bodziu000000 Posted December 30, 2023 Share Posted December 30, 2023 Błękitnego nieba Panie Tadeuszu. Chyba każdy kto interesuje się lotnictwem polskim, wychował się na jego książkach https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=42118 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sedco Express Posted December 30, 2023 Share Posted December 30, 2023 R.I.P. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek1974 Posted December 30, 2023 Share Posted December 30, 2023 Mam ją.[*] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kee Posted December 30, 2023 Share Posted December 30, 2023 Ogólnie to pana znam z racji książek o Bagnetach nie o lotnictwie więc jak widzę był wszechstronny. Samym autorem się nigdy nie interesowałem. A widocznie trzeba by. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedburgh_Ops Posted December 31, 2023 Share Posted December 31, 2023 W ogólnym rozrachunku jego twórczości Tadeusz Królikiewicz wykonał dobrą robotę dla polskich fanów lotnictwa wojskowego. Mam wprawdzie różne poważne zarzuty wobec jego książki „Szybowce transportowe”, w tym zarzuty o niedokładność, czasami o całkowitą nieprawdę tam prezentowaną i kłamstwa propagandy państw zza żelaznej kurtyny, ale i tak była to jedyna w Polsce książka na taki temat i jeśli tylko on kogoś interesuje to na pewno była ta książka „na zachętę” do dalszego drążenia tematyki sił szybowcowych czasu II wojny światowej. Dlatego trzeba na twórczość Tadeusza Królikiewicza spojrzeć obiektywnie przez pryzmat czasu i miejsca, w którym pisał swoje książki i robił do nich researche. Jak na ówczesne możliwości polskich autorów tego typu literatury zrobił, co mógł, żeby dać czytelnikom ciekawe rzeczy i za to na pewno należy się szacunek i dobra pamięć czytelników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts