Skocz do zawartości

Po 80 latach odnaleziono dzwon ukryty przed Niemcami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ukryty w 1941 roku przed Niemcami dzwon odnaleźli na zboczu góry Zaśpit w Trzcianie w Beskidzie Niskim poszukiwacze ze Stowarzyszenia Eksploracyjno-Historycznego „Galicja”. Dzwon pochodzi z kaplicy, którą wybudowano w miejscu pustelni św. Jana z Dukli.

– Był zakopany ok. 11 metrów od kaplicy, do której trafił w 1933 roku” – powiedział w niedzielę PAP koordynator poszukiwań Artur Hejnar.

W sierpniu 1941 roku niemieckie władze okupacyjne wydały zarządzenie o rekwizycji dzwonów kościelnych. Za odmowę groziły surowe kary.

Z kaplicy na wzgórzu Zaśpit wydano Niemcom jeden, najmniejszy dzwon. Dwa pozostałe zakopano. Po wojnie do dzwonnicy powrócił jeden z nich. Drugiego nie udało się odnaleźć. Zakonnik, który ukrył dzwony był po wojnie prześladowany przez komunistów.

– Akcja poszukiwawcza podjęta w ostatni weekend zakończyła się sukcesem. Dzwon jest w bardzo dobrym stanie. Został w 1933 roku ufundowany przez społeczeństwa Śląska i Wielkopolski w 200. rocznicę beatyfikacji Jana z Dukli – podkreślił koordynator.

http://naszdziennik.pl/polska/236938,po-80-latach-odnaleziono-dzwon-ukryty-przed-niemcami.html

Napisano
Godzinę temu, Erih napisał:

I Tygrysy w stawie.

Oczywiście jak suche lato, to sterczy lufa i można skakać z wieżyczki.

Napisano
4 godziny temu, bjar_1 napisał:

Oczywiście jak suche lato, to sterczy lufa i można skakać z wieżyczki.

Zabawne, jako dzieciak huśtałem się na lufie czegoś takiego w Trawnikach na koloniach ?. Stało toto zanurzone w ziemi , że ni gąska nie wystawała ale co to było - nie wiem, za młody byłem.

A teraz ( kilkanaście lat temu) stałem się posiadaczem ogrodzenia wykonanego z kratownicy służącej pierwotnie za utwardzenie lotniska polowego Luftwaffe , które nota bene namierzyłem dopiero przypadkiem po 5 latach szukania.

ps. dwa czołgi też by się znalazły , sądząc po rozsądnych namiarach ...

Napisano

W 41-szym nie wszyscy zakopywali na zdjęciu z Jasła Łemkowie uroczyście z popem na czele przekazują dzwon na cele wojenne staroście niemieckiemu.

Oni zaczęli zakopywać dzwony dopiero po wojnie w 46-7 

Łemkowie Staros Przekazanie Dzwonów 40r.jpg

Napisano
18 minut temu, Ferenc Szisz napisał:

W 41-szym nie wszyscy zakopywali na zdjęciu z Jasła Łemkowie uroczyście z popem na czele przekazują dzwon na cele wojenne staroście niemieckiemu.

Oni zaczęli zakopywać dzwony dopiero po wojnie w 46-7 

Łemkowie Staros Przekazanie Dzwonów 40r.jpg

Dobrze więc, że ich wysiedlili.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie