les05 Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Ukryty w 1941 roku przed Niemcami dzwon odnaleźli na zboczu góry Zaśpit w Trzcianie w Beskidzie Niskim poszukiwacze ze Stowarzyszenia Eksploracyjno-Historycznego „Galicja”. Dzwon pochodzi z kaplicy, którą wybudowano w miejscu pustelni św. Jana z Dukli. – Był zakopany ok. 11 metrów od kaplicy, do której trafił w 1933 roku” – powiedział w niedzielę PAP koordynator poszukiwań Artur Hejnar. W sierpniu 1941 roku niemieckie władze okupacyjne wydały zarządzenie o rekwizycji dzwonów kościelnych. Za odmowę groziły surowe kary. Z kaplicy na wzgórzu Zaśpit wydano Niemcom jeden, najmniejszy dzwon. Dwa pozostałe zakopano. Po wojnie do dzwonnicy powrócił jeden z nich. Drugiego nie udało się odnaleźć. Zakonnik, który ukrył dzwony był po wojnie prześladowany przez komunistów. – Akcja poszukiwawcza podjęta w ostatni weekend zakończyła się sukcesem. Dzwon jest w bardzo dobrym stanie. Został w 1933 roku ufundowany przez społeczeństwa Śląska i Wielkopolski w 200. rocznicę beatyfikacji Jana z Dukli – podkreślił koordynator. http://naszdziennik.pl/polska/236938,po-80-latach-odnaleziono-dzwon-ukryty-przed-niemcami.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predi888 Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 U mnie podobna historia z dzwonem którego miał zabrać zaborca ale dzwon wpadł do bagna i nikt bie szuka ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Heheh. Dzwony w bagnach to tak jak żydowskie złoto i carskie kasy pułkowe. W co drugiej wsi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erih Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 I Tygrysy w stawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyr Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Żebyś się Erih nie zdziwił;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erih Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Tyr, a co, masz pewny namiar? ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Godzinę temu, Erih napisał: I Tygrysy w stawie. Oczywiście jak suche lato, to sterczy lufa i można skakać z wieżyczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szutnik Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 4 godziny temu, bjar_1 napisał: Oczywiście jak suche lato, to sterczy lufa i można skakać z wieżyczki. Zabawne, jako dzieciak huśtałem się na lufie czegoś takiego w Trawnikach na koloniach . Stało toto zanurzone w ziemi , że ni gąska nie wystawała ale co to było - nie wiem, za młody byłem. A teraz ( kilkanaście lat temu) stałem się posiadaczem ogrodzenia wykonanego z kratownicy służącej pierwotnie za utwardzenie lotniska polowego Luftwaffe , które nota bene namierzyłem dopiero przypadkiem po 5 latach szukania. ps. dwa czołgi też by się znalazły , sądząc po rozsądnych namiarach ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
les05 Posted May 10, 2021 Author Share Posted May 10, 2021 Wiosna, to i czołgi wynurzają się z czeluści :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferenc Szisz Posted May 15, 2021 Share Posted May 15, 2021 W 41-szym nie wszyscy zakopywali na zdjęciu z Jasła Łemkowie uroczyście z popem na czele przekazują dzwon na cele wojenne staroście niemieckiemu. Oni zaczęli zakopywać dzwony dopiero po wojnie w 46-7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
les05 Posted May 15, 2021 Author Share Posted May 15, 2021 18 minut temu, Ferenc Szisz napisał: W 41-szym nie wszyscy zakopywali na zdjęciu z Jasła Łemkowie uroczyście z popem na czele przekazują dzwon na cele wojenne staroście niemieckiemu. Oni zaczęli zakopywać dzwony dopiero po wojnie w 46-7 Dobrze więc, że ich wysiedlili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts