Skocz do zawartości

Pioruny do USA i na Ukrainę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 minuty temu, Merill_Marauder napisał:

W to, że stara Strieła, cokolwiek faktycznie zmodyfikowana, przy okazji całkowicie na lewo i bez zgody właściciela praw (który wtedy nie był jeszcze persona non grata w znanej galaktyce, teraz jakby mam to wiadomo gdzie), wykazała się skutecznością sto procent to ja w to nigdy nie uwierzę. Poza tym- zakupiono podobno jeno partię kilkunastu pocisków. Więc rzecz miała się tak samo jak zakup Szrota. Do testów.

Norweskie Siły Zbrojne będą wyposażone w systemy rakietowe Piorun produkowane przez spółkę Mesko ze Skarżyska–Kamiennej, będącą częścią Polskiej Grupy Zbrojeniowej; umowa w tej sprawie została podpisana we wtorek w Oslo - poinformowała spółka w komunikacie.

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/8598961,zestawy-rakietowe-piorun-norwegia-mesko.html

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ale po co to wlepiasz, skoro ja o tym napisałem jeszcze na poprzedniej stronie?

Zresztą przy okazji pisząc o tym, że podpisanie obu POTWIERDZONYCH przez niezależne media i portale w tym kraju i za granicą było fetowane z pompą wielkości księżyca.

Napisano
1 minutę temu, Merill_Marauder napisał:

Zresztą przy okazji pisząc o tym, że podpisanie obu POTWIERDZONYCH przez niezależne media i portale w tym kraju i za granicą było fetowane z pompą wielkości księżyca.

Straszna wiadomość dla Ciebie. Przecież to stara strieła. Napisz do Norwegów o swoim oburzeniu. Podkreśl, że się znasz!!!

Napisano

Kazik.S

Skoro czytanie ze zrozumieniem stanowi aż takie wyzwanie, to przypomnę:

"hehehe zyli powinni Ci podać termin, kraj, ilość i za ile. hehehehe... "

vs

Kazik.S

Nie mów, że nie zrozumiałeś, dość prostego w treści, tekstu:

"planuje kolejne kontrakty międzynarodowe"

"Zamierzamy"

to na poziomie fantastyki i mrzonki, czy na jakieś sensownej kalkulacji?

Czy gdzieś w nim pada pytanie o " termin, kraj, ilość i za ile"? Nie bardzo....
Jestem, po prostu, ciekaw, czy to myślenie życzeniowe, czy odwrotnie- ma jakieś sensowne podstawy.

Napisano
12 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Skoro czytanie ze zrozumieniem stanowi aż takie wyzwanie, to przypomnę:

Pokaż chociaż jeden przykład na świecie, jeden, że kupujący i sprzedający broń w warunkach wojny takim jak ty udostępnia wszystkie tajemnice kontraktu. Zrozumiałeś ten tekst? Narysować?  

Napisano

Kazik.S

"hehehe zyli powinni Ci podać termin, kraj, ilość i za ile. hehehehe... "

vs

Kazik.S

Nie mów, że nie zrozumiałeś, dość prostego w treści, tekstu:

"planuje kolejne kontrakty międzynarodowe"

"Zamierzamy"

to na poziomie fantastyki i mrzonki, czy na jakieś sensownej kalkulacji?

Czy gdzieś w nim pada pytanie o " termin, kraj, ilość i za ile"? Nie bardzo....

Napisano
5 minutes ago, Kazik.S napisał:

Pokaż chociaż jeden przykład na świecie, jeden, że kupujący i sprzedający broń w warunkach wojny takim jak ty udostępnia wszystkie tajemnice kontraktu. Zrozumiałeś ten tekst? Narysować?  

Na przykład Estonia- 100 zestawów startowych i 300 rakiet. 

Napisano

MM

Jak dowiadujemy się z komunikatu, w ramach kontraktu wartego kilkadziesiąt milionów euro Mesko dostarczy kilkaset rakiet Piorun wraz z zestawami startowymi. Umowę w tej sprawie podpisał we wtorek w Oslo wiceprezes spółki Przemysław Kowalczuk.

Umowa jest wynikiem postępowania prowadzonego w trybie otwartym, w którym konkurowaliśmy z europejskimi i amerykańskimi dostawcami tej klasy uzbrojenia. Praca wykonana przez ostatni rok przez Polską Grupę Zbrojeniową sprawiła, że nasza oferta okazała się znacznie lepsza, niż naszych konkurentów i wygraliśmy przetarg – podkreślił, cytowany w komunikacie, Kowalczuk.

https://i.pl/polskie-wyrzutnie-piorun-beda-strzec-norwegii-spolka-mesko-wygrala-przetarg/ar/c1-17086395

Napisano

Ale ja prosiłem o źródło zagraniczne. Nie informację prasową z Mesko, powieloną wszędzie gdzie się da. Dla ułatwienia dodam, że w Norwegii średnio udało mi się coś znaleźć, mimo pomocy osób norweskojęzycznych. 

Napisano

Ja nie pytałem o kontrakt, bo to wiemy wszyscy. Pytałem o konkurs i jego założenia. Wymagania taktyczno- techniczne i takie tam inne bzdury. Za to znajdujemy informację, że wybraliśmy Pioruna, bo był tani i obiecali, że szybko go dostarczą. Idealnie pasuje do naszych zakupów z Korei Południowej.

Napisano
2 godziny temu, Merill_Marauder napisał:

Pytałem o konkurs i jego założenia. Wymagania taktyczno- techniczne i takie tam inne bzdury.

Zapytaj się Ukraińców. Oni wiedzą jak wypada porównanie Pioruna z innymi podobnymi zestawami.

Napisano

Może zamiast się głupio mądrować było zapytać o wykrutkę ph i numer? 30 lat mam do czynienia z produkcją z metali i montażem a nie mogę sobie przypomnieć by ktoś zamiast ph nr, mówił phillips i bez numeru. Dyletanckie mądrości zapodajesz i tyle. 

Napisano

Hmmm, ja od 20 lat mam do czynienia z produkcją i nie przypominam sobie żeby u nas w branży ktoś określał jaką wielkość śrubokręta potrzebuje. Chociaż faktycznie jak meblarze u nas montowali nowy warsztat to nas prosili o konkretne bity... bo zapomnieli :D

Także wybacz, nie masz nic do powiedzenia w temacie rzekomego konkursu i jego wymagań to po prostu nie pisz.

Napisano
38 minut temu, Merill_Marauder napisał:

ja od 20 lat mam do czynienia z produkcją

Chyba bimbru, bo piszesz jak po spożyciu przedgonu.

Chyba, że ta twoja produkcja wygląda tak i nie potrzeba zmieniać narzędzi:

Mędrkuj dalej to będzie weselej na forum:)

Tu taki bardzo skromniutki zestaw do wkręcania ale z widocznym opisem wielkości: płaskich, PH, PZ, imbus i torx... Może to pomoże i przestaniesz różne śruby lub wkręty wkręcać jednym śrubokrętem. Ponadto podpowiem, że są wkrętarki i wkrętaki akumulatorowe.

zestaw-bitow-14-dt7969-qz-dewalt.jpg

Napisano
1 hour ago, Tyr napisał:

Chyba bimbru, bo piszesz jak po spożyciu przedgonu.

No po raz kolejny spodziewałem się, że napiszesz coś mądrego i się przeliczyłem.

W zasadzie, co do pisania czegoś mądrego- coś do powiedzenia o rakietach Piorun vel Grom-M, masz? Na przykład z kim w mitycznym konkursie w Norwegii, którego założeń nie zna nawet Janes, wiesz?

Napisano
41 minut temu, Merill_Marauder napisał:

W zasadzie, co do pisania czegoś mądrego- coś do powiedzenia o rakietach Piorun vel Grom-M, masz? Na przykład z kim w mitycznym konkursie w Norwegii, którego założeń nie zna nawet Janes, wiesz?

Już takim jak ty udostępniają dane przetargów na broń. Idź na spacer.

Napisano
1 hour ago, Kazik.S napisał:

Już takim jak ty udostępniają dane przetargów na broń. Idź na spacer.

Wyobraź sobie, że to jest informacja publiczna. Ja wiem, że to dla Ciebie szok. W każdym rodzaju prasy wojskowej drukowana. Na przykład możesz sobie zaprenumerować Wojsko i Technikę i będziesz miał o przetargach na polskie uzbrojenie praktycznie wszystko. Żeby nie było, że w USA to nawet w stenogramach prac senatu udostępniają. Stąd się wzięły chociażby papiery dotyczące RfO na Abramsy dla Polski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie