formoza58 Napisano 20 Maj 2022 Autor Share Napisano 20 Maj 2022 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Maj 2022 Autor Share Napisano 21 Maj 2022 Jw. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Maj 2022 Share Napisano 21 Maj 2022 Było zamieszczone ale to jest lepszej jakości. Amfibia LeO H-135B3 - przymusowe lądowanie koło mola sopockiego 08.02.1929 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Maj 2022 Share Napisano 21 Maj 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Maj 2022 Share Napisano 21 Maj 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 21 Maj 2022 Share Napisano 21 Maj 2022 Amfibia LeO H-13B nr 1-4 z II EL "Rugia" rozbita przez sierz.pil. Franciszka Szatkowskiego w locie do Swarzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Maj 2022 Share Napisano 21 Maj 2022 15 godzin temu, formoza58 napisał: Wg mnie ląduje w kierunku, na którym jest na dwóch pozostałych zdjęciach po wylądowaniu. W głębi widać port, więc jak na morzu? Leci. W kierunku fotografującego. Jest gdzieś w miejscu gdzie dzisiaj jest torpedownia ''Formoza''. Przeleci między fotografującym a brzegiem. Na dwóch pierwszych zdjęciach płynie przez awanport, nie wiem czy można było tam wodować, czy wpłynął z redy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Maj 2022 Autor Share Napisano 21 Maj 2022 Jakby " Bałtyk" cumowałby w tradycyjnym miejscu, to faktycznie Twoja lokalizacja byłaby słuszna. Tyle, że on na Twoim zdjęciu nie cumuje tradycyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Maj 2022 Share Napisano 21 Maj 2022 31 minut temu, formoza58 napisał: nie cumuje tradycyjnie. A gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Maj 2022 Autor Share Napisano 21 Maj 2022 Teraz, ptasznik napisał: A gdzie ? Tak się złożyło, że te trzy zdjęcia wrzucone przez Ciebie pochodzą z lata 1927 roku, kiedy " Bałtyk" w lipcu wszedł do słuzby w MW , po przybyciu na Oksywie i czekał go doskok do niemieckiej stoczni w Gdańsku. Powrócił stamtąd w czerwcu 1928 roku, trochę remontów w gdyńskiej stoczni MW i ponowny remont w Gdańsku, skąd ostatecznie powrócił na początku grudnia 1928 roku. Dopiero wtedy stanął na tradycyjnym miejscu w basenie nr. XI, przed wejściem do basenu nr.X. Nie znalazłem mapy z 1927 roku, więc posłużę się z 1930. Pytasz się, gdzie? Mniej więcej, żółty to "Bałtyk", biały Leo. Możesz powalczyć ze znalezieniem miejscem z którego uczestnik wycieczki podoficerskiej zrobił zdjęcia z pokładu statku wycieczkowego ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Maj 2022 Share Napisano 21 Maj 2022 (edytowane) Racja, chociaż i nie. W takim ustawieniu,czyli na wschód, nie załapie się klif orłowski, musi więc być ustawienie na południowy wschód. Oprócz tego w1927, a nawet 1928 nie było jeszcze tego kawałka falochronu. Jest gdzieś lepsze jakościowo zdjęcie, ale teraz nie znajduję. Biała ''Iskra'', w służbie od maja 1928 i szerokie wolne wejście do awanportu. Edytowane 21 Maj 2022 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Maj 2022 Share Napisano 21 Maj 2022 (edytowane) Jakoś tak. Żółty ''Bałtyk'' za zielonym falochronem jeszcze nie połączonym z basenem węglowym, fotograf w czerwonej kropce. LeO w białej kropce. Edytowane 21 Maj 2022 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Maj 2022 Autor Share Napisano 21 Maj 2022 Oj Ptaszniku... Pierwsza Twoja wersja, że startuje do Pucka, jest na morzu poza falochronem było mylne. Druga wersja, że jest w miejscu, gdzie stoi kompleks " Formozy", niestety było pudlem. Teraz wiadomo , gdzie lądował LeO. Wskazujesz, że tego kawałka wskazanego przeze mnie w 1927 roku nie było. To może zdjęcia są opisane mylnie w NAC-u jako 1927 roku. Może pochodzą z 1929 roku? Napisałem, że " Baltyk" stanął na tradycyjnym miejscu, po wszystkich remontach. Czy wiadomo konkretnie, kiedy tam zacumował na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Maj 2022 Autor Share Napisano 22 Maj 2022 9 godzin temu, formoza58 napisał: Teraz wiadomo , gdzie lądował LeO. Wskazujesz, że tego kawałka wskazanego przeze mnie w 1927 roku nie było. To tak gwoli ścisłości, znalazłem mapę z 1927 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 22 Maj 2022 Share Napisano 22 Maj 2022 Odnośnie zdjęć z portu Gdynia. Okres wykonania to lata 1928-1929 (LeO w użytkowaniu od 1927 do 1933 r. ORP "Bałtyk" po przybyciu do Polski - Stocznia Gdańska i cumowanie w czerwcu 1928 r. w Gdyni. Na zdjęciu ma kapy na kominach a info podaje, że już ich w 1930 r. nie miał. ORP "Bałtyk" cumuje od strony wewnętrznej a nie na zewnątrz falochronu (żaden statek/okręt nie cumuje na stałe na zewnątrz falochronu) Wg mnie pierwsze zdjęcie to te gdzie w tle jest nabrzeże szwedzkie - basen węglowy (widać tzw. pomosty węglowe - dźwigi) potem kolejne a finalnie start (w tle ORP "Bałtyk"). Start przy spokojnej powierzchni (bez falowania) a taka jest (była) w awanporcie osłoniętym falochronami. Pozostaje pytanie skąd robiono zdjęcie - wg mnie z lądu (nie statku/motorówki) mało prawdopodobne by teleobiektywem czy obiektywem szerokokątnym. Rozległa panorama zdjęć wynika ze znacznego oddalenia fotografa a sądzę, że używał typowego obiektywu 50 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Maj 2022 Autor Share Napisano 22 Maj 2022 12 minut temu, Sedco Express napisał: potem kolejne a finalnie start (w tle ORP "Bałtyk"). Równie dobrze, lądowanie począwszy od zdjęcia z " Bałtykiem" w tle i kolejne dwa po lądowaniu. Również myślalem, że wycieczka mogła , po zwiedzeniu Portu Wojennego, wyjść na plażę i jeden z uczestników pyknął to lądowanie. Jeśli nie ma więcej " Leosiów", to może w antrakcie uzupełnienie poprzednich typów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Maj 2022 Share Napisano 22 Maj 2022 (edytowane) Mapka ciekawa, ale trochę przyszłościowa. 9 godzin temu, formoza58 napisał: Pierwsza Twoja wersja, że startuje do Pucka, jest na morzu poza falochronem było mylne. Druga wersja, że jest w miejscu, gdzie stoi kompleks " Formozy", niestety było pudlem. Nie dopatrzyłem, że ,,Bałtyk'' ma dziób w prawo (w ''docelowym'' miejscu miał w lewo), a Orłowo wziąłem za Oksywie. Że też nie zwróciłem uwagi na brak zabudowy portowej w tle. --------------------------------------------------------------------------------------------------- ''Bałtyk'' przy tym samym falochronie, bez LeO, ale za to z wieżami armatnimi, a te usunięto przy pierwszym dokowaniu. Tak więc rok 1927.Tu zdjęcie zrobione z brzegu. No i faktycznie, stoi przed falochronem. Edytowane 22 Maj 2022 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Maj 2022 Autor Share Napisano 22 Maj 2022 6 minut temu, ptasznik napisał: ''Bałtyk'' przy tym samym falochronie, bez LeO, ale za to z wieżami armatnimi, a te usunięto przy pierwszym dokowaniu. Tak więc rok 1927.Tu zdjęcie zrobione z brzegu. Hej, to nie jest wątek o " Bałtyku". Wróćmy już do MDLot ;-) Ponowię po raz kolejny... Jeśli nie ma więcej " Leosiów", to może w antrakcie uzupełnienie poprzednich typów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Maj 2022 Autor Share Napisano 22 Maj 2022 Ponowię po raz ostatni...Jeśli nie ma więcej " Leosiów", to może w antrakcie uzupełnienie poprzednich typów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 22 Maj 2022 Share Napisano 22 Maj 2022 LeO 1-3 Numeracja rozdzielona czyli żytkowanie w okresie do 1929 r. Od 1930 numery malowano bez myślnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 22 Maj 2022 Share Napisano 22 Maj 2022 Pływak R-XIII ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Maj 2022 Autor Share Napisano 22 Maj 2022 Chciałbym pomóc, ale... Nie wiem, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Maj 2022 Autor Share Napisano 22 Maj 2022 Ale porównując wydobytym pływakiem, z widocznym na tym zdjęciu, to wychodzi na to, że R XIII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 22 Maj 2022 Share Napisano 22 Maj 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Maj 2022 Autor Share Napisano 22 Maj 2022 Czyli rozumiem , antrakt ;-) . To jak jesteśmy przy R XIII... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi