Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Od dawna marzy mi się tu podwątek akademii sił powietrznych Ukrainy...

Se ziomuś zakładnij taki...

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

FoeMJinWAAI_4zn.jpg

Dzisiaj albo wczoraj widziałem zdjęcie O. Reznikowa, podpisane "O. Reznikow, minister obrony narodowej Niemiec".

Edytowane przez beaviso
Napisano
6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Co do metody jednoczesnej detonacji wszystkich np. 19 bomb, jakie wspomniałem – czy naprawdę trzeba by okablować 19 bomb, żeby przy uderzeniu Su-22M4-drona w cel wszystkie bomby wybuchły jednocześnie? Coś mi tu trochę nie gra – czy nie wystarczyłyby w tych bombach zapalniki uderzeniowe, które te bomby i tak mają?

OOO powrót latającej bomby 😀

Albo wystarczy, albo nie. Moim zdaniem efekt będzie nieobliczalny: alby wybuchną wszystkie albo część, albo żadna, jeśli np. samolot spadł płasko w odwróconej pozycji. Jak się już tak profesjonalnie bawić to może jednak zrobić to porządne, zapalnik elektryczny z czujnikami w różnych punktach konstrukcji samolotu. 

7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

pięciopak OFABów 100-120,

Dzięki! Czyli tak jak myślałem, 2 belki 3-zamkowe, z tym że jedna z 2 tylko bombami. 

ukraiński Tu-141 z ładunkiem wybuchowym 100 kg przeleciał nad Rosją 300 km zanim go zestrzelili.

Na ile wiem jednak. on jest zdolny do lotu na małej wysokości. Jak dobrze kojarzę, minimum 50 m, a normalnie w lotach rozpoznawczych 300-600 m. 

Razem 19 bomb o wagomiarach 7 × 136 kg + 2 × 266 kg + 10 × 136 kg = łącznie 2844 kg bomb.

Wszystko OK, tylko nie rozumiem czemu w tym przypadku miałaby służyć taka kombinacja. Czemu w latającej bombie nie podwiesić po prostu 6-8 bomb 500 kg? Ciężar tylko niewiele większy, ale opór powietrza o wiele mniejszy więc pewnie zasięg wyszedłby podobny. 

Amerykanie załatwili tę elektrownię dwoma Tomahawkami, a one mają głowice z tylko 450 kg materiału wybuchowego

Niezupełnie. Ta starsza głowica (chyba w czasach, o których piszesz taka była w użyciu) WDU-25 cała miała masę ok. 450 kg (1000 lb) ile było materiału wyb. tego nie wiem tak na szybko, ale pewnie nie bardzo dużo (to była taka głowica "półpancerna", burząca o podwyższonej zdolności przebijania). To był taki ładunek poniekąd z odzysku, ze starych pocisków powietrze-ziemia Bullpup z lat 50. jeszcze, a tak w ogóle to był korpus jakiejś półpancernej bomby lotniczej. Nowa WDU-36 jest lżejsza ok 340 kg (750 lb) w tym 120 kg m.w. ale ponieważ została specjalnie zaprojektowana, z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, efektywność ma nie gorszą czy lepszą nawet od tej starej. 

To oczywiście nie do Ciebie: Nie wierzę. Ha ha ha, wychodziłoby na to, że wschodnim ojcem konceptu „battlefield air interdiction” jest całkowicie analogowy Su-17M4 (czyli eksportowy Su-22M4) z jego „awioniką” lampowo-popychaczową i bez jakiegokolwiek radaru, oblatany cztery lata po klasycznym „interdictorze” Tornado IDS ucyfrowionym jak na tamte czasy maksymalnie i z radarem oraz inną awioniką do lotów NOE („koszących”). Kto chce może w to wierzyć – ja nie wierzę

Ja też się specjalnie nie napinam - ale o tej funkcji piszą we wszystkich chyba publikacjach o Su-17/20/22/jak go tam zwał, w takiej nowszej broszurce z cyklu Samoloty polskie, jest to zdaje się nawet bardziej wyszczególnione, że w którejś tam wersji Su-22 pojawił się ów system umożliwiający lot zgodnie z rzeźbą terenu na wysokości bodaj 200-300 m, potem w kolejnej wersji na wys. 100-200 m, a w tych ostatnich 50-100 m. Z pewnością żadnym prekursorem niczego Su-22 nie był, pamiętam jak czytałem sobie kiedyś monografię morskiego bombowca US Navy A-5 z 1958 r. i stwierdziłem z pewnym zdziwieniem, że miał on wyposażenie w zasadzie podobne/ lepsze w porównaniu do S-22, o ładnych parę lat późniejszego przecież (z pewnymi wyjątkami, nie miał np. dalmierza laserowego, bo laser wynaleziono w 1960 dopiero 😀). 

Napisano

"Co jest w Mordorze?

🤡Zgubiłem największą sieć kont propagandowych w Tiktok.

1700 zablokowanych kont było skierowanych głównie do użytkowników europejskich w Niemczech, Włoszech i Wielkiej Brytanii i rozpowszechniało fałszywe informacje o Ukrainie.

Rosyjskie wojska tiktok w Europie śledzą rashatudei.

🤷‍♂️Unilever ostrzegł przed możliwym wstrzymaniem pracy w Federacji Rosyjskiej.

Największy producent dóbr konsumpcyjnych będzie musiał po prostu spisać wszystkie swoje aktywa w Rosji (ok. 970 mln USD), bez możliwości znalezienia nabywcy.

W Rosji teraz „za wjazd - rubel, a za wyjazd dwa”

🎪 Zajmą się edukacją ideową urzędników w okupowanych regionach Ukrainy.

Urzędnikom powiedzą „o osiągnięciach Rosji w sporcie, robotyce, kosmosie, energetyce jądrowej, rolnictwie, informatyce”.

Niebezpieczna inicjatywa! Jeśli usłyszą o prawdziwych „osiągnięciach” Rosji, nadal będą proszeni o powrót na Ukrainę.

🔹 Duma Państwowa wezwała do zwiększenia liczebności armii na wojnę z NATO.

Czy NATO już wie, że prowadzicie z nim wojnę? A może najpierw przegrasz z Ukrainą, a potem im powiesz?

🎃Większości dostawców nasion grozi bankructwo.

Nie siejemy, nie oramy, nie budujemy – jesteśmy dumni z systemu Putina.

👨‍👩‍👧‍👦 W szkołach pod Moskwą wśród uczniów szkół podstawowych rozpoczęli zbiórkę pieniędzy na wojnę z Ukrainą.

W „Jednej Rosji” zaproponowano zamiast zebrań rodziców zorganizowanie godzin „patriotyzmu” dla dorosłych.

Ponownie, nie dawaj pieniędzy na zasłony, naprawdę!

🙈Zainstalują system rozpoznawania twarzy na granicy Federacji Rosyjskiej z czterema państwami.

Ci, którzy „wyjdą z pośpiechu” z usatysfakcjonowaną miną – czy zostaną ukarani mandatami?

☠️W wojnie zginęło już 20 rosyjskich generałów (według wywiadu japońskiego).

To największa strata najwyższego dowództwa jakiegokolwiek kraju od czasów II wojny światowej.

🚀 Hymars po prostu nie rozróżniają liczby gwiazdek na ramiączkach."

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie