Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z takich „fantów” czyszczę ulubione pola, żeby nie natrafiać na te śmieci ponownie. Przerzuć się Kolego na mosinki - ładnie się zachowują i nie trzeba czyścić :)

M.

Napisano
2 hours ago, vis1939 napisał:

Chyba se jajca robisz.

Z tym antymonem chodziło mi bardziej o zwyczajne odrdzewianie a napisałem tak po wyczytaniu o jego zastosowaniu czyli natłuszczeniu 

Napisano
20 minutes ago, beaviso napisał:

Z takich „fantów” czyszczę ulubione pola, żeby nie natrafiać na te śmieci ponownie. Przerzuć się Kolego na mosinki - ładnie się zachowują i nie trzeba czyścić :)

M.

U nas niewiele się tego trafia praktycznie wogóle a miejsce dla mnie ciekawe i chciałbym je zachować 

Napisano
42 minutes ago, Adameknowy napisał:

Z tym antymonem chodziło mi bardziej o zwyczajne odrdzewianie a napisałem tak po wyczytaniu o jego zastosowaniu czyli natłuszczeniu 

Nie ważne nie potrafię czytać ;) chodzi o stal pokrywającą ołów 

Napisano

Kup odrdzewiacz FOSOL(a przynajmniej coś na bazie kwasu fosforowego) wlej 50/50 z wodą do słoika i zostaw z tymi ogryzkami na noc.Potem szczota plastikowa na mokro z wodą.

Napisano
6 minut temu, vis1939 napisał:

Kup odrdzewiacz FOSOL(a przynajmniej coś na bazie kwasu fosforowego) wlej 50/50 z wodą do słoika i zostaw z tymi ogryzkami na noc.Potem szczota plastikowa na mokro z wodą.

też bym tak zrobił, ale bez rozcieńczania.

Ps Fosolu podobno już nie sprzedają.

Napisano

Oryginalny Fosol faktycznie nie jest już chyba produkowany.Ale jest masa środków o niemal identycznym składzie/podobnych nazwach, które próbują jechać dalej na popularności tego specyfiku.

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 7.08.2024 o 17:51, vis1939 napisał:

Oryginalny Fosol faktycznie nie jest już chyba produkowany.Ale jest masa środków o niemal identycznym składzie/podobnych nazwach, które próbują jechać dalej na popularności tego specyfiku.

ciekawy fakt, dzięki

• 1 month later...
Napisano
W dniu 7.08.2024 o 16:51, vis1939 napisał:

Banda dziadków chciała się uwłaszczyć i doprowadzili do upadku firmę , żeby opchnąć parcelę . A mieli kilka hitów, w tym Fosol. Łatwo go zastąpić - to w końcu jedynie roztwór kwasu ortofosforowego. Nie polecam kupna " wynalazków" z Chin spod szyldu firmy Dragon ( tfu) i podobnych. Nie mają nic wspólnego z Fosolem

Napisano
19 godzin temu, szutnik napisał:

Nie polecam kupna " wynalazków" z Chin spod szyldu firmy Dragon ( tfu) i podobnych. Nie mają nic wspólnego z Fosolem

Kupiłem kiedyś odrdzewiacz "Dragona" i nie widzę różnicy poza tym że jest słabszy 25% fosforowego vs 35% fosol.

Napisano
4 godziny temu, vis1939 napisał:

Kupiłem kiedyś odrdzewiacz "Dragona" i nie widzę różnicy poza tym że jest słabszy 25% fosforowego vs 35% fosol.

Ja używałem fosolu bardziej zawodowo  i nie tylko do odrdzewiania ( ma wiele innych zastosowań ) i widzę kosmiczną różnicę w porównaniu z shit'em Dragona . Z resztą Libella posiadała w ofercie  wiele innych genialnych produktów , które zniknęły mocno zubożając rynek. Teraz zmuszony jestem kupować sam kwas ortofosforowy a to zawsze problem.