste ukośne pasy ciągnące się prostopadle od brzegu.
0 karpik Napisano 27 Sierpień 2024 Napisano 27 Sierpień 2024 (edytowane) Zbyt równe. Ktoś raczej niechlujnie nakładał zdjęcia (satelitarne?)/źle je obrobił lub coś "wycinał". Edytowane 27 Sierpień 2024 przez karpik
0 Kee Napisano 27 Sierpień 2024 Napisano 27 Sierpień 2024 (edytowane) 5 godzin temu, Grzesio napisał: Tu raczej chyba chodzi o te proste ukośne pasy ciągnące się prostopadle od brzegu. No tak. Tak działają fale ;) uderzają o brzeg i wracając zderzają się z falami idącymi do brzegu tworząc takie pasy. Np dlatego w Bałtyku zaraz po wejściu do wody mamy często jak by głęboki rów a potem wypłycenie ;) Poniżej przykład o co chodzi. Mamy fale przy brzegu i fale załamujące się nieco dalej. W takich miejscach mogą się tworzyć takie pasy "brudu" Edytowane 27 Sierpień 2024 przez Kee
0 karpik Napisano 27 Sierpień 2024 Napisano 27 Sierpień 2024 Godzinę temu, Kee napisał: No tak. Tak działają fale ;) uderzają o brzeg i wracając zderzają się z falami idącymi do brzegu tworząc takie pasy. Np dlatego w Bałtyku zaraz po wejściu do wody mamy często jak by głęboki rów a potem wypłycenie ;) Poniżej przykład o co chodzi. Mamy fale przy brzegu i fale załamujące się nieco dalej. W takich miejscach mogą się tworzyć takie pasy "brudu" Czaisz różnicę pomiędzy prostopadle a równolegle?
0 Kee Napisano 28 Sierpień 2024 Napisano 28 Sierpień 2024 Widocznie nie skoro skupiłem się na czym innym. To robota pogłębiarki. Kanał dla statków
0 Sedco Express Napisano 28 Sierpień 2024 Napisano 28 Sierpień 2024 (edytowane) Żaden tam kanał czy robota pogłębiarki. Jakaś wada przy montażu/obróbce zdjęć. Edytowane 28 Sierpień 2024 przez Sedco Express
0 Kee Napisano 28 Sierpień 2024 Napisano 28 Sierpień 2024 3 godziny temu, Sedco Express napisał: Żaden tam kanał czy robota pogłębiarki. Jakaś wada przy montażu/obróbce zdjęć. Wadę to ja widzę przy pisaniu tego komentarza. Jak pisałem, pogłębiony kanał dla statków. Robota pogłębiarki.
0 galeonik Napisano 28 Sierpień 2024 Napisano 28 Sierpień 2024 Dobry wieczór, Kee porównaj przesłane zrzuty z aktualną mapą Google (zdjęcia wydają się relatywnie świeże). Owszem widać i na przesłanych zrzutach i na aktualnej pogłębiony tor wodny prowadzący do platformy ( ciemniejszy z odgałęzieniem na NW).Pas prawie pokrywa się z tym torem, leżąc po jego lewej stronie i w miejscu odgałęzienia jest jakby półprzezroczysty. Natomiast nie ma aktualnie śladu żadnego pogłębienia na przebiegu drugiego pasa prowadzącego do mola. Zakładam więc jak Sedco, że jest to albo błąd podczas obróbki albo, co mniej prawdopodobne i trąci o teorię spiskową:-), celowe zamaskowanie np. jednostek cumujących tam w chwili wykonywania zdjęcia... pozdrawiam Paweł
0 Kee Napisano 29 Sierpień 2024 Napisano 29 Sierpień 2024 Prosty półprzezroczysty pas jak to nazwałeś jest nowo wykopanym kanałem, ten ciemniejszy obok to pozostałość starego. Dokładnie sprawdziłem obydwa miejsca i nie widzę tam żadnych anomalii. Zarówno google jak i Geoportal czy inne platformy stosują taki trick że ograniczają nam dostęp do zdjęć wody oferując jedynie wycinek blisko brzegu. Woda to ponad 71% powierzchni ziemii więc znacznie zwiększyło by to rozmiar przetrzymywanych danych. Nie widzę tu żadnej teorii spiskowej ;) Poniżej wrzucam zdjęcie z innego źródła tego miejsca, zdjęcie z innej daty co widać po niebieskiej strukturze po prawej stronie pomostu (pływająca kładka lub inna konstrukcja tymczasowa) Co do dat zdjęć to przypominam że zdjęcia satelitarne i lotnicze to setki tysięcy zdjęć połączonych ze sobą. Jedne zdjęcia mogą być z wczoraj a kilka km dalej sprzed 3 lat. Co więcej wykonanie takiego pogłębienia raczej nie zajmuje kilku lat a kilka tygodni więc taki rozstrzał zdjęć wystarczy. By nie były widoczne np w tegorocznych zdjęciach google.
Pytanie
bananekgdynia
Witam, przeglądałem dzisiaj zdjęcia satelitarne okolic Zatoki Gdańskiej i moją uwagę przykuły dwa zielone pasy na dnie. Pasy są pomiędzy Juratą a Helem. Czy ktoś jest w stanie określić co to jest?
Z góry dziękuję za pomoc.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi