Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, beaviso napisał:

Ale bardziej żałosna jest oprawa medialna podpisania kontraktu na „aż” 24 rakiety refabrykowane. I to tło… Przecież to powinno pójść niezauważone między jednym podpisem a drugim. A tu celebra w stylu błaszczakowym.

M.

Tak sobie z ciekawości zajrzałem do mojego cv. Gdybym od 12 kwietnia 1994 do 30 listopada 2003 (czyli 9 lat i 8 miesięcy) nie pracował dla amerykańskiego przemysłu zbrojeniowego to nabierałbym się na te marketingowe zagrywki z dodatkowymi indeksami literowo-cyfrowymi do AIM-9L. Temu kpr można dorabiać dowolne nazwy, nie ma ograniczeń, coś w amerykańskim duchu i stylistyce „AIM-9L Mk II Mod 5 Block 20 TR 9” i tym podobne estetyczne dopiski.

Tylko że gdyby te 24 sztuki AIM-9L/I-1, które kupiła Polska, były znacząco lepsze od gołego 9L to by się to nazywało AIM-9M, którego wdrożono do produkcji po kompromitacji 9L i po marketingowym oszustwie, że 9L naprowadza się na wszystko z wyjątkiem samolotów z napędem tłokowym.

Ale jak widać za chińskiego boga to się nie chce nazywać 9M, bo to by oznaczało (wraz z gwarancją i karami umownymi), że to 9L/I-1 naprowadza się na wszystko w zakresie temperatur gazów wylotowych w przedziale 400÷830° C, czyli naprowadza się na napęd turboodrzutowy, turbośmigłowy i turbowałowy. Ale najwyraźniej 9L/I-1 nie naprowadza się na te wszystkie trzy rodzaje napędów lotniczych.

Czyli po prostu albo są to kpr tylko po okresowej konserwacji, albo zaszła drobna korekta głowicy, żeby nie było takich numerów, jakie już były, że nawet na dopalacz (czyli grubo ponad 1000° C) z trudem się toto naprowadzało w niektórych przypadkach, a w innych oczywiście naprowadzało się prawidłowo, co oznacza problem z podstawowym parametrem technologicznym - z powtarzalnością jakości procesu technologicznego.

Napisano

Chyba nie do końca zgłębiłeś tajniki ewolucji tego pocisku ale dobre i to.
Przypominam też, że modernizacja nie jest dziełem Amerykanów lecz naszych przyjaciół z Diehla.

Napisano
10 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Czyli.... albo mamy wydmuszki bez "większego" uzbrojenia, albo nie masz zielonego pojęcia.
Nie, że czujemy się zaskoczeni, czy nam twój brak wiedzy przeszkadza, serio.

Sugeruję nieco wstrzemięźliwości w wytykaniu komuś niewiedzy bo efekt jest zabawny.

Napisano
5 minut temu, M81 napisał:

Sugeruję nieco

Czy i co jest aż tak skomplikowanego w moim pytaniu, że gromadnie nie potraficie, nie chcecie, nie możecie na nie udzielić merytorycznej odpowiedzi?

Skoro nieustannie bronicie i Mariusza, i np FA-50, to, może, macie jakieś sensowne i poparte faktami argumenty... Chętnie jest poznamy- rodzaj zamówionego i przygotowanego, jak rozumiem do użycia już dziś, uzbrojenia/amunicji byłby takim argumentem.

Napisano
11 godzin temu, Cronos napisał:

Przykład milicji Macierewicza pokazuje że największe gówno można połatać i wyklepać.

Oczywiście polepszyło się za rządów aktualnej koalicji. Inni ludzie w dowodzeniu, inne struktury, diametralnie lepsze wyposażenie, ludzie w dole WOT bardziej ideowi ...

Cronos ... toto co uprawiasz to się nazywa "zwykła propaganda".

🤣

Coś jak jednodniowe szkolenie wygranego kandydata na prezydenta.

Jakimś dziwnym trafem dziś rządzący przyznają się do wszystkich tych rzeczy i pomysłów które po czasie jak widać PiS-owi (jakoś) wyszły.

A jak się tak nie da - to "modyfikują" vel restrukturyzują. Patrz postawienie na CPK i kolej.

Z drugiej strony przyznam ci trochę racji 😛  bo każde wojsko musi iść z duchem czasu inaczej się cofa.

• Tak trzymać 1
Napisano
4 minuty temu, lowiec napisał:

Patrz postawienie na CPK i kolej.

A to Ty się znasz na CPK? :classic_ohmy:

Na ilu konferencjach lotniskowych Naczelnej Organizacji Technicznej byłeś w centrali NOT w Warszawie?

Napisano
9 minut temu, lowiec napisał:

Oczywiście polepszyło

Zanim standardowo zboczycie na politykę- może przeoczyłeś, ale nie raz, nie dwa napisaliśmy, czy i co o nich dwóch, czyli Kosiniaku i Kamyszu, myślimy....

Napisano
26 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Czy i co jest aż tak skomplikowanego w moim pytaniu, że gromadnie nie potraficie, nie chcecie, nie możecie na nie udzielić merytorycznej odpowiedzi?

Piękno forów internetowych polega na nieoczekiwaniu merytorycznych odpowiedzi.

:classic_smile:

Napisano

Podczas wizyty polskiej delegacji w Korei Południowej za sterami samolotu KF-21 Boramae zasiadł inspektor Sił Powietrznych gen. Ireneusz Nowak. Samoloty te są oferowane Polsce, a MON deklarował już zainteresowanie tymi maszynami.

Chęć udziału Polski w rozwoju tej maszyny deklarowali także przedstawiciele przemysłu, m.in. prezes Polskiej Grupy Zbrojeniowej. Według jego deklaracji Polska miałaby dołączyć do programu w 2026 r. po zakończeniu etapu rozwoju KF-21 Block 1 (samolot przewagi powietrznej), a przed rozpoczęciem prac nad KF-21 Block 2 (rozszerzenie możliwości maszyny o ataki na cele naziemne).

Deklaracje te mają znaczenie zwłaszcza w kontekście możliwego zakupu przez Polskę nieokreślonych - na razie – 32 samolotów bojowych. 

Napisano
Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

A to Ty się znasz na CPK? :classic_ohmy:

A w ogóle! hehe

Czyli tak jak 99% obywateli różnych opcji poglądowych z tego pięknego popieprzonego kraju (piszę jak żeś go określił 😉) rządzonego przez takie elity wszystkich opcji politycznych jakie nam się udało jako tako wykształcić po 45 roku w niemałych bólach. 

Wiem, że temat CPK stary, olewany przez wszystkie ekipy i dopiero na poważnie przez pisowców ogarnięty. Podskórnie czuję jak te 99 %, że potrzebny już dawno, z dziwnych przyczyn nie ruszany.

I żadne pierdupierdu autoreklamy aktualnych mnie nie przekona, że to oni są demiurdzy - bo nie są. Była chwila, wykorzystał PiS. Zabruździła im wojna i pandemia, polecieli na tym - a czy by im wyszło już się nie przekonamy.

A "teraźniejsi" teraz krzyczą, że również (nawet hehe) COP będą robić... rozdrobnienie a raczej rozrzucenie firm po całej Polsce, dla bezpieczeństwa ... Od metropolizacji Polski odejdą nawet - przechrzty wizerunkowe 😘.

Baaa... Balcerowicz na nich nawet pluje, że już nieliberalni i nie chcą resztek prywatyzować(podobno).

Czyli myślą i robią coś o czym (również podobno) tzw pisowi ludzie nie mówili i nawet nie myśleli.   

ech pany ... powiem tak... niech robią, niech się starają, z doświadczenia wiem, że pokajany kłusol bywa najlepszym później myśliwym.

Z naciskiem na "bywa". 

Wybory za niedługo i jak się nie postarają ( np i też z tymi zakupami w Korei) to Macierewicz na premiera 😝 a Braun na marszałka rotacyjnego z Bąkiewiczem 🤪🤣

Tak na marginesie co myślicie o aktualnej koreańskiej propozycji Orki ? 😉 

Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

nie raz, nie dwa napisaliśmy, czy i co o nich dwóch, czyli Kosiniaku i Kamyszu, myślimy....

Piszcie więc bardziej dosadnie kto zacz bo takie "eufemizmy" są jak mgiełka dla młodzieży na zasadzie nie Niemcy a hitlerowcy lub naziści z kosmosu, nie Rosija q(mać) moskiewska a komuniści jacyś. Tacy bezwzględni laicy jak ja pamiętający lata minione i przekaz obecnych "radosnych" rządzących czytając to co i jak piszecie tu na forum później idą na wybory ... i nie głosują na Trzaskowskiego   😁

Jedyna nadzieja w rzeczniku chyba teraz.

Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Piękno forów internetowych polega na nieoczekiwaniu merytorycznych odpowiedzi

A czyż to foro specjalistycznym dla specjalistów jeno jest ?

Napisano
2 godziny temu, lowiec napisał:

Cronos ... toto co uprawiasz to się nazywa "zwykła propaganda".

🤣

Napisał koleś sunący propagandę jak Pendolino na magistrali węglowej... Baw się, nara. Bez odbioru.

Napisano
2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

Skoro nieustannie bronicie i Mariusza, i np FA-50, to, może, macie jakieś sensowne i poparte faktami argumenty... Chętnie jest poznamy- rodzaj zamówionego i przygotowanego, jak rozumiem do użycia już dziś, uzbrojenia/amunicji byłby takim argumentem.

Odpowiedź na to pytanie padła tutaj już dawno. Jeżeli gromadnie nie potraficie, nie chcecie, nie możecie jej odnaleźć mogę tylko współczuć.

Gdyby ktoś chciał odnaleźć te dane na jakiejś stronie internetowej, zajmie to 10-15 sekund.

Napisano
5 minut temu, M81 napisał:

Odpowiedź na to pytanie

Yhmmmm.... 

I dlatego, po prawie trzech latach od podpisania umowy na FA-50 będziemy (?) mieli (?) 24 szt AIM-9L, które wcześniej, jako "leżaki" muszą być po gruntownym przeglądzie...

"Zbliża się w każdym razie czas rozpoczęcia przez FA-50 dyżurów w systemie obrony powietrznej."

Napisano
18 godzin temu, lowiec napisał:

A w ogóle! hehe

A czy chociaż wiesz, ile nieprawdziwych rzeczy napisałeś poniżej?

18 godzin temu, lowiec napisał:

Wiem, że temat CPK stary, olewany przez wszystkie ekipy i dopiero na poważnie przez pisowców ogarnięty. Podskórnie czuję jak te 99 %, że potrzebny już dawno, z dziwnych przyczyn nie ruszany.

I żadne pierdupierdu autoreklamy aktualnych mnie nie przekona, że to oni są demiurdzy - bo nie są. Była chwila, wykorzystał PiS. Zabruździła im wojna i pandemia, polecieli na tym - a czy by im wyszło już się nie przekonamy.

Napisano
21 godzin temu, Cypis napisał:

Podczas wizyty polskiej delegacji w Korei Południowej za sterami samolotu KF-21 Boramae zasiadł inspektor Sił Powietrznych gen. Ireneusz Nowak. Samoloty te są oferowane Polsce, a MON deklarował już zainteresowanie tymi maszynami.

Wystartował jako pasażer, przeleciał się po prostej, wylądował jako pasażer. No faktycznie, "sprawdził maszynę" hoho!
Żeby dzisiaj przetestować samochód, to trzeba go wypożyczyć na weekend i pojeździć w różnych warunkach - miasto, autostrada, zakręty, dzień, noc, posprawdzać systemy jak działają - a co dopiero samolot bojowy? Lata? No, lata nawet prosto, na skrzydło nie wisiał.

M.

Napisano
17 minut temu, beaviso napisał:

Wystartował jako pasażer, przeleciał

Nie bądź taki i nie prowokuj..., bo za moment się dowiemy, że nie tylko mamy po korek AIM-9 Sidewinder w odpowiednim typie, pełne magazyny certyfikowanej 20x102 mm,  AGM-65G Maverick już nie mieszczą się w składach, ale Nowak po serii badań i testów będzie optował za zamówieniem -dziesięciu sztuk KF-21....

Napisano
59 minut temu, beaviso napisał:

Wystartował jako pasażer, przeleciał się po prostej, wylądował jako pasażer. No faktycznie, "sprawdził maszynę" hoho!
Żeby dzisiaj przetestować samochód, to trzeba go wypożyczyć na weekend i pojeździć w różnych warunkach - miasto, autostrada, zakręty, dzień, noc, posprawdzać systemy jak działają - a co dopiero samolot bojowy? Lata? No, lata nawet prosto, na skrzydło nie wisiał.

M.

43 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Nie bądź taki i nie prowokuj..., bo za moment się dowiemy, że nie tylko mamy po korek AIM-9 Sidewinder w odpowiednim typie, pełne magazyny certyfikowanej 20x102 mm,  AGM-65G Maverick już nie mieszczą się w składach, ale Nowak po serii badań i testów będzie optował za zamówieniem -dziesięciu sztuk KF-21....

Ponieważ czerwonoczapkowy prymityw robi bardzo dużo, żeby złotodajną kurę amerykańskiego przemysłu zbrojeniowego ugotować na rosół, więc raczej przysposabiajcie się do myśli, że brakujące Siłom Powietrznym dwie eskadry taktyczne będą się składały z KF-21PL może nie tyle Boramae, co Bożetymój.

Napisano

Wystarczy, że nie będziecie korzystali ze śmieciowych źródeł. To pozwoli zaoszczędzić wielu rozczarowań.

Napisano
10 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

A czy chociaż wiesz, ile nieprawdziwych rzeczy napisałeś poniżej?

W dniu 1.07.2025 o 19:29, lowiec napisał:

10 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

olewany przez wszystkie ekipy i dopiero na poważnie przez pisowców

Wiem. Trochę się przekomarzam.

Ale punkt widzenia zależy od tego  gdzie kuper siedzi. Dlatego lewa "niezadbana" wiejska i małomiasteczkowa część strony Wisły i stosunkowo duża część prawej tak zbroiła (oczywiście bez tych napływowych aglomeracyjnych neofitów wiejskich - bo ci nawróceni na wygodny liberalizm zapomnieli skąd są i dlaczego w tym miejscu i zagłosowali vel "trzasnęli" na różowo/tęczowo  ... i na liberała z zespołem Aspergera co pozwoliło PKN zasiąść na tronie).

Po prostu "u nas" pewne rzeczy widać inaczej i priorytety są inne - i gospodarczo i wojskowo i światopoglądowo lepiej trafia przekaz prawicy. 

Sami sobie zresztą KO-wcy i okoliczne satelity są sobie winni. Czytający sok z buraka i zauroczeni we własnym inteligentnym odbiciu nie widzieli nic poza sobą traktując powiaty "wiejskie" jako tani rezerwuar siły roboczej dla aglomeracji miejskich.

Teraz się trochę ogarnęli, zobaczymy na jak długo i z jakim efektem. Szczerze to nie wiem jak mogą takie rzeczy robić i mówić jak mówią i robią teraz. Zupełne zaprzeczenie. Tak jak napisałem wcześniej - Balcerowicz się śmieje. Chociaż uważam, że to chwilowe, taka maskirovka do czasu wyborów parlamentarnych.

Ja tam w sumie obserwuje to wszystko z zaciekawieniem bo takie PiS będzie miał niezłą zagwozdkę w czasie głosowań. Bo jeśli nawet okroją (poprawią) w KO i dodatkach jakieś projekty (te cywilne jak i wojskowe) to jak tu głosować przeciw w sumie własnym i wcześniej przez siebie mocno promowanym 😁 

A można było panie i panowie z PiS i dodatków nie robić takiej popeliny wizerunkowej w czasie "czasu władzy" u swoich nie za bogatych wyborców.  Wesele mwice ministra, Black Hawk w niskim locie, taka (z mojego garnuszka) 5-tka dla zwierząt np ... Rozmawiałem z pewnym człowiekiem b. wysokiej branży rządowej w PiS w czasie tej poruchawki i było jemu tłoczone (i wielu mniejszym)- nie idźcie tą drogą LD i S... To nie, wódz ma rację, wódz wie lepiej, wódz się nie myli bo wódz ma kota.

A tu zonk.

No i obrażeni wyborcy ustalili nowe rozdanie - tak dla testu. Co przyklepała na marginesie jakaś dziwna podobno izba i nikt się z nią wtedy nie spierał jakoś 😁

Ale żeby nie było - to trochę propagandy wojskowej wrzucam:

1. Wojsko się rozwija

2. Kontrakt stulecia

Napisano
10 godzin temu, lowiec napisał:

Wiem. Trochę się przekomarzam.

Ale punkt widzenia zależy od tego  gdzie kuper siedzi. Dlatego lewa "niezadbana" wiejska i małomiasteczkowa część strony Wisły i stosunkowo duża część prawej tak zbroiła (oczywiście bez tych napływowych aglomeracyjnych neofitów wiejskich - bo ci nawróceni na wygodny liberalizm zapomnieli skąd są i dlaczego w tym miejscu i zagłosowali vel "trzasnęli" na różowo/tęczowo  ... i na liberała z zespołem Aspergera co pozwoliło PKN zasiąść na tronie).

Po prostu "u nas" pewne rzeczy widać inaczej i priorytety są inne - i gospodarczo i wojskowo i światopoglądowo lepiej trafia przekaz prawicy. 

Sami sobie zresztą KO-wcy i okoliczne satelity są sobie winni. Czytający sok z buraka i zauroczeni we własnym inteligentnym odbiciu nie widzieli nic poza sobą traktując powiaty "wiejskie" jako tani rezerwuar siły roboczej dla aglomeracji miejskich.

Teraz się trochę ogarnęli, zobaczymy na jak długo i z jakim efektem. Szczerze to nie wiem jak mogą takie rzeczy robić i mówić jak mówią i robią teraz. Zupełne zaprzeczenie. Tak jak napisałem wcześniej - Balcerowicz się śmieje. Chociaż uważam, że to chwilowe, taka maskirovka do czasu wyborów parlamentarnych.

Ja tam w sumie obserwuje to wszystko z zaciekawieniem bo takie PiS będzie miał niezłą zagwozdkę w czasie głosowań. Bo jeśli nawet okroją (poprawią) w KO i dodatkach jakieś projekty (te cywilne jak i wojskowe) to jak tu głosować przeciw w sumie własnym i wcześniej przez siebie mocno promowanym 😁 

A można było panie i panowie z PiS i dodatków nie robić takiej popeliny wizerunkowej w czasie "czasu władzy" u swoich nie za bogatych wyborców.  Wesele mwice ministra, Black Hawk w niskim locie, taka (z mojego garnuszka) 5-tka dla zwierząt np ... Rozmawiałem z pewnym człowiekiem b. wysokiej branży rządowej w PiS w czasie tej poruchawki i było jemu tłoczone (i wielu mniejszym)- nie idźcie tą drogą LD i S... To nie, wódz ma rację, wódz wie lepiej, wódz się nie myli bo wódz ma kota.

Fajny manifest, tylko tak się zastanawiam, czy bardziej ludu wiślano lewobrzeżnego, czy prawobrzeżnego? Jam tylko prosty chłopek roztropek ludu lewobrzeżnego, ale z całą wielką sympatią dla pobratymców z brzegu prawego.

A tu zonk.

No i obrażeni wyborcy ustalili nowe rozdanie - tak dla testu. Co przyklepała na marginesie jakaś dziwna podobno izba i nikt się z nią wtedy nie spierał jakoś 😁

Ja tam jestem dumny z Polaków. Istnieje przecież Poczet Wielkich Polskich Alfonsów: Alfons Karpiński, Alfons Sierakowski, Alfons Górnik, Alfons Zgrzebniok, Alfons Parczewski, Alfons Nossol, Alfons Mańkowski i alfons Batyr. Czyż to nie piękny Poczet Wielkich Polskich Alfonsów?

Ale żeby nie było - to trochę propagandy wojskowej wrzucam:

1. Wojsko się rozwija

2. Kontrakt stulecia

Ad. 1 - O dronach dyskutujemy w wątkach wojny na Ukrainie.

Ad. 2 - O panzerce i artylerii staram się nie wypowiadać, bo za krótko miałem z tym do czynienia, a jeśli już to z artylerią. Dotknęło mnie to zabawnie, bo jestem gościem od lotnictwa, ale pracowałem dla British Aerospace Defence Ltd w czasie, gdy przepoczwarzało się w BAE Systems i ostatnie z wymienionych oferowało Polsce nie tylko rzeczy lotnicze, ale także różne systemy artyleryjskie.

Napisano
W dniu 5.07.2024 o 18:08, bodziu000000 napisał:

Jak idzie lokalny montaż i produkcja elementów płatowców? Właśnie mija rok od tej wiadomości😄

Napisano
W dniu 1.07.2025 o 20:38, Czlowieksniegu napisał:

Yhmmmm.... 

I dlatego, po prawie trzech latach od podpisania umowy na FA-50 będziemy (?) mieli (?) 24 szt AIM-9L, które wcześniej, jako "leżaki" muszą być po gruntownym przeglądzie...

"Zbliża się w każdym razie czas rozpoczęcia przez FA-50 dyżurów w systemie obrony powietrznej."

Po prawie trzech?! Po pięciu!

Umowa na aż 24 sztuki refabrykowanch kpr AIM-9L mówi o dostawie do 2028 r. :)))

M.

Napisano (edytowane)
W dniu 3.07.2025 o 11:49, Jedburgh_Ops napisał:

Jam tylko prosty chłopek roztropek ludu lewobrzeżnego, ale z całą wielką sympatią dla pobratymców z brzegu prawego.

Z tą skromnością i sympatią do prawej strony to nigdy nic nie wiadomo...             😉

I vice versa     😁

Edytowane przez lowiec