Skocz do zawartości
  • 0

Noże???🤔

tarnas25

Pytanie

Witam wszystkich. W starej szafie pancernej mojego dziadka znalazłem dwa noże. Nie mam zielonego pojęcia co to za ostrza. Może miał już ktoś w ręku coś podobnego?? Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej...Mają dla mnie wartość sentymentalną ale czy ktoś mógłby się pokusić o ich powierzchowna wycenę?? Jeden z nich dziadek posiada jeszcze chyba z wojskowej przeszłości a drugi otrzymał jako prezent, pamiątkę od niemieckiego dewizowego myśliwego. Z góry dziękuję i czekam na info,,🤔

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
13 minut temu, bert.F napisał:

drugi to, niemiecki nóż harcerski , lata 30-te, inspirowany pierwszowojennym "Nickerem" firmy A. Wingen JR. Solingen.

Harcerski bez lilijki, za to oprawiony w róg? Jak dla mnie ciekawa sprawa. Są w sieci jakieś wiarygodne materiały?

Poczytałbym chętnie.

• 0
6 minut temu, Erih napisał:

Harcerski bez lilijki, za to oprawiony w róg? Jak dla mnie ciekawa sprawa. Są w sieci jakieś wiarygodne materiały?

Poczytałbym chętnie.

odpuść sobie "sieć" i zajrzyj do katalogów Wingena z lat 30 tych

• 0
2 minuty temu, bert.F napisał:

odpuść sobie "sieć" i zajrzyj do katalogów Wingena z lat 30 tych

Wiesz, zainteresowałem się tematem tak ledwo-ledwo, ja siedzę we Francji raczej i we wcześniejszym okresie :)

• 0

w pierwotnym założeniu  jest to nóż myśliwski, w czasie  pierwszej wojny trafił na front a po niej na rynek cywilny, napisałem nóż harcerski bo pod takim określeniem występuje w katalogu, równie dobrze może służyć jako nóż myśliwski, pamiątkowy itp. Firma A.Wingen  w 1988 wyprodukowała ( na oryginalnym osprzęcie) z okazji rocznicy powstania firmy ,taki sam model ze stali nierdzewnej 

• 0
10 godzin temu, bert.F napisał:

tak , rękojeść z rogu , pochwy w większości stalowe z paskami na zatrzask

Bert, coś takiego jak to? Pochewka skórzana z okuciami, niestety, nie sygnowany. Pochodzenie - okolice operacji łódzkiej 1914 (w posiadaniu mojego dziadka od conajmniej 1945). Pewnie będzie trudno określić producenta i czas produkcji?

IMG_20240412_101100.jpg

IMG_20240412_101110.jpg

• 0
7 godzin temu, Tomasz70 napisał:

Bert, coś takiego jak to? Pochewka skórzana z okuciami, niestety, nie sygnowany. Pochodzenie - okolice operacji łódzkiej 1914 (w posiadaniu mojego dziadka od conajmniej 1945). Pewnie będzie trudno określić producenta i czas produkcji?

IMG_20240412_101100.jpg

IMG_20240412_101110.jpg

wygląda jak typowy myśliwski "Nicker" , taka uboższa wersja , mogę się mylić ale rękojeść wygląda na imitację rogu , wykonaną z drewna orzechowego ( Nussbaumholz) , pochwa naprawiana ,okucia oryginalne ,szycie nie. Czas powstania pierwsza połowa XX wieku.