Adameknowy Napisano 6 Sierpień 2024 Napisano 6 Sierpień 2024 Czołem! Nie wiem czym czyścić takie fanty by nie uszkodzić rdzenia z ołowiu (97%) a pozbyć się antymonu (3%).
vis1939 Napisano 6 Sierpień 2024 Napisano 6 Sierpień 2024 10 godzin temu, Adameknowy napisał: a pozbyć się antymonu Chyba se jajca robisz.
beaviso Napisano 6 Sierpień 2024 Napisano 6 Sierpień 2024 Z takich „fantów” czyszczę ulubione pola, żeby nie natrafiać na te śmieci ponownie. Przerzuć się Kolego na mosinki - ładnie się zachowują i nie trzeba czyścić :) M.
Adameknowy Napisano 6 Sierpień 2024 Autor Napisano 6 Sierpień 2024 2 hours ago, vis1939 napisał: Chyba se jajca robisz. Z tym antymonem chodziło mi bardziej o zwyczajne odrdzewianie a napisałem tak po wyczytaniu o jego zastosowaniu czyli natłuszczeniu
Adameknowy Napisano 6 Sierpień 2024 Autor Napisano 6 Sierpień 2024 20 minutes ago, beaviso napisał: Z takich „fantów” czyszczę ulubione pola, żeby nie natrafiać na te śmieci ponownie. Przerzuć się Kolego na mosinki - ładnie się zachowują i nie trzeba czyścić :) M. U nas niewiele się tego trafia praktycznie wogóle a miejsce dla mnie ciekawe i chciałbym je zachować
Adameknowy Napisano 6 Sierpień 2024 Autor Napisano 6 Sierpień 2024 42 minutes ago, Adameknowy napisał: Z tym antymonem chodziło mi bardziej o zwyczajne odrdzewianie a napisałem tak po wyczytaniu o jego zastosowaniu czyli natłuszczeniu Nie ważne nie potrafię czytać ;) chodzi o stal pokrywającą ołów
vis1939 Napisano 6 Sierpień 2024 Napisano 6 Sierpień 2024 Kup odrdzewiacz FOSOL(a przynajmniej coś na bazie kwasu fosforowego) wlej 50/50 z wodą do słoika i zostaw z tymi ogryzkami na noc.Potem szczota plastikowa na mokro z wodą.
Erih Napisano 6 Sierpień 2024 Napisano 6 Sierpień 2024 6 minut temu, vis1939 napisał: Kup odrdzewiacz FOSOL(a przynajmniej coś na bazie kwasu fosforowego) wlej 50/50 z wodą do słoika i zostaw z tymi ogryzkami na noc.Potem szczota plastikowa na mokro z wodą. też bym tak zrobił, ale bez rozcieńczania. Ps Fosolu podobno już nie sprzedają.
vis1939 Napisano 7 Sierpień 2024 Napisano 7 Sierpień 2024 Oryginalny Fosol faktycznie nie jest już chyba produkowany.Ale jest masa środków o niemal identycznym składzie/podobnych nazwach, które próbują jechać dalej na popularności tego specyfiku.
GeorgeKross Napisano 17 Sierpień 2024 Napisano 17 Sierpień 2024 W dniu 7.08.2024 o 17:51, vis1939 napisał: Oryginalny Fosol faktycznie nie jest już chyba produkowany.Ale jest masa środków o niemal identycznym składzie/podobnych nazwach, które próbują jechać dalej na popularności tego specyfiku. ciekawy fakt, dzięki
szutnik Napisano 19 Wrzesień 2024 Napisano 19 Wrzesień 2024 W dniu 7.08.2024 o 16:51, vis1939 napisał: Oryginalny Fosol faktycznie nie jest już chyba produkowany.Ale jest masa środków o niemal identycznym składzie/podobnych nazwach, które próbują jechać dalej na popularności tego specyfiku. Banda dziadków chciała się uwłaszczyć i doprowadzili do upadku firmę , żeby opchnąć parcelę . A mieli kilka hitów, w tym Fosol. Łatwo go zastąpić - to w końcu jedynie roztwór kwasu ortofosforowego. Nie polecam kupna " wynalazków" z Chin spod szyldu firmy Dragon ( tfu) i podobnych. Nie mają nic wspólnego z Fosolem
vis1939 Napisano 20 Wrzesień 2024 Napisano 20 Wrzesień 2024 19 godzin temu, szutnik napisał: Nie polecam kupna " wynalazków" z Chin spod szyldu firmy Dragon ( tfu) i podobnych. Nie mają nic wspólnego z Fosolem Kupiłem kiedyś odrdzewiacz "Dragona" i nie widzę różnicy poza tym że jest słabszy 25% fosforowego vs 35% fosol.
szutnik Napisano 20 Wrzesień 2024 Napisano 20 Wrzesień 2024 4 godziny temu, vis1939 napisał: Kupiłem kiedyś odrdzewiacz "Dragona" i nie widzę różnicy poza tym że jest słabszy 25% fosforowego vs 35% fosol. Ja używałem fosolu bardziej zawodowo i nie tylko do odrdzewiania ( ma wiele innych zastosowań ) i widzę kosmiczną różnicę w porównaniu z shit'em Dragona . Z resztą Libella posiadała w ofercie wiele innych genialnych produktów , które zniknęły mocno zubożając rynek. Teraz zmuszony jestem kupować sam kwas ortofosforowy a to zawsze problem.
Rekomendowane odpowiedzi