Skocz do zawartości
  • 0

Co to za karabin

maciej800

Pytanie

Napisano

Witam
Dziś na allegro (nr aukcji 24159500) pojawił się taki oto karabin, ciekaw jestem co to takiego, może ktoś pomoże? Oto zdjęcie z aukcji.
pozdrowienia
Maciek

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sprawdzilem aukcje na allegro i jest to na 100% szczerbina od mosina 44! dziwna sprawa. Sprzet wyglada zbyt profesionalnie" jak na samorobke. Wykonanie kojarzy mi sie z robota angielska. Moze jest to sprzet zzutowy tylko i wylacznie dla ruchu oporu. Amerykanie mieli taka konstrukcjie wiec czemu nie mieli by miec takiej Anglicy. Tylko skad ta szczerbina? Moze ktos chcial zwiekszyc jej sprawnosc bojowa :)
Napisano
A może to jakiś wynalazek kłusowników ? słyszałem że biegają za zwieżyną z MP i Ppsz . troche dziwne aby za okupacji ktoś zrobił pm z celownikiem produkowanym od 44 roku , to nie ma sensu . Nie wiem jaki był w mosinie 38 , ale to też mało prawdopodobne aby ktoś taki wstawił . pozatym po co w takim sprzęcie taki celownik skoro sprzęt z pewnością był mało celny , nie wspominając o zupełnie innej trajektori lotu pocisku.
pozdr
Napisano
Znajomy znalazł takie coś kilka lat temu ale w dużo gorszym stanie. Magazynek od dołu no i brak elementu mosinowskiego. Tez zastanawialiśmy sie nad tym i staneło że to musi być Błyskawica tylko taka zmodyfikowana... Ktoś musiał to produkować... a tu nikt nic nie wie. Musiałą byc tego więcej...
Napisano

Witam
Dziś na allegro (nr aukcji 24159500) pojawił się taki oto karabin, ciekaw jestem co to takiego, może ktoś pomoże? Oto zdjęcie z aukcji.
pozdrowienia
Maciek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie