formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 (edytowane) ... i prawdopodobnie nie ostatni, w zależności od wymagań. To nie są jednostki warte kilku paczek zapałek. I kontynując... Dopóki każdy z nich będzie pływał pod biało-czerwoną banderą, choćby szalupa, jak ta,która zaczynała historię MW II RP, w 1918 roku, z odwrotnie podniesioną banderą. to Marynarka Wojenna istnieć będzie. Czy w stanie żałosnym, lub symbolicznym... Będzie. Edytowane 9 Czerwiec 2022 przez formoza58 Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 formoza... MW ma jeszcze, na przykład, kilka.. jachtów :-) Natomiast faktycznie- jeśli o kondycji i możliwościach polskiej MW mają świadczyć holowniki, okręty desantowe czy kutry desantowe, to może jest nie najgorzej... Cytuj
toska Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 Formoza tylko się nie uruchamiaj ale twój pogląd alegoryczny na MW jest nieco infantylny . Ja rozumiem że gale banderową można podnieść nawet na kutrze rybackim i reprezentacyjnie w nocy nawet to będzie ładnie wyglądało. Ale gdzie ty na tej drobnicy widzisz szkolenie marynarzy w poszczególnych działach okrętowych i rozkładach bojowych. To są jednostki pomocnicze kiedyś nawet nie przysługiwało im wciąganie proporca bojowego. Cytuj
toska Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 Abstrahując..... W naszych powojennych losach MW był już taki jeden okręt który był wybudowany w polskich stoczniach i tak samo jak Gawron miał problem z wyposażeniem i długi czas zastanawiano się w co i jak go uzbroić Cytuj
formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 Teraz, Czlowieksniegu napisał: MW ma jeszcze, na przykład, kilka.. jachtów :-) Natomiast faktycznie- jeśli o kondycji i możliwościach polskiej MW mają świadczyć holowniki, okręty desantowe czy kutry desantowe, to może jest nie najgorzej... Tak jest, a ironię mógłbyś zostawić na bardziej godne tematy w forum ;-) Cytuj
formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 Teraz, toska napisał: Abstrahując..... W naszych powojennych losach MW był już taki jeden okręt który był wybudowany w polskich stoczniach i tak samo jak Gawron miał problem z wyposażeniem i długi czas zastanawiano się w co i jak go uzbroić I jak, " słowo stało się ciałem"? Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 formoza- to nie ironia, a stwierdzenie faktu* i próba zrozumienia Twojego podejścia**.... Na dziś MW ma wirtualne moce i bojowe, i szkoleniowe... Jakbyś zaklinał rzeczywistość, musisz się z tym pogodzić. Kwestią do dyskusji jest co najwyżej czy i co jest na Bałtyk i zobowiązania wynikające z NATO niezbędnie potrzebne i co z tego nasza socjalistyczna Ojczyzna ma w zasięgu finansowym, technicznym, organizacyjnym... * patrz jachty... ** patrz pozostałe wymienione... Cytuj
toska Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 1 minutę temu, formoza58 napisał: I jak, " słowo stało się ciałem"? Nigdy w sposób zadowalający i w pełni odpowiadający założeniom. Nawet ostatnio coś mu tam doczepili https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://defence24.pl/przemysl/tryton-integrowany-z-orp-kaszub-nowa-armata-dla-bezpieczenstwa-morskiego-foto&ved=2ahUKEwi3vrixuqD4AhWtlosKHRFiAugQFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw35LfUT7qKU7p-QlQX7f1f_ Cytuj
formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 Teraz, toska napisał: To są jednostki pomocnicze kiedyś nawet nie przysługiwało im wciąganie proporca bojowego. Ja pamiętam, DOP cumujący przy keji przy OSN- ie , obok dwóch "ratowników". Bez nich niektóre specjalności nie mogły marzyć o kontakcie z wodą ;-) Cytuj
formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 (edytowane) Teraz, Czlowieksniegu napisał: formoza- to nie ironia, a stwierdzenie faktu* i próba zrozumienia Twojego podejścia**.... Na dziś MW ma wirtualne moce i bojowe, i szkoleniowe... Jakbyś zaklinał rzeczywistość, musisz się z tym pogodzić No to faktycznie, trzeba zamieścić zdjęcia tych niby- łajb, które wirtualnie młócą śrubami wodę. A dopiero potem zadam Tobie pytanie: czy to jest wiadro, " żołnierzu" ;-) Edytowane 9 Czerwiec 2022 przez formoza58 Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 formoza "..MW ma wirtualne moce i bojowe, i szkoleniowe..." Wymień, w takim razie, z łaski swojej, jakiego typu/klasy mamy sprawny sprzęt "bojowy", pomijając odmieniane przez przypadki holowniki, kutry desantowe, trałowce i 2 x OHP.... Cytuj
formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 (edytowane) Teraz, Czlowieksniegu napisał: Wymień, w takim razie, z łaski swojej, jakiego typu/klasy mamy sprawny sprzęt "bojowy", pomijając odmieniane przez przypadki holowniki, kutry desantowe, trałowce i 2 x OHP.... Cierpliwości, wkrótce... O właśnie, Toska mnie uprzedził ;-) Edytowane 9 Czerwiec 2022 przez formoza58 Cytuj
formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 Teraz, Czlowieksniegu napisał: MW ma jeszcze, na przykład, kilka.. jachtów :-) Ano, ano, zapomniałes o " Błyskawicy" Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 formoza... Widziałem to zestawienie... I wynika z niego, że nie tylko ilość się zmniejszyła, co jeszcze można jakoś uzasadnić, postarzały nam się- co także można uzasadnić, ale jednocześnie różnorodność spadła- co już takie fajne nie jest, chyba, że fregaty mają zastąpić np Tarantule czy Osy... Cytuj
formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 Teraz, Czlowieksniegu napisał: Widziałem to zestawienie... I wynika z niego, że nie tylko ilość się zmniejszyła To po co wywołałeś mnie do " tablicy", skoro widziałeś. To, że się zmniejszyła, jest wiadome. Ale 49 jednostek to nie powód aby uważać, powtórzę jeszcze raz do zanudzenia , że MW nie istnieje. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 formoza- poddaję się... serio... Zawsze wydawało mi się, że ważniejsza od liczby, jest jakość, sens, itp... Cytuj
formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 Człowieksniegu, trudno, serio... Gdybyś się wczytał w mój pierwszy post w tym wątku, zapewne nie wpłynąłbyś tradycyjnie na " bezmiar wód oceanu". Mnie nie chodziło, w jakiej kondycji jest nasza Marynarka, bowiem zbulwersowałem się, że na chwilę obecną wg. jednego głosu jej nie ma. Wszystko, kropka. Cytuj
balans Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 Podobno nasze lotniskowce płyną już na Pacyfik, aby bronić Tajwanu. A tak całkiem na poważnie, to MW praktycznie już nie posiadamy. Co zresztą nie dziwi w kraju, który praktycznie nigdy nie posiadał morskich tradycji, bo gdy inni walczyli o panowanie na morzach i o kolonie, to się bujał na Dzikich Polach... Cytuj
toska Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 Godzinę temu, formoza58 napisał: Człowieksniegu, trudno, serio... Gdybyś się wczytał w mój pierwszy post w tym wątku, zapewne nie wpłynąłbyś tradycyjnie na " bezmiar wód oceanu". Mnie nie chodziło, w jakiej kondycji jest nasza Marynarka, bowiem zbulwersowałem się, że na chwilę obecną wg. jednego głosu jej nie ma. Wszystko, kropka. Czyli w myśl zasady byle jaka byle była? Jeśli tak uważasz to się nie dogadamy. Jak służyłem w MarWoju to już wtedy pływaliśmy na zabytkach ja akurat na ścigaczu okrętów podwodnych ORP Zwinny i trochę na wypożyczeniu na Kaszuba .I już wtedy czuliśmy się jak kopciuszek na tle innych okrętów NATO z którymi wspólnie przeprowadzaliśmy ćwiczenia jak jest teraz nawet nie chcę myśleć. I nie zmieni tego polerowanie miedzi na połysk i nowa warstwa farby . Cytuj
Sedco Express Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 Ha, ha, ha ! MW ? Szuwarowo-bagienna, same srakopchaje ! Cytuj
toska Napisano 9 Czerwiec 2022 Napisano 9 Czerwiec 2022 11 minut temu, Sedco Express napisał: Ha, ha, ha ! MW ? Szuwarowo-bagienna, same srakopchaje ! Ale że.... tak coś apropo tytułu i tematu..... Cytuj
formoza58 Napisano 9 Czerwiec 2022 Autor Napisano 9 Czerwiec 2022 35 minut temu, toska napisał: Jeśli tak uważasz to się nie dogadamy. Pewnie nie, Toska. Przyszło nam służyć w rożnych okresach istnienia MW. Inaczej pojmujemy np. exprit de corps ... Apropo... Nigdy nie czułem się kopciuszkiem, ale to były odlegle czasy, kiedy przystanek autobusowy na Pl. Kaszubskim był " granatowy", od Chłopaków wracających z przepustki na Obłuże, Babie Doly i Oksywie. Tak, bardzo odległe i inne czasy... Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi