Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja, łukowata blacha z obozu RAD

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich forumowicz, proszę o sugestie czy jest przedstawiony przedmiot. Blacha ma około 40/50 cm długości, jest dość gruba. Znaleziona w obejściu u gospodarza w pomorskim. Z opowieści wiem, że tata obecnego właściciela jako nastolatek po wojnie pomagał w "rozbieranu" czyli szabrowaniu obozu nazistowskiego "Rady" jak to pan określił. Domyśliłem się, że chodzi o Reichsarbeitsdienst czyli RAD. Niestety nie wiadomo gdzie się on znajdował, ale rzekomo dość daleko. Z istotnych informacji wiem, że były tam ciężarówki porzucone, między wałami, pewnie park maszy i być może to jakaś blaszka od jakiegoś pojazdu. Na pewno element z tego szabrowania wedlug pana. Co o tym sądzicie?

20240505_212019.jpg

20240505_212035.jpg

20240505_212026.jpg

20240505_212022.jpg

20240505_212038.jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Napisano

Akurat sino-zielony jest jednym z popularniejszych kolorów wśród siewników. Ale już nie o tym. 

Co wiemy. 

-Masz kawałek metalu z gospodarstwa. 

-Ojciec właściciela coś gdzieś ale niewiadomo gdzie. 

-Właściciel z drugiej ręki twierdzi, że to element z szabru. 

Jakie pytania możemy sobie zadać. 

Dlaczego zabrał akurat coś takiego?Kawałek metalu nie przedstawiający w sumie wartości użytkowej. 

Czy możemy wziąć za pewnik, że ten element na gospodarstwie leżał sobie jako trofeum przez tyle lat choć nie przedstawiał żadnej wartości? 

mamy doczynienia z historia która ciężko zweryfikować i kawałkiem metalu mogącym być czymkolwiek (tym bardziej na gospodarstwie). 

Jesli naprawdę chcesz to zidentyfikować to należy wyjść po za ramy tego co zakładasz. Przedewszystkim porzucić ramy czasowe. 

oczywiście z całego serca ci życzę żeby okazało się to tym czym byś chciał żeby było.

jak będziesz jeszcze na tym gospodarstwie proponuje iść się rozejrzeć po starych maszynach i zakamarkach czy nie znajdziesz czegoś gdzie taki element by pasował ;) 

• Super 2
  • 0
Napisano
4 minutes ago, Kee napisał:

Ktoś jeszcze ma skojarzenia z siewnikiem 

IMG_20240506_155417.jpg

Dziękuję za ciekawe spostrzeżenie, ale zastanawia mnie kolor, bo ta blaszka zdaje się być szara z jednej strony (dunkelgrau?), a z drugiej czarna i nie jestem pewien czy takich kolorów używałyby rolink w latach 30/40.

• 0
Napisano
12 hours ago, Kee napisał:

Akurat sino-zielony jest jednym z popularniejszych kolorów wśród siewników. Ale już nie o tym. 

Co wiemy. 

-Masz kawałek metalu z gospodarstwa. 

-Ojciec właściciela coś gdzieś ale niewiadomo gdzie. 

-Właściciel z drugiej ręki twierdzi, że to element z szabru. 

Jakie pytania możemy sobie zadać. 

Dlaczego zabrał akurat coś takiego?Kawałek metalu nie przedstawiający w sumie wartości użytkowej. 

Czy możemy wziąć za pewnik, że ten element na gospodarstwie leżał sobie jako trofeum przez tyle lat choć nie przedstawiał żadnej wartości? 

mamy doczynienia z historia która ciężko zweryfikować i kawałkiem metalu mogącym być czymkolwiek (tym bardziej na gospodarstwie). 

Jesli naprawdę chcesz to zidentyfikować to należy wyjść po za ramy tego co zakładasz. Przedewszystkim porzucić ramy czasowe. 

oczywiście z całego serca ci życzę żeby okazało się to tym czym byś chciał żeby było.

jak będziesz jeszcze na tym gospodarstwie proponuje iść się rozejrzeć po starych maszynach i zakamarkach czy nie znajdziesz czegoś gdzie taki element by pasował ;) 

Dzięki, faktycznie mało mam faktów i postaram się sprawdzić czy może to pasować do czegoś w tym gospodarstwie. Być może to tylko złom, ale będę szukał ;)