Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
15 godzin temu, formoza58 napisał:

Wg mnie ląduje w kierunku, na którym jest na dwóch pozostałych zdjęciach po wylądowaniu. W głębi widać port, więc jak na morzu?

Leci. W kierunku fotografującego. Jest gdzieś w miejscu gdzie dzisiaj jest torpedownia ''Formoza''. Przeleci między fotografującym a brzegiem. Na dwóch pierwszych zdjęciach płynie przez awanport, nie wiem czy można było tam wodować, czy wpłynął z redy.

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

A gdzie ?

Tak się złożyło, że te trzy zdjęcia wrzucone przez Ciebie pochodzą z lata 1927 roku, kiedy " Bałtyk" w lipcu  wszedł do słuzby w MW , po przybyciu na Oksywie  i czekał go doskok do niemieckiej stoczni w Gdańsku. Powrócił stamtąd w czerwcu 1928 roku, trochę remontów w gdyńskiej stoczni MW i ponowny remont w Gdańsku, skąd ostatecznie powrócił na początku grudnia 1928 roku. Dopiero wtedy stanął na tradycyjnym miejscu w basenie nr. XI, przed wejściem do basenu nr.X.

Nie znalazłem mapy z 1927 roku, więc posłużę się z 1930. Pytasz się, gdzie? Mniej więcej, żółty to "Bałtyk", biały  Leo. Możesz powalczyć ze znalezieniem  miejscem z którego uczestnik wycieczki podoficerskiej zrobił zdjęcia z pokładu statku wycieczkowego ;-)

GDYNIA_PLAN_MIASTA_I_PORTU_1930.jpg

Napisano (edytowane)

Racja, chociaż i nie. W takim ustawieniu,czyli na wschód, nie załapie się klif orłowski, musi więc być ustawienie na południowy wschód. Oprócz tego w1927, a nawet 1928 nie było jeszcze tego kawałka falochronu. Jest gdzieś lepsze jakościowo zdjęcie, ale teraz nie znajduję. Biała ''Iskra'', w służbie od maja 1928 i szerokie wolne wejście do awanportu.

Zrzut ekranu (1367).png

Edytowane przez ptasznik
Napisano (edytowane)

Jakoś tak. Żółty ''Bałtyk'' za zielonym falochronem jeszcze nie połączonym z basenem węglowym, fotograf w czerwonej kropce. LeO w białej kropce.

InkedGDYNIA_PLAN_MIASTA_I_PORTU_1930.jpg.8624cfff58897e4ea2da647b3e111a37_LI.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano

🙂 Oj Ptaszniku... Pierwsza Twoja wersja, że startuje do Pucka, jest na morzu poza falochronem było mylne. Druga wersja, że jest w miejscu, gdzie  stoi kompleks " Formozy", niestety było pudlem.

Teraz wiadomo , gdzie lądował LeO. Wskazujesz, że tego kawałka wskazanego przeze mnie w 1927 roku nie było. To może zdjęcia są opisane mylnie w NAC-u jako 1927 roku. Może pochodzą z 1929 roku?

Napisałem, że " Baltyk" stanął na tradycyjnym miejscu, po wszystkich remontach. Czy wiadomo konkretnie, kiedy tam zacumował na stałe?

Napisano
9 godzin temu, formoza58 napisał:

Teraz wiadomo , gdzie lądował LeO. Wskazujesz, że tego kawałka wskazanego przeze mnie w 1927 roku nie było.

To tak gwoli ścisłości, znalazłem mapę z 1927 roku.

gdynia mapa 1927.jpg

Napisano

Odnośnie zdjęć z portu Gdynia.

Okres wykonania to lata  1928-1929

(LeO w użytkowaniu od 1927 do 1933 r.

ORP "Bałtyk" po przybyciu do Polski - Stocznia Gdańska i cumowanie w czerwcu 1928 r. w Gdyni. Na zdjęciu ma kapy na kominach a info podaje, że już ich w 1930 r. nie miał.

ORP "Bałtyk" cumuje od strony wewnętrznej a nie na zewnątrz falochronu (żaden statek/okręt nie cumuje na stałe na zewnątrz falochronu)

Wg mnie pierwsze zdjęcie to te gdzie w tle jest nabrzeże szwedzkie - basen węglowy (widać tzw. pomosty węglowe - dźwigi) potem kolejne a finalnie start (w tle ORP "Bałtyk").

Start przy spokojnej powierzchni (bez falowania) a taka jest (była) w awanporcie osłoniętym falochronami.

Pozostaje pytanie skąd robiono zdjęcie - wg mnie z lądu (nie statku/motorówki) mało prawdopodobne by teleobiektywem czy obiektywem szerokokątnym. Rozległa panorama zdjęć wynika ze znacznego oddalenia fotografa a sądzę, że używał typowego obiektywu 50 mm.

Napisano
12 minut temu, Sedco Express napisał:

potem kolejne a finalnie start (w tle ORP "Bałtyk").

Równie dobrze, lądowanie począwszy od zdjęcia z " Bałtykiem" w tle  i kolejne dwa po lądowaniu.  Również myślalem, że  wycieczka mogła , po zwiedzeniu Portu Wojennego, wyjść na plażę i jeden z uczestników pyknął to lądowanie.

Jeśli nie ma więcej " Leosiów", to może w antrakcie  uzupełnienie poprzednich typów?

Napisano (edytowane)

Mapka ciekawa, ale trochę przyszłościowa.

9 godzin temu, formoza58 napisał:

Pierwsza Twoja wersja, że startuje do Pucka, jest na morzu poza falochronem było mylne. Druga wersja, że jest w miejscu, gdzie  stoi kompleks " Formozy", niestety było pudlem.

Nie dopatrzyłem, że ,,Bałtyk'' ma dziób w prawo (w ''docelowym'' miejscu miał w lewo), a Orłowo wziąłem za Oksywie. Że też nie zwróciłem uwagi na brak zabudowy portowej w tle. 🤦‍♂️

---------------------------------------------------------------------------------------------------

''Bałtyk'' przy tym samym falochronie, bez LeO, ale za to z wieżami armatnimi, a te usunięto przy pierwszym dokowaniu. Tak więc rok 1927.Tu zdjęcie zrobione z brzegu.

No i faktycznie, stoi przed falochronem.

1123733183_marbaltyk4.JPG.78e1ad66b84e067837554f1ad067a6f1.JPG

baltyk.jpg.d87022f2bf4a33e21f56259eeda6fbb6.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano
6 minut temu, ptasznik napisał:

''Bałtyk'' przy tym samym falochronie, bez LeO, ale za to z wieżami armatnimi, a te usunięto przy pierwszym dokowaniu. Tak więc rok 1927.Tu zdjęcie zrobione z brzegu.

Hej, to nie jest wątek o " Bałtyku". Wróćmy już do MDLot ;-)

Ponowię po raz kolejny... Jeśli nie ma więcej " Leosiów", to może w antrakcie uzupełnienie poprzednich typów?