Jump to content

Question

Posted

Witam wszystkich. W starej szafie pancernej mojego dziadka znalaz艂em dwa no偶e. Nie mam zielonego poj臋cia co to za ostrza. Mo偶e mia艂 ju偶 kto艣 w r臋ku co艣 podobnego?? Chcia艂bym si臋 dowiedzie膰 czego艣 wi臋cej...Maj膮 dla mnie warto艣膰 sentymentaln膮 ale czy kto艣 m贸g艂by si臋 pokusi膰 o ich powierzchowna wycen臋?? Jeden z nich dziadek posiada jeszcze chyba z wojskowej przesz艂o艣ci a drugi otrzyma艂 jako prezent, pami膮tk臋 od niemieckiego dewizowego my艣liwego. Z g贸ry dzi臋kuj臋 i czekam na info,,馃

23 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Pomijaj膮c drobiazg, czyli wycen臋, nawet powierzchown膮..

7. Zdj臋cia nale偶y wgra膰 na serwer Odkrywcy a wi臋c bezpo艣rednio na forum, linki do zdj臋膰 na zewn臋trznych serwerach b臋d膮 usuwane (forum obs艂uguje pliki w formacie .jpg)

• 0
Posted

WZ 55 stan bardzo 艂adny, pochwa i g艂ownia zgodne numerycznie, 艂adna rzecz.

Ten drugi to dosy膰 fajny n贸偶 my艣liwski.

• 0
Posted

drugi to, niemiecki n贸偶 harcerski , lata 30-te, inspirowany pierwszowojennym "Nickerem" firmy A. Wingen JR. Solingen. Producentem tych no偶y ,opr贸cz firmy Anton Wingen by艂a firma J.H. Becker聽

• 0
Posted
13 minut temu, bert.F napisa艂:

drugi to, niemiecki n贸偶 harcerski , lata 30-te, inspirowany pierwszowojennym "Nickerem" firmy A. Wingen JR. Solingen.

Harcerski bez lilijki, za to oprawiony w r贸g? Jak dla mnie ciekawa sprawa. S膮 w sieci jakie艣 wiarygodne materia艂y?

Poczyta艂bym ch臋tnie.

• 0
Posted
6 minut temu, Erih napisa艂:

Harcerski bez lilijki, za to oprawiony w r贸g? Jak dla mnie ciekawa sprawa. S膮 w sieci jakie艣 wiarygodne materia艂y?

Poczyta艂bym ch臋tnie.

odpu艣膰 sobie "sie膰" i zajrzyj do katalog贸w Wingena z lat 30 tych

• 0
Posted
2 minuty temu, bert.F napisa艂:

odpu艣膰 sobie "sie膰" i zajrzyj do katalog贸w Wingena z lat 30 tych

Wiesz, zainteresowa艂em si臋 tematem tak ledwo-ledwo, ja siedz臋 we Francji raczej i we wcze艣niejszym okresie :)

• 0
Posted

w pierwotnym za艂o偶eniu聽 jest to n贸偶 my艣liwski, w czasie聽 pierwszej wojny trafi艂 na front a po niej na rynek cywilny, napisa艂em n贸偶 harcerski bo pod takim okre艣leniem wyst臋puje w katalogu, r贸wnie dobrze mo偶e s艂u偶y膰 jako n贸偶 my艣liwski, pami膮tkowy itp. Firma A.Wingen聽 w 1988 wyprodukowa艂a ( na oryginalnym osprz臋cie) z okazji rocznicy powstania firmy ,taki sam model ze stali nierdzewnej聽

• 0
Posted

Bert.F, dzi臋ki za przybli偶enie tematu. Czy te kt贸re trafi艂y na front, te偶 by艂y oprawne w r贸g?

• 0
Posted
10 godzin temu, bert.F napisa艂:

tak , r臋koje艣膰 z rogu , pochwy w wi臋kszo艣ci stalowe z paskami na zatrzask

Bert, co艣 takiego jak to? Pochewka sk贸rzana z okuciami, niestety, nie sygnowany. Pochodzenie - okolice operacji 艂贸dzkiej 1914 (w posiadaniu mojego dziadka od conajmniej 1945). Pewnie b臋dzie trudno okre艣li膰 producenta i czas produkcji?

IMG_20240412_101100.jpg

IMG_20240412_101110.jpg

• 0
Posted
7 godzin temu, Tomasz70 napisa艂:

Bert, co艣 takiego jak to? Pochewka sk贸rzana z okuciami, niestety, nie sygnowany. Pochodzenie - okolice operacji 艂贸dzkiej 1914 (w posiadaniu mojego dziadka od conajmniej 1945). Pewnie b臋dzie trudno okre艣li膰 producenta i czas produkcji?

IMG_20240412_101100.jpg

IMG_20240412_101110.jpg

wygl膮da jak typowy my艣liwski "Nicker" , taka ubo偶sza wersja , mog臋 si臋 myli膰 ale r臋koje艣膰 wygl膮da na imitacj臋 rogu , wykonan膮 z drewna orzechowego ( Nussbaumholz) , pochwa naprawiana ,okucia oryginalne ,szycie nie. Czas powstania pierwsza po艂owa XX wieku.聽