Skocz do zawartości
  • 0

Czym są "klucze majątków"?!

Salieri16000

Pytanie

Czołem! Zapewne tytuł mojego posta wydaje Wam się dziwny i niedorzeczny, jednak już wyjaśniam w czym rzecz. Otóż moi przodkowie po kądzieli, z nadania byli książętami, i tak było do powstania styczniowego, kiedy to mój pra pra dziadek Władysław Emil Krzeczowski herbu Korczak, wziął w nim udział. W bitwie pod Małogoszczem (1863), gdzie był jednym z adiutantów generała Langiewicza, został poważnie ranny, w wyniku czego stracił nogę. Za działalność przeciw Rosji Carskiej, tenże pra pra dziadek został zesłany na Syberię, gdzie przebywał do 1869 roku. Za karę, że brał on udział w powstaniu, Rosjanie skonfiskowali mu klucz trzech majątków w powiecie Włoszczowskim, i dali te majątki rosyjskiemu generałowi hr Płazie, który walczył z powstańcami.

Stąd moje pytanie: czym jest "klucz trzech majątków"? Z tego co wiem, moi przodkowie byli w posiadaniu conajmniej siedmiu wiosek, w tym: Gnieździsk, Sienna i Korzecka, i przysługiwał im tytuł "księcia z książąt, pana z panów na Sienno i Korzecko"...

Za każdy komentarz z góry dziękuję i pozdrawiam!

maxresdefault.thumb.jpg.a9247a4c87745a231d28f9e00c401e3c.jpg

Edytowane przez Salieri16000

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1

Ciekawa historia . Niestety ,szkoda że nigdy o tym  nie rozmawialiśmy .
U mnie w Rodzie prawie sami Wieśniacy :))) oraz kilka...  pokoleń
Górników od 17wieku ( ale duch i waleczność jak zwykle w Naszej Nacji )
Jakieś mezalianse również więc nie czuję się zbyt wyalienowany z tematu :) .
Zdrowia i musimy się ponownie spotkać .

• 1
  • 0
W dniu 2.02.2023 o 20:22, Erih napisał:

Salieri16000, ale z tymi książętami to trochę pojechałeś, albo któryś z przodków miał konkretny przerost ego...

Poczytaj trochę o rodzinie Korey-Krzeczowki, zanim się skompromitujesz. Ostatnim który nosił ten tytuł był Jerzy Korey-Krzeczowki, zmarł w Kanadzie, w XXI wieku. Tytuł książęcy został mu przywrócony po tym, jak udowodnił pochodzenie. Jego potomkowie w Kanadzie, posiadają oryginalne listy z nadania tytułu z XIII wieku, oraz oryginalne listy od różnych królów, książąt i prezydentów różnych państw od XIV do XXI wieku...

Krótki opis jednej z kamienic, która mieści się w Kielcach, a w której urodził się książę z książąt, pan z panów na Siennie i Krzeczowie Jerzy Korey-Krzeczowki:

Kielce – ul. Sienkiewicza 42 

Posesja przy ul. Ruskiej (obecnie Sienkiewicza 42) od Ignacego Halika nabył w roku 1896 Kazimierz Drzewiński, jej część odsprzedał małżonkom Marii i Ludwikowi Szmidtom. Ta część została zagospodarowana w latach 1905 – 1912 i była własnością Marii Szmidt. Mąż Ludwik, pierwszy w Kielcach stroiciel instrumentów muzycznych i właściciel sklepu fortepianów przeniósł z ul. Kapitulnej do oficyny w podwórku skład fortepianów. W oficynie powstał również magazyn mód i pracownia gorsetów „Natalia i Wanda”. Na frontonie budynku w 1987r. umieszczono tablicę poświęconą Edwardowi Meissnerowi (Prezes Zarządu PCK, Harcmistrz, członek Szarych Szeregów ps. „Stanisław”). Druga tablica pamiątkowa, poświęcona Zygmuntowi Czubińskiemu (profesor Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, wybitny botanik, badacz flory Gór Świętokrzyskich).

13 lipca 1921r. urodził się w tej kamienicy książę Jerzy Korey Krzeczowski, książę z książąt, pan z panów na Siennie i Krzeczowie. Tytuł książęcy nosili jego przodkowie od rodziny Rurykowiczów (dynastia książąt i carów moskiewskich), używali go aż do roku 1863. Po upadku powstania styczniowego i konfiskacie majątku przenieśli się do Kielc. Ojciec został sędzią. Syn Jerzy uczęszczał do dzisiejszego gimnazjum im. Stefana Żeromskiego. Do 1939r, do wybuchu wojny wydał cztery tomy wierszy: „Siedemnasta wiosna”, „Rytm serca”, „Pamiętnik poetycki” i „Profile młodości”.

Przy Sienkiewicza 42 istniał zakład Fotograficzny „Emalit”, założony przez Jacka Obrzańskiego i Kopla Gringrasa. Cieszył się wielką renomą ze względu na nowoczesne wyposażenie. W roku 1939 zakład przejęli Niemcy, a właścicieli zamordowali.

- opis wg Reginy i Edmunda Gorzkowskich. Autor zdjęcia: Henryk Weber 

1675622661398.thumb.jpg.3d26537d2650aa48f4ccb6d05fa59222.jpg

Krótki rys biograficzny Jerzego Korey-Krzeczowkiego

http://www.ppibl.ibl.waw.pl/mediawiki/index.php?title=Jerzy_KOREY-KRZECZOWSKI

PS Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

• 0
Napisano (edytowane)
W dniu 3.02.2023 o 23:22, MonikaNJ napisał:

"księcia z książąt, pana z panów na Sienno i Korzecko"...

chciałabym wiedzieć skąd ten zapis? 

Tytuł książęcy nosili przodkowie od rodziny Rurykowiczów (dynastia książąt i carów moskiewskich), używali go aż do roku 1863. "Najodleglejszy" przodek, którego mam w drzewie genealogicznym to Wasko de Sienno urodzony w 1200 roku...

IMG_20221203_233805.thumb.jpg.ef5a0b64d8d542b2da77ca0f86426857.jpg

IMG_20221203_233815.thumb.jpg.14c20a2a093228abd4260f367fa6c55c.jpg

IMG_20221203_233822.thumb.jpg.e72c9bcc40446ae79de4ef2ad39446e4.jpg

IMG_20221203_233829.thumb.jpg.0f4e4b59c9061adccd293c5940323e94.jpg

A tu skrócona lista uznań przez innych:

IMG_20221203_235219.thumb.jpg.e7ad964c07d419c30339f7ff4d51e179.jpg

PS Nie wiem czemu- być może autokorekta zmieniła mój wpis przy tytule- nie Korzecka a Krzeczowa, czyli byli książętami z książąt, panami z panów na Sienno i Krzeczów.

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Salieri16000
  • Tak trzymać 1

• 0
2 godziny temu, Salieri16000 napisał:

Poczytaj trochę o rodzinie Korey-Krzeczowki, zanim się skompromitujesz.

Wybacz, ale jak widzę tego typu XIX wieczną tytułomanię, zawsze mam ubaw.

Ale za to dziękuję za info o tym zakładzie foto, zadałeś mi ciekawy trop.