korsar Napisano 13 Styczeń 2021 Napisano 13 Styczeń 2021 Może ktoś będzie wiedział, jaki jest okres pochodzenia wazy i producent. Wysokości łącznie z jogurtem to 45 cm, średnica przy pokrywie 25 cm.
korsar Napisano 14 Styczeń 2021 Autor Napisano 14 Styczeń 2021 Erih-zapewniam że waza nie jest wytworem dla turystów. Waza jest całą serio waz, różniących się jedynie zwierzakami na zwieńczeniu pokrywki (kogut, małpa, tygrys itd.)-zdjęcie muzealnej gabloty zamieściłem wczoraj. Wazy ze zdjęcia nie są opisane, więc zwróciłem się o pomoc na forum.
Van Pelt Napisano 14 Styczeń 2021 Napisano 14 Styczeń 2021 A ile masz tych zwierzaków, i jakie? Bo 12 zwierzaków, reprezentuje 12 ziemskich gałęzi, w cyklu chińskiego kalendarza. Czyli masz kalendarz, waza na rok albo na miesiąc, bo się tak samo nazywają, w zależności od widzimisię posiadacza. Czy jakoś tak. Świnia, Szczur, Bawół, Tygrys, Zając, Smok, Wąż, Koń, Koza, Małpa, Kogut, Pies. PS Jak dla mnie, kogut też wygląda na "doklejonego". No i nie wiem, czy to nie sprawa ujęcia, ale jest strasznie masywny, te zwierzaki z gabloty są seksowniejsze. Mi to wygląda na ratowanie sytuacji, jarmarczną doklejką, po utrąceniu oryginała. Ale skoro mówisz, że to jedność, to się nie upieram. PPS Strasznie ciasne zdjęcia zrobiłeś, co nie ułatwia.
korsar Napisano 15 Styczeń 2021 Autor Napisano 15 Styczeń 2021 Van Pelt- waza faktycznie sporo musiała przejść i była klejona w różnych miejscach. Posiadam zdjęcie z końca XIX wieku tej właśnie posiadanej przeze mnie wazy i jej wygląd nie odbiega od obecnego, pomijając jakieś tam klejenia. Ja posiadam jedynie wazę z kogutem. Podczepię jeszcze kilka fotek, też z szerszej perspektywy. Porównywałem rysunki na bokach mojej wazy z tymi muzealnymi i są identyczne, jedynie różnica jest przy podstawie zwierzaków.
Kee Napisano 17 Styczeń 2021 Napisano 17 Styczeń 2021 11 godzin temu, korsar napisał: Panowie, bardzo dziękuję za pomoc. Czyż byś już znalazł informacje? Bo też jestem ciekawy
korsar Napisano 17 Styczeń 2021 Autor Napisano 17 Styczeń 2021 Kee-mojej wazy jeszcze nie rozpracowałem, ale podziękować zawsze warto. Ta waza to jakaś hybryda, dół i pokrywka dokładnie jak z Muzeum Wilanowskiego a zwieńczenie tj. kogut z Muzeum Narodowego w Tokio. Sam już nie wiem co o tym myśleć.
Kee Napisano 16 Styczeń 2021 Napisano 16 Styczeń 2021 To chyba nie jest waza. Jest to słój do przechowywania, coś na podobne kamchengs, głównymi motywami na takich słojach o ile dobrze pamiętam to żurawie i natura. Kamchengs były do przechowywania żywności ale zwieńczone są zazwyczaj psem. Ten nie ma uchwytów, ale to chyba nie jest regułą,
Erih Napisano 13 Styczeń 2021 Napisano 13 Styczeń 2021 Czy kogut to integralna część wazy? Czy na spodzie wazy są jakieś napisy/znaki?
korsar Napisano 16 Styczeń 2021 Autor Napisano 16 Styczeń 2021 Kee, możesz napisać co to za waza zamieszczona przez Ciebie, może jakiś link? Bardzo podobna do mojej, zwłaszcza kogut i rysunki.
korsar Napisano 13 Styczeń 2021 Autor Napisano 13 Styczeń 2021 Erih- waza nie ma znaków, a kogut jest integralną częścią. Kiedyś widziałem kolekcję takich waz, różniły się postaciami zwierzaków na pokrywkach.
korsar Napisano 13 Styczeń 2021 Autor Napisano 13 Styczeń 2021 Barbapapa-a co to za waza na Twoim zdjęciu (wiek wykonania, pochodzenie, jakie muzeum)? Podobna, ale różnice są.
Kee Napisano 16 Styczeń 2021 Napisano 16 Styczeń 2021 Obydwa prawdopodobnie przedstawiają ten sam przedmiot. Zdjęcia są z różnych źródeł. Przedmiot znajduje się w tokijskim muzeum narodowym https://www.molon.de/galleries/Japan/Tokyo/NationalMuseum/img.php?pic=12 https://gonjiduk.tistory.com/100 https://skysoft.jpn.com/tokyo/20171026-2.html https://m.facebook.com/TokyoNationalMuseum/posts/1173638559330661/ https://4travel.jp/travelogue/11140622 Szukaj też w dalszych częściach tych stron bo są tam opisy. Okres, nazewnictwo itp. mam nadzieję że to jakoś pomoze w identyfikacji.
korsar Napisano 13 Styczeń 2021 Autor Napisano 13 Styczeń 2021 Mam zdjęcie takich samych waz, przyzdobionych innymi niż kogut zwierzakami na pokrywkach, rysunki na bocznych sciankach są chyba takie same (czaple, smok).
Van Pelt Napisano 16 Styczeń 2021 Napisano 16 Styczeń 2021 Ja bardziej szukałem w stronę ginger jar vase, w stylu imari. I te też są do przechowywania jedzenia, i przypraw. Ale ten kancheng wygląda dobrze. Łypnij jeszcze na japońską porcelanę, pod imari baluster jar/vase.
Van Pelt Napisano 16 Styczeń 2021 Napisano 16 Styczeń 2021 Jeśli to imari, to masz okres Edo. Jest też opcja, że to europejska imitacja, które już w połowie XVIII wieku zaczęto robić. Głównie Niemcy.
Kee Napisano 16 Styczeń 2021 Napisano 16 Styczeń 2021 W dniu 13.01.2021 o 23:57, korsar napisał: Mam zdjęcie takich samych waz, przyzdobionych innymi niż kogut zwierzakami na pokrywkach, rysunki na bocznych sciankach są chyba takie same (czaple, smok). Podaj mi źródło tego zdjęcia
korsar Napisano 14 Styczeń 2021 Autor Napisano 14 Styczeń 2021 Barbapapa-jasne że swoją. O muzealną z ciekawości pytałem.
Landszaft Napisano 14 Styczeń 2021 Napisano 14 Styczeń 2021 chińszczyzna jest często sygnowana od spodu lub powinna być sygnowana typem warsztatu. do dzisiaj istnieją setki warsztatów ceramiki . dlatego po pierwsze sygnatury których tu brak dwa jak widać farby typu porcelanowego czyli nie tak zwane płaskie malowanie normalnymi pod szkliwnymi farbami a farbami szkliwnymi . to widać kiedy zobaczymy na farbę która wygląda jak by była nalana jak porcelana . część malatury typowa stempelkowa co widać . obecnie większość warsztatów maluje swoją chińszczyznę techniką stempelkową bo jest szybka i tania w zdobieniu . Niestety chińszczyznę aby oceniać to nie foto a wizja . Żadne foto nie odda oglądu na wizji.
Erih Napisano 14 Styczeń 2021 Napisano 14 Styczeń 2021 22 godziny temu, korsar napisał: Erih- waza nie ma znaków, a kogut jest integralną częścią. Kiedyś widziałem kolekcję takich waz, różniły się postaciami zwierzaków na pokrywkach. Kogut stylistycznie do wazy nie pasuje - więc jeżeli jest integralną całością, to masz jakiegoś pokraka robionego dla turystów. Kogut jest typowy dla Niemiec, ewentualnie Czechy - reszta - daleki wschód, najpewniej Chiny.
Pytanie
korsar
Może ktoś będzie wiedział, jaki jest okres pochodzenia wazy i producent. Wysokości łącznie z jogurtem to 45 cm, średnica przy pokrywie 25 cm.
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.