Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wpadła mi ostatnio w łapy taka oto plomba. Widać że stara bo ołów w pięknej białej patynie, ale z przelotowymi otworami. Z jednej strony napis jakby cyrylicą pisany, natomiast z drugiej jakby herb z dwoma lwami. Może ktoś skojarzy z czymś podobnym i pomoże rozszyfrować skąd może to ustrojstwo pochodzić. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam 

IMG20231017164201.jpg

IMG20231017164229.jpg

IMG20231017164225.jpg

IMG20231017164233.jpg

Napisano

Niestety plomby XVIII , XIX i XX wieczne to amba informacyjna , brak jakichkolwiek stron dotyczących tego tematu czy katalogów. Tak że to zbieractwo sztuka dla sztuki, praktycznie bez baz informacyjnych lub  szczątkowych . Pamiętajmy że większość plomb to plomby cywilne lub w mniejszej ilości urzędowe albo wojskowe albo kolejowe zabezpieczenia przesyłek. Trzeba sobie zdawać sprawę że plomby cywilne były praktycznie nie odnotowywane urzędowo więc brak informacji czasu ich stosowania . Przyjrzyjmy się bardzo częstej plombie znajdowanej na polach to plomby np młynów zbożowych. Gdzie często maka była sprzedawana przez młyny w workach które plombowano do wysyłek. wtedy to było jedyne zabezpieczenie że zakupiony towar wagowo zgadza się z tym co sprzedawał sprzedawca czyli młyn . plombowanie worków było zabezpieczeniem przez kupującego że towar wagowo zgadza się z zakupem i praktycznie  plomba nie była odnotowywana . Plomba jest jakby poręczeniem że to co kupujemy jest zgodne z tym co kupowaliśmy mimo że producenta przy nas nie ma. Brak plomby nie gwarantował tego co kupujemy i mogliśmy bez konsekwencji zrezygnować z zakupu. Obecnie nie ma już plomb bo zastąpiły je przepisy prawne o gwarancjach czy rękojmiach.  a obecnie coraz rzadziej stosowane " jeszcze są stosowane w energetyce dla zabezpieczenia urządzeń przed niepełnoprawna ingerencją z zewnątrz czy użytkownika.  Już nie stosuje się praktycznie na dokumentach czy bardzo rzadko w przewozach. Ale plomb nie odnotowuje się praktycznie nawet w zastosowaniu w dokumentach . Dlatego tak trudne jest ich dokumentowanie czy odnalezienie kto je stosował jak nie ma na nich konkretnych napisów , dat itp elementów które mogą odpowiedzieć na datowanie i zastosowanie

Napisano
Godzinę temu, Kalcjusz napisał:

a jednak dalo sie odczytac i poskladac fakty w zgrabna calosc

Tylko dalej nie wiem co może być opisane na plombie i czego/kogo/jakiego miejsca jest to herb.

Mam nadzieję, że jednak pojawi się jakiś trop

Pozdrawiam 

Napisano

Cześć ja bym to odczytał jako Różan Kan?h? -na pierwszym zdjęciu po łuku, w poziomie ?ukon. Po łuku na dole widać jakby 8-9 liter z których przedostatnia to K a ostatnia E .Więcej nie widzę  pozd Marek

Napisano

e.. trop jest - Ribbentrop - zabierz się za herbarz miast Carskiej Rosji i terenów po panowaniem caratu . Trochę tego jest do sprawdzenia , ale od czego jest net i bardzo duża kupa czasu i cierpliwości.

• Super 1
Napisano

Szukałem trochę ale jedynie co znalazłem to wieś magnacka Rożan z końca XVIII w. położona w księstwie słuckim na Białorusi. Muszę poszukać jakiś opracowań tych herbów z Rosji carskiej żeby znaleźć coś podobnego do tego ze zdjęć

Szukam dalej. Dziękuję i pozdrawiam

IMG20231018081909.jpg

IMG20231018081605.jpg

Napisano

uwaga to nie musi być herb miejski a może być także herb rodowy i manufaktura której byli właścicielami plombowała swoje wyroby Tak że raczej będziesz miał to jako ciekawostkę praktycznie bez rozwiązania.  Ja sam posiadam z 50-60 plomb i zaledwie parę udało się przypisać kto je stosował.

• Super 1