Skocz do zawartości
  • 0

meteoryt??

Pytanie

Napisano

Jakiś rok temu znalazłem takie o coś. Myślałem ze to jakieś stopione przy wypalaniu śmieci w jedno kawałki metali. Mimo wszystko nie wyrzuciłem tego i myślałem sobie, że wygląda to jak meteoryt.

Zdjęcia nie ukazują tego, ale ten kandydat na miano meteorytu ma wiele wgłębień i dziur.

Jakieś sposoby aby bardziej to wyczyścić?

Co myślicie?

Pozdrawiam.

330963414_968464907477918_8954014586150094024_n.jpg

330972837_1826086101103702_3788095634235490586_n.jpg

331041638_578973923879088_7442763122650488440_n.jpg

330655913_1237769247147766_5604156137623570132_n.jpg

330929214_886934862515162_7696449513844780626_n.jpg

330948888_1861964207493597_1349701024326050220_n.jpg

330963414_968464907477918_8954014586150094024_n.jpg

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Wątpię w pozaziemski rodów, ale jak bardzo chciałbyś nas przekonać, tylko po zdjęciach to przetnij to szlifierką, i porządnie przetrzyj zdrowy metal bardzo drobnym papierem ściernym. Zrób dobre zdjęcie makro powierzchni i nam pokaż.

• 0
Napisano

Karpik bosche co ty wymagasz ?? , jaką szlifierką ??? jakie polerowanie papierem ściernym ???. Ciąłeś kiedyś kamień o meteorycie  nie wspomnę ??. Nie podsuwaj ludziskom takich pomysłów bo potem biorą kątówki ,  zakładają jakąś tarcze jaka mają i piłują toto co maja masakrując dokumentnie . Szlifierka jak sama nazwa wskazuje służy toto do szlifowania i co najwyżej do przycinania jakiś dupereli stalowych , żelaznych itd , ale nie do cięcia meteorytu. Uważasz że tylko istnieją meteoryty żelazne ?? , tych jest najmniej , większość to meteoryty kamienne , które pod zwykłą szlifierką rozlecą się na farfocle . Takich głupot to ty nie doradzaj typu szlifierki , majzle młotki ,pilniki czy papiery ścierne . Z takimi doradami do prymitywnego warsztatu samochodowego a nie do meteorytu.

• 0
Napisano

Seba -legenda - jak masz dostęp do piły szybkoobrotowej  wodnej od 7 do 10 tys obrotów na min z diamentową tarczą precyzyjna do przecinania kamieni szlachetnych i półszlachetnych to oczywiście możesz to dać do przecięcia, ale jak nie masz to daj se temu pokój . Już z wyglądu widać że to żużel . wejdź na strony ludzi co się tym tematem profesjonalnie zajmują i poczytaj najpierw jak się rozpoznaj meteoryty i jakie muszą mieć cechy. A potem jak nie będziesz pewien na tych forach zadawaj pytania . To jest forum gdzie większość odpowie ci o resztkach uzbrojenia , fortyfikacjach i etc. dotyczące wojskowości  a nie o kamykach z nieba.

• Super 1
  • 0
Napisano (edytowane)
9 minut temu, Landszaft napisał:

Karpik bosche co ty wymagasz ?? , jaką szlifierką ??? jakie polerowanie papierem ściernym ???. Ciąłeś kiedyś kamień o meteorycie  nie wspomnę ??. Nie podsuwaj ludziskom takich pomysłów bo potem biorą kątówki ,  zakładają jakąś tarcze jaka mają i piłują toto co maja masakrując dokumentnie . Szlifierka jak sama nazwa wskazuje służy toto do szlifowania i co najwyżej do przycinania jakiś dupereli stalowych , żelaznych itd , ale nie do cięcia meteorytu. Uważasz że tylko istnieją meteoryty żelazne ?? , tych jest najmniej , większość to meteoryty kamienne , które pod zwykłą szlifierką rozlecą się na farfocle . Takich głupot to ty nie doradzaj typu szlifierki , majzle młotki ,pilniki czy papiery ścierne . Z takimi doradami do prymitywnego warsztatu samochodowego a nie do meteorytu.

Nie filozuj. Kamienny można na oko wykluczyć.

"Testować meteoryty żelazne można na dwa sposoby. Możemy z meteorytu odciąć fragment, wyszlifować i wytrawić w kwasie azotowym. Jeżeli wyjdą prawidłowe figury to mamy meteoryt. Jednak jeśli trafimy np. na ataksyt, to żadne figury nam nie wyjdą. Jednak doświadczony meteoryciarz sobie z tym poradzi. Przede wszystkim przy trawieniu większość złomu szybko zacznie szarzeć i ciemnieć z powodu braku niklu. Taki złom można od razu wyrzucić. Każde inne żelazo które przy trawieniu nie zszarzeje, jest już prawie pewnym meteorytem."

https://www.meteoryty.pl/identyfikacja-chemiczna-meteorytow/

Edytowane przez karpik
  • 0
Napisano

Karpik . nie filozofuje , ja tnę kamyki , więc wiem . Zwykła szlifierka i zwykła tarcza z niskimi obrotami jeśli trafi na meteoryt żelazny  to go nie przetnie tylko zacznie go topić i elementy z tarczy zaczną zanieczyszczać miejsc cięcia . Już dawaliście takie przykłady ludziom to oni potem wstawiali zdjęcia przegrzanych potopionych żużli , nawet jak byłby to meteoryt to gówno wyjdzie a nie szlif , wtedy już tylko wrzucić do wody królewskiej a nie kwasu azotowego aby nie mieć żalu że się rozpuścił. Widzisz że gość kompletnie nawet nie wie co ma . A jak dawać dorady to sensowne . To tak jak byś ty napisał że miałeś wypadek samochodowy i masz pogiętą maskę a ja bym ci doradził  "Weż 2 kg młot i kowadło i se wyklep" . to taka dorada - da się? da się!  tylko jaki efekt ??.

• 0
Napisano

Kombinujesz. Zwykły flex ma wystarczające obroty i dobrej jakości tarcza daje radę bez "topienia". Boisz się przegrzania i zanieczyszczeń to weź tarczę do nierdzewki.

• 0
Napisano
2 godziny temu, Landszaft napisał:

jak masz dostęp do piły szybkoobrotowej  wodnej od 7 do 10 tys obrotów na min z diamentową tarczą precyzyjna do przecinania kamieni szlachetnych i półszlachetnych to oczywiście możesz to dać do przecięcia

Z całym szacunkiem Landszaft , ale skąd to wygrzebałeś? Kamienie szlachetne i półszlachetne przecina się piłami o jak najwolniejszych obrotach ( czasami nawet rzędu 100-150 obr/min przy fi tarczy 120-150 mm ) . Reasumując- im wolniejsze obroty ( prędkość w m/s) tym wyższa jakość cięcia i mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia materiału w wyniku przegrzania.

• 0
Napisano

Nikt przy zdrowych zmysłach nie tnie kamieni jubilerskich ( i jakichkolwiek innych) na sucho ! Ale nawet hektolitry wody nie pomogą na zbyt szybkie obroty i przegrzanie materiału. Uwierz , w ubiegłym roku minęło 40 lat od mojego pierwszego cięcia ( chalcedon i agat), trochę się tym pobawiłem ( i dalej bawię)

Ps. Karpik trochę kozaczy ale jak zmarnuje kilka kamieni albo rozerwie Mu się w dłoniach , to zmądrzeje...

ps.2 A w/w kamyk wygląda rzeczywiście na jakiś stopek hutniczy, ale nie ferowałbym z taką pewnością siebie.

• 0
Napisano

Bułę agatową tnę na pile do kamieni szybkoobrotowa wodną z diamentową tarczą cieniutką 15cm , a poleruję na paście istotnie na wolnych obrotach około regulacja od 50 do 120  obr na min. Znajomy ma piłę ale nie wodną a olejową " chłodziwem jest olej" i tam istotnie są niskie obroty , zakupił i sprowadził z USA . zdecydowanie lepsza od mojej bo tam istotnie po przecięciu jest agat nie tylko przecięty równiutko ale praktycznie wstępnie prze polerowany.

• 0
Napisano

Szutnik oczywiście ja piszę tylko o przecięciu kamienia czy meteorytu a nie o szlifowaniu , polerowaniu czy obróbce kamienia fasetkowej - "fasetowanej" bo do tego kompletnie inne narzędzia.

• 0
Napisano

To zdecydowanie szlaka brak odpowiedniego kształtu, skorupy obtopieniowej. Nie podałeś wagi ani wielkości. Już samo sprawdzenie jego objętości względem masy dało by ci jakąs wskazówkę. Miejsce znalezienia można pokryć z mapami występowania meteorytów w Polsce, magnetyzm to również dobry znak, warto sprawdzić bliskość huty i pamiętać że drogi były utwardzane tego typu odpadami. oczywiście to tylko sugestie a nie rozwiązania. 

Co do cięcia to sobie daruj. Chłopaki się kłócą o pierdoły techniczne ale w jednym mają rację. Do tego potrzeba sprzętu. Już samo umocowanie tak nieregularnego kształtu jest problematyczne. 

Jest to do zrobienia w domu ale to potrwa. Chyba w tamtym roku mieliśmy na forum gościa z bardzo obiecującym okazem, odciął od niego dosłownie kawałek i napisał że zjechał kilka tarcz i zajęło to kupę czasu, efekt który uzyskał był mizerny. 

Moja rada jest mało naukowa i zaraz ktoś na mnie nakrzyczy. Przywal w to młotkiem, jak to odpad to się rozpadnie, jak meteoryt to krzywdy mu nie zrobisz. 

• 0
Napisano
2 minuty temu, Kee napisał:

To zdecydowanie szlaka brak odpowiedniego kształtu, skorupy obtopieniowej.

Identyfikacja "żelaznego" po tych dwóch rzeczach miałby sens gdyby to był świeży spad. Mimo zawartości innych metali i tak z biegiem czasu korodują. Widziałem filmik gdzie po wykopaniu obiektu wielkości piłki do kosza, po ostukaniu został kawałek wielkości  małej pięści.

• 0
Napisano (edytowane)

To oczywiście tylko moja opinia faktycznie zabrakło tam stwierdzenia "moim zdaniem". 

Owszem to mógł by być również fragment z wewnątrz większego obiektu bo jak wiadomo one lubią się rozpadać po wejściu w atmosferę lub przy uderzeniu. 

Nie mniej jednak podtrzymuje swoje zdanie że to skwarka z huty lub inny odpad około tego. Zobaczę czy mam jeszcze takie w domu i zaraz wrzucę foto. 

Edit: taki dwa się uchowały, w tych akurat duża zawartość żelaza, w tych w których jest mniej wyglądały zupełnie tak jak na zdjęciach pytającego. 

IMG_20230215_105910.jpg

IMG_20230215_110021.jpg

Edytowane przez Kee
  • Tak trzymać 1
  • 0
Napisano

Feler żużli i szlak pohutniczych jest taki że w szlace może znajdować się nawet do 30 a nawet 40 % żelaza i podobnie w żużlu. Na śląsku są hałdy pohutnicze gdzie wykrywacz wyje już na 10 metrów od hałdy postawiony w "lufcie". Tak że niestety jak szlaka ma bardzo duży procent żelaza to można walić po niej jak po kowadle , ale większość spieków żużlowych powinna się rozpaść jak pisze  Kee i jak wcześniej doradził Bjar. Dla mnie to ewidentnie żużel , jako bajtel bawiłem się na hałdach i nie jedne portki zdarłem zjeżdżając na łopacie z hałdy. Ale to były zjazdy , wracałem do chaty umorusany jak górnik po fedrunku ... ino potem były szmary na życi od matuli. 

• Super 1