Skocz do zawartości
  • 0

Tabliczki rejestracjne wojenne do rowerów ,motocykli czy wozów konnych ??

Landszaft

Pytanie

Mam pytanie . Na zdjęciach widać 1 cała , połówkę i 2 ćwiartki cynkowych tabliczek rejestracyjnych. Jedyna cała Tzn skompletowana z  odłamków tabliczka ma wymiar 9x6 cm  . Tabliczka z III dystryktu Radomskiego powiatu Radomszczańskiego . Jak widać kształty i mocowania tabliczek zmieniały się w trakcie wojny . Pierwsza tabliczka 1940 cała ma kształt owalny i mocowana na zalany stalowy gwint do przykręcenia , następne z okresu1942-43 ma już kształt owalny z cyplem i jest mocowana albo na jeden wkręt ale wydaje się że cypel jest na drugi otwór aby tablica się nie huśtała lub przekręcała , Te tablice są z grubego odlewu ponad 2 mm grubości . Następna tabliczka wydawana prawdopodobnie na lata 1944-45 ma już kształt prawdopodobnie albo sześciokątny albo ośmiokątny . Przy czym pierwsze tablice na pewno były malowane na czarno a cyfry i napisy były białe . Ostatnia  tablica " odłamek ma resztki farby czerwonej. Pytanie zasadnicze do czego sa te tablice . Rowery ??, Motory " mało prawdopodobne" czy chłopskie wozy konne . W trakcie wojny Niemcy wszystko co miało koła rejestrowali bo wtedy łatwo o rekwizycję na potrzeby armii bo wiadomo co gdzie jest i ile . Czy ktoś się spotkał z takimi tablicami np na fotografiach . Najlepszym potwierdzeniem była by właśnie fotografia bo ona bezdyskusyjnie wyklucza zastosowanie .

CIMG7817.JPG

CIMG7812.JPG

CIMG7814.JPG

CIMG7816.JPG

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No niestety odlewy cynkowe są dość kruche i nietrwałe na mechaniczne uszkodzenia ,a te z lat 44-45 to jeszcze dodatkowo bardzo cieniutkie tak z 1 mm grubości  , właśnie spotykam je na moim polu dlatego to obstawiałem gdzie w trakcie prac polowych bardzo łatwo o uszkodzenie tego ustrojstwa. Jest jakaś fotografia furmanki z taką tabliczką lub podobną ??

• 0

OO...!! dość podobna.. tylko wielkość z fotografii wynika że tak z 12-15 cm ona posiada . Pytanie czy były one znormalizowane  NP. wszystkie dystrykty musiały wydawać takie same znormalizowane tabliczki czy każdy dystrykt lub okręg wydawał swoje  bite na różnych materiałach czy odlewane z różnych materiałów . Moja to maleństwo  9 cm .W necie pisze tylko o tabliczkach samochodowych i motocyklowych . Nie ma słowa o rowerowych czy do furmanek , no i brak konkretnie fotografii z furmankami i czy były one rejestrowane i czy był mus ich rejestracji . U mnie występują resztki na jednym odcinku pola razem z innymi odlewami cynkowymi połamanymi więc nie wiem czy właściciel pola nie miał jakiejś odlewni która produkowała zamówienia publiczne okręgu w trakcie wojny i po niej .

• 0

No tylko fotek z furmankami z tabliczkami brak ... więc to raczej gdybanie jak się fotografiami nie potwierdzi. Ale widzę że dowolność kształtów była spora bo dostałem fotkę z tabliczki CZĘSTOCHOWA z 42 która ma kształt wydłużonego ośmiokątu " ten ułomek z mojej widoczny na 4 zdjęciu od góry".

• 0
11 hours ago, arklas napisał:

Na terenach włączonych do Rzeszy tabliczki nie były wydawane.

Szkoda że nie mieszkam na terenie dawnego GG tylko na terenie d. Kraju Warty to bym taką tabliczkę znalazł wykrywką.

Edytowane przez adam1234

• 0

Ciekawostką jest to że ważność takiej tabliczki najpierw była rok a potem dwa lata i podlegała wymianie . Czyli tabliczki nie były stałe . Czyli jeden gospodarz w ciągu wojny miał przy rowerze aż 4 tabliczki 1940, 1941, 1942-43 i 1944-45 . Bardzo dziwne ??

• 0
3 godziny temu, Landszaft napisał:

Ciekawostką jest to że ważność takiej tabliczki najpierw była rok a potem dwa lata i podlegała wymianie . Czyli tabliczki nie były stałe . Czyli jeden gospodarz w ciągu wojny miał przy rowerze aż 4 tabliczki 1940, 1941, 1942-43 i 1944-45 . Bardzo dziwne ??

Tak zapewne było- pewnie była opłata,  plus inwigilacja aktywnych "cyklistów" przez okupanta, wiec wcale nie takie dziwne.

Jakkolwiek by nie było tabliczek trafia się sporo - na polach najczęściej połamanych, ale  w lasach/gospodarstwach trafiłem już kilka sztuk z mojego rejonu

30.06.14- mikanow rejstracja rowerowa z generalnej guberni.jpg

• 0
22 hours ago, canabis.dw napisał:

Tak zapewne było- pewnie była opłata,  plus inwigilacja aktywnych "cyklistów" przez okupanta, wiec wcale nie takie dziwne.

Jakkolwiek by nie było tabliczek trafia się sporo - na polach najczęściej połamanych, ale  w lasach/gospodarstwach trafiłem już kilka sztuk z mojego rejonu

30.06.14- mikanow rejstracja rowerowa z generalnej guberni.jpg

Z jakiego dystryktu ta tabliczka?