SEBA-CENTRUM Napisano 25 Kwiecień 2021 Share Napisano 25 Kwiecień 2021 Czy ten element to fragment jakiejś maszyny leśników czy może coś z militarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 7 Maj 2021 Share Napisano 7 Maj 2021 Toska tylko twoje ma kąty skośne a to ma proste ale ... coś w tym jest Takafura obecnie masz rację i nie będę się spierał co jest wykorzystywane ale ... w latach 40 ,50 , 60 i 70 a nawet 80 gąsienice i różne pojazdy na nich posadowione były standardowo użytkowane i dlatego w lasach są klepki od różnych ciągników tak jak ja znajdowałem obciążniki traktorowe które zawieszano z przodu traktora aby go nie podrywało. A tak dla ciekawości to dobrze zaprojektowany pojazd gąsienicowy ma zdecydowanie niższy nacisk gąsienic niż pojazd kołowy i zdecydowanie mniej niszczy podłoże niż koło inaczej czołgi by jeździły na kołach a nie na gąsienicach i to samo tyczy się pracy w lesie tyle że jest droższe w eksploatacji. Jako leśnik widzisz jak koło w pojeździe rwie podłoże a jak lubi się ślizgać nie wspomnę co do gąsienicy zdecydowanie lepiej sobie radzi na miękkim i śliskim podłożu za to bardziej uszkadza glebę w skręcie ale tylko powierzchniowo. Dlatego tylko ekonomia za tym przemawia a nie dbanie o podłoże . Po prostu trzeba szybko rwać drzewa i nie pierdzielić się jak będzie wyglądało podłoże po zrębie które i tak zazwyczaj wygląda gorzej niż miesięczny ostrzał artyleryjski. Po za tym i tak po zrębie wchodzi ciężki sprzęt który wyrywa karpę a potem ryje bruzdy do nasadzenia nowego lasu i... ściółki czy podłoża tam starego nie ma , więc trzeci punkt u Ciebie to pitolenie zamień słowo gleba na kasa dla Lasów Państwowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SEBA-CENTRUM Napisano 4 Maj 2021 Autor Share Napisano 4 Maj 2021 Liczyłem na jakąś konkretniejszą odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 5 Maj 2021 Share Napisano 5 Maj 2021 W dniu 25.04.2021 o 20:58, SEBA-CENTRUM napisał: Czy ten element to fragment jakiejś maszyny leśników czy może coś z militarki ? W dniu 1.05.2021 o 11:46, arjanprojekt napisał: pewno koparka zgubiła W dniu 4.05.2021 o 21:50, SEBA-CENTRUM napisał: Liczyłem na jakąś konkretniejszą odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 6 Maj 2021 Share Napisano 6 Maj 2021 #Salieri16000# ale o c o chodzi z tym Twoim rysunkiem? Pozdrawiam. Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arjanprojekt Napisano 1 Maj 2021 Share Napisano 1 Maj 2021 pewno koparka zgubiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 6 Maj 2021 Share Napisano 6 Maj 2021 Salieriemu się wydaje że jest na tyle długo na forum że ma pełną wiedzę o wszystkim i może innych obrażać . Seba-centrum . niestety nie dowiesz się więcej o tej klepce bo : po pierwsze nie wyczyszczona więc jakiekolwiek oznaczenia są pod warstwą rdzy . Po oczyszczeniu możliwe że wyskoczą odlewane litery i cyfry , jak cyrylica to wiadomo że coś pochodzenia wschodniego jak łacińskie zachodniego . Po drugie prawdopodobnie tak jak Arjanprojekt napisał albo od koparki albo od ciągnika leśnego do zrywki drewna a tych klepek i odmian jest sporo w lasach jak i odmian ciągników i koparek , niestety brak stron z klepkami cywilnymi . Nie wszystko co jest gąsienicą to wojskowe a nawet więcej większość to powojenne bo leśnicy do dziś stosują ciągniki gąsienicowe leśne. A po trzecie trzeba jak się pyta podać wszystkie wymiary co się da zmierzyć wtedy Ci co mają dostęp do swoich materiałów mogą porównać z tym co przedstawiasz . Na razie to rdzawy "Kalafior" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 6 Maj 2021 Share Napisano 6 Maj 2021 4 godziny temu, Landszaft napisał: Salieriemu się wydaje że jest na tyle długo na forum że ma pełną wiedzę o wszystkim i może innych obrażać . No właśnie, tylko nie wiem kogo kolega chciał obrazić, bo zacytował i autora postu i osobę udzielającą mu odpowiedzi. Dziwne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 6 Maj 2021 Share Napisano 6 Maj 2021 6 godzin temu, Landszaft napisał: Nie wszystko co jest gąsienicą to wojskowe a nawet więcej większość to powojenne bo leśnicy do dziś stosują ciągniki gąsienicowe leśne Na nizinach nie spotkałem nigdy, w Bieszczadach faktycznie były popularne DT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 6 Maj 2021 Share Napisano 6 Maj 2021 Takafura Polska to nie tylko Bieszczady . Gór ,górek i pogórzy mamy w kraju sporo , nawet u mnie na Jurze spotkałem białoruśki ściągające kloce ,choć częściej są zwykłe traktory lub pojazdy kołowe. W dodatku jak wiemy kiedyś nadleśnictwa cięły drzewo , a teraz jest przetarg i firmy prywatne to robią dla Nadleśnictw , a one posiadają naprawdę zróżnicowany sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 6 Maj 2021 Share Napisano 6 Maj 2021 Ja się tam nie znam ale tak mi się skojarzyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 6 Maj 2021 Share Napisano 6 Maj 2021 tak luźno dywagując- płaska powierzchnia może (ale nie musi) świadczyć że element pochodzi od koparki linowej (np km 251). Może warto w tę stronę szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 6 Maj 2021 Share Napisano 6 Maj 2021 52 minuty temu, Landszaft napisał: (...)teraz jest przetarg i firmy prywatne to robią dla Nadleśnictw , a one posiadają naprawdę zróżnicowany sprzęt Jest dokładnie odwrotnie. Przetargi i certyfikaty jakie chcą utrzymać LP wymusiły unifikację - od lat ubywa zrywki wleczonej, praktycznie wszystko jedzie na kołach. Gąsienice ? Nigdy. Raz że ekonomia, dwa że czas, trzy to niszczenie gleby. Tu link jak to wygląda w praktyce: https://www.lasy.gov.pl/pl/edukacja/blogi/blog-lesniczego/zrywka-drewna-czyli-era-forwardera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
SEBA-CENTRUM
Czy ten element to fragment jakiejś maszyny leśników czy może coś z militarki ?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.