Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
23 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Je....

"...na jego linii demarkacyjnej stanie po stronie Ukrainy kontyngent sił pokojowych ONZ, chociaż i to jest mało prawdopodobne...."

Można przywołać dwie osoby ze szczytów w Warszawie, które czy to o NATO czy ONZ wspominają...
Przy czym, obstawiam, ani jedno ani drugie tam swoich sił nie wyśle...

PS A Ukraina, która miała szansę, nawet po 2014, mocno zbliżyć się do zachodniej Europy, zostanie zombie czy państwem upadły- w kolejce już czeka potężna korupcja, rozliczenia, itp, itd...

Tak by mogło być, gdyby po zakończeniu wojny/ przetrwaniu państwa Ukraina, była ona samorządna.

Nie jest dalekie od prawdy to co mówią dzicy, że Ukraina "sprzedała się zachodowi". (Po 2014 i tej wojnie inną opcją byłby ruski mir z czystkami jakie zawstydziłyby stalina i myślę,  że wybrali dobrze- za cenę zatrważającą).

Nie wiem co by się musiało stać, żeby szybko zeszli z tej drogi po wojnie, a to oznacza, na całe szczęście dla nich, niepełną suwerenność polityczną i gospodarczą.

Przykładem niech będzie Plan Marshalla. Nie było tak różowo, że Wujek Sam sypał kasą bezinteresownie i bez kontroli...

Napisano

karpik

"Nie wiem co by się musiało stać, żeby szybko zeszli z tej drogi po wojnie, a to oznacza, na całe szczęście dla nich, niepełną suwerenność polityczną i gospodarczą.

Przykładem niech będzie Plan Marshalla. Nie było tak różowo, że Wujek Sam sypał kasą bezinteresownie i bez kontroli..."

Problem w tym, że w Kijowie nie będzie, zapewne, z kim rozmawiać.
Dolary vs orzechy, że następnego dnia po podpisani rozejmu-pokoju-itp zaczną się rozliczenia, których pierwszą "ofiarą" będzie Zełenski.

Napisano
6 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Z olbrzymim zainteresowaniem będę to obserwował, ponieważ jestem związany z dwoma olbrzymimi kancelariami prawnymi (jedna polska, druga międzynarodowa) i ich inicjatywami dla polskiego biznesu, które to kancelarie obecnie przygotowują konferencje dla polskich firm na temat tego, jak włączyć się w to, co Zachód podsumował (w sensie wartości finansowej), jako „Plan Marshalla × 3” dla Ukrainy. Podejrzewam, gdy ta wojna jakoś się skończy, to stawka będzie podbita do wartości „Plan Marshalla × 4” i oby tylko.

Rozmawiam z prezesami polskich firm m.in. budowlanych i oni kompletnie nie wierzą w to, że ich firmy będą dopuszczone do porządnych kontraktów na odbudowę Ukrainy. A to są goście, którzy nie mają takiej wiedzy historyczno-politycznej, jak my, żeby wiedzieć, jak Polskę urządzono po wojnie z Irakiem na wzór tego, co w anclu ma miejsce po schyleniu się po mydło pod prysznicem.

Tu w przeciwieństwie do planu Marshalla składka na torcik jest z wielu źródeł i konsumpcja przez same Stany byłaby po prostu nie fair.

Napisano
2 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

karpik

"Nie wiem co by się musiało stać, żeby szybko zeszli z tej drogi po wojnie, a to oznacza, na całe szczęście dla nich, niepełną suwerenność polityczną i gospodarczą.

Przykładem niech będzie Plan Marshalla. Nie było tak różowo, że Wujek Sam sypał kasą bezinteresownie i bez kontroli..."

Problem w tym, że w Kijowie nie będzie, zapewne, z kim rozmawiać.
Dolary vs orzechy, że następnego dnia po podpisani rozejmu-pokoju-itp zaczną się rozliczenia, których pierwszą "ofiarą" będzie Zełenski.

Tak, a następcą będzie agent CIA. 

Napisano
20 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

karpik

"Tak, a następcą będzie agent CIA. "

W przeciwieństwie do Ciebie, piszę serio :-(

Ja też. I to by nie było coś nowego, tylko właśnie powtórka z Planu Marshalla.

Napisano

karpik

"Ja też. I to by nie było coś nowego, tylko właśnie powtórka z Planu Marshalla. "

Wtedy, z powodów oczywistych, karty rozdawał Waszyngton- teraz, chętnych do podziału tortu będzie zdecydowanie więcej...
Szkoda, że w żaden sposób nie poczęstują lub sama się nie poczęstuje nasza socjalistyczna Ojczyzna.

Napisano
24 minuty temu, karpik napisał:

Tu w przeciwieństwie do planu Marshalla składka na torcik jest z wielu źródeł i konsumpcja przez same Stany byłaby po prostu nie fair.

Teoretycznie masz rację.

Warto jednak zauważyć - i jest do tego stosowny komentarz jednego z polskich generałów lotnictwa - jak wyłyżeczkowano (a zrobili to Amerykanie) polskie SP i rząd piss ze szkolenia ukraińskich pilotów na F-16. Wykiwano Polskę, która ma i o F-16, i o szkoleniu na nich po tysiąckroć większe pojęcie, niż Rumunia będąca kompletnym dziadem kalwaryjskim pod tym względem. A jednak to Rumunia zgarnie kasę za to szkolenie, a nie najbardziej doświadczona w tym w Europie Polska, jako jedyna użytkująca na tym kontynencie F-16 z radarami AN/APG-68(V)9 i jako jedyna mająca takie F-16, jakie są obecnie najnowocześniejsze w USAF (bo instalowanie radarów AN/APG-83 SABR Block 2.0 w amerykańskich F-16 dopiero się rozpoczyna).

Dokładnie to samo może mieć miejsce z polskim biznesem w ramach odbudowy Ukrainy.

Napisano
3 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

karpik

"Ja też. I to by nie było coś nowego, tylko właśnie powtórka z Planu Marshalla. "

Wtedy, z powodów oczywistych, karty rozdawał Waszyngton- teraz, chętnych do podziału tortu będzie zdecydowanie więcej...
Szkoda, że w żaden sposób nie poczęstują lub sama się nie poczęstuje nasza socjalistyczna Ojczyzna.

Gospodarką- strojeniem tortu, może i zajmą się wespół, ale przekładaniem warstw wewnątrz tortu Stany nie za bardzo mają komu oddać. Dla swojego i Ukrainy dobra. Bo kto? Niemcy, Francja, Polska? Litości...

Napisano
7 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Teoretycznie masz rację.

Warto jednak zauważyć - i jest do tego stosowny komentarz jednego z polskich generałów lotnictwa - jak wyłyżeczkowano (a zrobili to Amerykanie) polskie SP i rząd piss ze szkolenia ukraińskich pilotów na F-16. Wykiwano Polskę, która ma i o F-16, i o szkoleniu na nich po tysiąckroć większe pojęcie, niż Rumunia będąca kompletnym dziadem kalwaryjskim pod tym względem. A jednak to Rumunia zgarnie kasę za to szkolenie, a nie najbardziej doświadczona w tym w Europie Polska, jako jedyna użytkująca na tym kontynencie F-16 z radarami AN/APG-68(V)9 i jako jedyna mająca takie F-16, jakie są obecnie najnowocześniejsze w USAF (bo instalowanie radarów AN/APG-83 SABR Block 2.0 w amerykańskich F-16 dopiero się rozpoczyna).

Dokładnie to samo może mieć miejsce z polskim biznesem w ramach odbudowy Ukrainy.

Spokojnie. Biznes będzie też po drugiej stronie do zrobienia...

Napisano (edytowane)
15 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

karpik

"Biznes będzie też po drugiej stronie do zrobienia..."

I już zrobiony- F-35, Abramsy, Patrioty..., że "tylko" USA wymienię. Zadłużenia nie można (?) w nieskończoność pompować...

Miałem na myśli ruskich i nie koniecznie Polskę.

Obym się mylił:

Są "kraje sojusznicze", które jak będzie tylko okazja, chętnie oddadzą odbudowę Ukrainy, za interesy parę kroków dalej na wschód. A przyjmą ich z otwartymi ramionami.

Btw. Czy ktoś słyszał, żeby ukarano w jakikolwiek sposób Francję, za udowodnione dostarczanie sprzętu raszce, po nałożeniu sankcji?

Edytowane przez karpik
Napisano
11 minut temu, karpik napisał:

Spokojnie. Biznes będzie też po drugiej stronie do zrobienia...

Generał polskiego lotnictwa - jak wspomniałem powyżej - publicznie wytłumaczył, dlaczego nikt nie robi interesów z takimi mętami, jak piss. I tym sposobem szumowina piss dostała drogowskaz na drzewo w biznesie na szkolenie ukraińskich pilotów na F-16, mimo olbrzymiego polskiego doświadczenia w tym zakresie i mimo goownianego, żadnego doświadczenia w tym Rumunii.

Oby było tak, jak piszesz, ale może być bardzo różnie.

Napisano

Je....

Ale po co szukać "niszowych" informacji...

Od ponad roku wiadomo, że przez Polskę będzie szlak zbożowy- nie zrobiono nic, a nawet wprost przeciwnie- na Ścianie Wschodniej czy Warszawie na pęczki białoruskich, rosyjskich, ukraińskich, polskich, itp firm transportowych robiących wały... Kto ze świecznika na tym imporcie i transporcie, czy handlu, zarabia, to już inna bajka...

Wczoraj MM* ogłosił, że koniec, ukraińskie zboże do Polski nie wjedzie- dziś mamy odzew ze strony ukraińskiego premiera. Co więcej, tak naprawdę Ukraina na tym "wygra" szermując argumentem głodu na Świecie i finansowania Ukrainy przez eksport płodów rolnych.

* otwierając przez swoją indolencję i Koryto+, kolejny spór z UE... Jakoś w zapewnienia kolejnego tuza, czyli Telusa, że niby Rumunia, Słowacja, Węgry, Bułgaria nie bardzo wierzę... A samo porównanie naszych mocy decyzyjnych ze Słowacją czy Bułgarią pokazuje miejsce naszej socjalistycznej Ojczyzny w szeregu....

Napisano
2 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Wczoraj MM* ogłosił, że koniec, ukraińskie zboże do Polski nie wjedzie...

Tiaaa...

Nie ma to jak „No pasarán!” w PowerPoincie...

Napisano
22 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Generał polskiego lotnictwa - jak wspomniałem powyżej - publicznie wytłumaczył, dlaczego nikt nie robi interesów z takimi mętami, jak piss. I tym sposobem szumowina piss dostała drogowskaz na drzewo w biznesie na szkolenie ukraińskich pilotów na F-16, mimo olbrzymiego polskiego doświadczenia w tym zakresie i mimo goownianego, żadnego doświadczenia w tym Rumunii.

Oby było tak, jak piszesz, ale może być bardzo różnie.

Wiem,  że masz dużą wiedzę w temacie, ale czy możemy być pewni, że to co się mówi oficjalnie, to informacja, czy dezinformacja 😅

Napisano

karpik

"Wiem,  że masz dużą wiedzę w temacie, ale czy możemy być pewni, że to co się mówi oficjalnie, to informacja, czy dezinformacja "

Ale czego? Że Rumunia? Kilka dni temu oficjalnie to podano...

Napisano (edytowane)
12 minut temu, karpik napisał:

Wiem,  że masz dużą wiedzę w temacie, ale czy możemy być pewni, że to co się mówi oficjalnie, to informacja, czy dezinformacja 😅

:classic_smile:

Bardzo dobre pytanie. Mówię poważnie i to tylko dobrze o Tobie świadczy.

Steki bzdur o F-16 dla Ukrainy, i o szkoleniu na nich ukraińskich pilotów, wygłaszali już tacy „guru” polskiego osintowego netu, jak m.in. Marek Meissner i Jarosław Wolski, by już głupot Juliusza Sabaka nie wspominać.

Jak mawiają amerykańscy Indianie - поживём увидим. Prędzej lub później wylizie, czy SP RP dostały jednak, mimo wszystko, jakąś część tortu w kwestii szkoleń Ukraińców na F-16, np. do uprawnień combat ready, bo Rumuni nie mają o tym pojęcia, jak na razie.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

karpik

"Wiem,  że masz dużą wiedzę w temacie, ale czy możemy być pewni, że to co się mówi oficjalnie, to informacja, czy dezinformacja "

Ale czego? Że Rumunia? Kilka dni temu oficjalnie to podano...

Ok. Zobaczymy, czy nie będzie u nas "wzmożonego treningu naszych pilotów w związku z zagrożeniem na wschodzie".

Btw. Oficjalnie?

Nieoficjalnie GB dostarczyła 15x więcej amunicji niż zadeklarowała...

Edytowane przez karpik
Napisano
42 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Od ponad roku wiadomo, że przez Polskę będzie szlak zbożowy- nie zrobiono nic, a nawet wprost przeciwnie- na Ścianie Wschodniej czy Warszawie na pęczki białoruskich, rosyjskich, ukraińskich, polskich, itp firm transportowych robiących wały...

Jechaliśmy w tym roku z żoną na Hel (z Warszawy) i z Helu z powrotem. Ta trasa jest niezłą trasą poglądową. Dziwiliśmy się, co tu robi tyle rejestracji białoruskich na pojazdach związanych z biznesem wszelkiej maści. Przecież Kartoffeln Führer powinien mieć tu bana na biznes, ale nie ma...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie