Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie to nawet śmieci należy segregować a my na forum wszystkie polskie samoloty wwalamy do jednego worka.

Fotografii jest tak dużo, że jednak przydałaby się jakaś segregacja żeby się nie pogubić.

Na początek samoloty pasażerskie i LOT-owski Douglas DC-2 SP-ASK na Okęciu w lutym 1936 roku.

Douglas DC-2. Luty 1936.jpg

Napisano

Wreszcie ktoś się zabrał za zrobienie porzadku!

Od razu uprzedzam, mnie się z racji wieku nie chciało ale chętnie się dołączę.

Fokker F.VIIa/1m  na trasie Gdynia - Warszawa przez Gdańsk.

Fokker F.VIIa-1m.jpg

Napisano

To ja wrzucę foto "pierwsze z pierwszych".

Nawet jeszcze nie mają polskich rejestracji, chociaż na skrzydle leżącym na podłodze już widać litery ALB.
To samoloty przygotowywane w Gdańsku do przekazania jako pierwsza partia dla Aerolloyda w sierpniu 1922.
Dz-30 otrzymał rejestrację P-PALA, Dz-44 to przyszły P-PALC, a stojący w kącie samolot to najprawdopodobniej D-205. Czyli P-PALB, którego (chyba?) skrzydełko opisałem.

ala.thumb.jpg.3fec8c25cb68ebe7d07bfbe0c1e72ef3.jpg

Więcej na FB, w grupie "Sympatycy Lotnictwa II RP"

Napisano

Hejka...super..ale pytanie mam....samolociki mają być z pod igły i fabryczne...czy dopuszcza ZAŁOŻYCIEL...również destrukty naszych pasażerów z II RP??? 

fok.na wystawie.jpg

Napisano
3 godziny temu, Hornet napisał:

Hejka...super..ale pytanie mam....samolociki mają być z pod igły i fabryczne...czy dopuszcza ZAŁOŻYCIEL...również destrukty naszych pasażerów z II RP??? 

Oczywiście tak, byle do września 1939!!! Destrukty z września 1939 obejmuje już temat "Zdjęcie naszego samolotu" więc ten okres możemy sobie darować.

Rakowice 1925.

Rakowice 1925.jpg

Napisano
23 minutes ago, Hornet napisał:

Ju-52 m3 SP-AKX we francuzkiej prasie....

Dzieci już w podstawówce wiedzą że pisze się "...we francuskiej prasie..." Francuzka to kobieta z Francji.

Napisano

Lockheed L-14 Super Electra na Okęciu.

Jakby ktoś miał obiekcje, że to samolot angielski a temat jest o samolotach polskich to zwracam uwagę, że w hangarze stoi właśnie polska maszyna.

Lockheed L-14 Super Electra.jpg

Napisano

Junkers G-23W znaki rejestracyjne S-504 - 24.08.1926 r. Lot testowy na trasie Puck (baza MDLotu) - Kopenhaga - Puck.

Samolot został wypożyczony przez "Aerolot" z fabryki lotniczej w Szwecji na okres od 20.08. do 03.09.1926 r.

Zamierzano uruchomić linię pasażerską na tej trasie

Już raz próbowano taka linię utworzyć w 1925 r. Zakupiono również w Szwecji Junkersa G-23 W (P-AWA).  Samolot bazował w Pucku (MDlot) i 15.08.1925 r. wykonał lot próbny na trasie Gdańsk-Malmo-Kopenhaga-Gdańsk.  Linii nie zorganizowano a Ju-G-23 (P-AWA) sprzedano do Niemiec.

Puck.png