Skocz do zawartości
  • 0

Czy to niemiecki nóż?

Orsza

Pytanie

Napisano

Czy ten nóż ma niemiecką proweniencję? Z jakiego okresu może pochodzić? Rękojeść z bakelitu, ostrze ze stali nierdzewnej, hartowanej, kutej. Pochwa ze skóry. Na tamtym forum jest przedstawiony nóż hitlerjugend który ma podobne ostrze i romb ze swastyką, poniżej jest sztylet NPEA który ma podobny kształt rękojeści. 

Marienburg.pl :: Zobacz temat - NPEA

Mój nóż w rombie już nie ma swastyki tylko naklejkę z harcerską lilijką, oto jak wygląda:

IMAGE00036[1].jpg

IMAGE00037[1].jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem.

20 minut temu, Orsza napisał:

Czy ten nóż ma niemiecką proweniencję?

Jak najbardziej - symbol lilijki w rombie, to znaczek niemieckiego harcerstwa /skautingu (Pfadfinder)

(praktycznie - nawiązuje do znaczka HJ) 

23 minuty temu, Orsza napisał:

Z jakiego okresu może pochodzić?

XX-ty wiek. Jeden z modeli harcerskiej "fink" - produkowany do dziś.

pzdr.

stani

Napisano

Prawdopodobnie pochodzi z II wojny, dobry kaletnik stwierdził że pochwa jest ze skóry nieco starszego mężczyzny. Ciekawe do jakiej drużyny należał.

Napisano
Godzinę temu, Orsza napisał:

Prawdopodobnie pochodzi z II wojny, dobry kaletnik stwierdził że pochwa jest ze skóry nieco starszego mężczyzny. Ciekawe do jakiej drużyny należał.

Ze skóry nieco starszego mężczyzny?🤣

Napisano

Oczywiście-pochwa wykonana ze skóry nieco starszego mężczyzny-oczywiście - skóra z pięt, bo tam miała odpowiednią grubość.

Co za bzdury.

Po wojnie (myślę, że tak od ok. 1950) wg wzoru finki HJ wiele firm z Solingen (to przecież "miasto noży") produkowało noże myśliwskie z lilijką w miejscu rombu HJ. Znakowane Carl Herbert, PIC, BARON lub tylko Rostfrei Solingen są popularne na całym świecie. Wcześniejsze wyroby w pochewce stalowej, później w różnych skórzanych.

ORSZA-dlaczego nie pokazałeś drugiej strony noża, gdzie powinien być znak producenta?

C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie