karpik Napisano 9 Luty 2023 Autor Napisano 9 Luty 2023 1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: Od dawna marzy mi się tu podwątek akademii sił powietrznych Ukrainy... Se ziomuś zakładnij taki...
beaviso Napisano 9 Luty 2023 Napisano 9 Luty 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Dzisiaj albo wczoraj widziałem zdjęcie O. Reznikowa, podpisane "O. Reznikow, minister obrony narodowej Niemiec". Edytowane 9 Luty 2023 przez beaviso
Speedy Napisano 9 Luty 2023 Napisano 9 Luty 2023 6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Co do metody jednoczesnej detonacji wszystkich np. 19 bomb, jakie wspomniałem – czy naprawdę trzeba by okablować 19 bomb, żeby przy uderzeniu Su-22M4-drona w cel wszystkie bomby wybuchły jednocześnie? Coś mi tu trochę nie gra – czy nie wystarczyłyby w tych bombach zapalniki uderzeniowe, które te bomby i tak mają? OOO powrót latającej bomby Albo wystarczy, albo nie. Moim zdaniem efekt będzie nieobliczalny: alby wybuchną wszystkie albo część, albo żadna, jeśli np. samolot spadł płasko w odwróconej pozycji. Jak się już tak profesjonalnie bawić to może jednak zrobić to porządne, zapalnik elektryczny z czujnikami w różnych punktach konstrukcji samolotu. 7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: pięciopak OFABów 100-120, Dzięki! Czyli tak jak myślałem, 2 belki 3-zamkowe, z tym że jedna z 2 tylko bombami. 7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: ukraiński Tu-141 z ładunkiem wybuchowym 100 kg przeleciał nad Rosją 300 km zanim go zestrzelili. Na ile wiem jednak. on jest zdolny do lotu na małej wysokości. Jak dobrze kojarzę, minimum 50 m, a normalnie w lotach rozpoznawczych 300-600 m. 7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Razem 19 bomb o wagomiarach 7 × 136 kg + 2 × 266 kg + 10 × 136 kg = łącznie 2844 kg bomb. Wszystko OK, tylko nie rozumiem czemu w tym przypadku miałaby służyć taka kombinacja. Czemu w latającej bombie nie podwiesić po prostu 6-8 bomb 500 kg? Ciężar tylko niewiele większy, ale opór powietrza o wiele mniejszy więc pewnie zasięg wyszedłby podobny. 7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Amerykanie załatwili tę elektrownię dwoma Tomahawkami, a one mają głowice z tylko 450 kg materiału wybuchowego Niezupełnie. Ta starsza głowica (chyba w czasach, o których piszesz taka była w użyciu) WDU-25 cała miała masę ok. 450 kg (1000 lb) ile było materiału wyb. tego nie wiem tak na szybko, ale pewnie nie bardzo dużo (to była taka głowica "półpancerna", burząca o podwyższonej zdolności przebijania). To był taki ładunek poniekąd z odzysku, ze starych pocisków powietrze-ziemia Bullpup z lat 50. jeszcze, a tak w ogóle to był korpus jakiejś półpancernej bomby lotniczej. Nowa WDU-36 jest lżejsza ok 340 kg (750 lb) w tym 120 kg m.w. ale ponieważ została specjalnie zaprojektowana, z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, efektywność ma nie gorszą czy lepszą nawet od tej starej. 7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: To oczywiście nie do Ciebie: Nie wierzę. Ha ha ha, wychodziłoby na to, że wschodnim ojcem konceptu „battlefield air interdiction” jest całkowicie analogowy Su-17M4 (czyli eksportowy Su-22M4) z jego „awioniką” lampowo-popychaczową i bez jakiegokolwiek radaru, oblatany cztery lata po klasycznym „interdictorze” Tornado IDS ucyfrowionym jak na tamte czasy maksymalnie i z radarem oraz inną awioniką do lotów NOE („koszących”). Kto chce może w to wierzyć – ja nie wierzę Ja też się specjalnie nie napinam - ale o tej funkcji piszą we wszystkich chyba publikacjach o Su-17/20/22/jak go tam zwał, w takiej nowszej broszurce z cyklu Samoloty polskie, jest to zdaje się nawet bardziej wyszczególnione, że w którejś tam wersji Su-22 pojawił się ów system umożliwiający lot zgodnie z rzeźbą terenu na wysokości bodaj 200-300 m, potem w kolejnej wersji na wys. 100-200 m, a w tych ostatnich 50-100 m. Z pewnością żadnym prekursorem niczego Su-22 nie był, pamiętam jak czytałem sobie kiedyś monografię morskiego bombowca US Navy A-5 z 1958 r. i stwierdziłem z pewnym zdziwieniem, że miał on wyposażenie w zasadzie podobne/ lepsze w porównaniu do S-22, o ładnych parę lat późniejszego przecież (z pewnymi wyjątkami, nie miał np. dalmierza laserowego, bo laser wynaleziono w 1960 dopiero ).
karpik Napisano 9 Luty 2023 Autor Napisano 9 Luty 2023 Gnida ma czelność się lansować. Dziwię się Zełeńskiemu, ze mu podał rękę.
karpik Napisano 9 Luty 2023 Autor Napisano 9 Luty 2023 Nudzi im się chyba. VID_20230209_212036_632.mp4
karpik Napisano 9 Luty 2023 Autor Napisano 9 Luty 2023 Dziadek ćwiczy przemowę do Hagi? "Nic nie zaczynali i chcą to zakończyć" VID_20230209_214623_685.mp4
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty 2023 Napisano 9 Luty 2023 To się nazywają towarzysze broni. Ani nie spojrzą na kumpla, czy żyje i jest do odratowania. Ile setek jest takich filmów...
Jedburgh_Ops Napisano 9 Luty 2023 Napisano 9 Luty 2023 W dniu 8.02.2023 o 17:07, beaviso napisał: No uwzięli się dzisiaj. Ciekawe co kacapy majstrują w Obwodzie Królewieckim, że tak bacznie im się dziś przyglądają (zresztą JAKE11 latał i wczoraj). M. https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29450739,rosyjskie-cwiczenia-w-obwodzie-kaliningradzkim-uderzenia-bombowe.html#s=BoxOpImg5
karpik Napisano 9 Luty 2023 Autor Napisano 9 Luty 2023 "Co jest w Mordorze? Zgubiłem największą sieć kont propagandowych w Tiktok. 1700 zablokowanych kont było skierowanych głównie do użytkowników europejskich w Niemczech, Włoszech i Wielkiej Brytanii i rozpowszechniało fałszywe informacje o Ukrainie. Rosyjskie wojska tiktok w Europie śledzą rashatudei. Unilever ostrzegł przed możliwym wstrzymaniem pracy w Federacji Rosyjskiej. Największy producent dóbr konsumpcyjnych będzie musiał po prostu spisać wszystkie swoje aktywa w Rosji (ok. 970 mln USD), bez możliwości znalezienia nabywcy. W Rosji teraz „za wjazd - rubel, a za wyjazd dwa” Zajmą się edukacją ideową urzędników w okupowanych regionach Ukrainy. Urzędnikom powiedzą „o osiągnięciach Rosji w sporcie, robotyce, kosmosie, energetyce jądrowej, rolnictwie, informatyce”. Niebezpieczna inicjatywa! Jeśli usłyszą o prawdziwych „osiągnięciach” Rosji, nadal będą proszeni o powrót na Ukrainę. Duma Państwowa wezwała do zwiększenia liczebności armii na wojnę z NATO. Czy NATO już wie, że prowadzicie z nim wojnę? A może najpierw przegrasz z Ukrainą, a potem im powiesz? Większości dostawców nasion grozi bankructwo. Nie siejemy, nie oramy, nie budujemy – jesteśmy dumni z systemu Putina. W szkołach pod Moskwą wśród uczniów szkół podstawowych rozpoczęli zbiórkę pieniędzy na wojnę z Ukrainą. W „Jednej Rosji” zaproponowano zamiast zebrań rodziców zorganizowanie godzin „patriotyzmu” dla dorosłych. Ponownie, nie dawaj pieniędzy na zasłony, naprawdę! Zainstalują system rozpoznawania twarzy na granicy Federacji Rosyjskiej z czterema państwami. Ci, którzy „wyjdą z pośpiechu” z usatysfakcjonowaną miną – czy zostaną ukarani mandatami? W wojnie zginęło już 20 rosyjskich generałów (według wywiadu japońskiego). To największa strata najwyższego dowództwa jakiegokolwiek kraju od czasów II wojny światowej. Hymars po prostu nie rozróżniają liczby gwiazdek na ramiączkach."
Rekomendowane odpowiedzi