Skocz do zawartości
  • 0

Medalik???

aru_jg

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
27 minut temu, Tyr napisał:

po wizerunku coś w klimatach perskich ale z kształtu równie dobrze stater celtycki.

20210102_172752.thumb.jpg.7fab049b2041aca8fb0b8fdbe5e0043a.jpg

Dziekuje za informacje ! Ale co mam zrobić żeby to doprecyzować? Wyglada mi to na monetę jednostronne. I czy może mieć to związek z wojskami Tureckimi oraz Sobieskim ? 

Napisano

Wizerunek jest wklęsły. Co do materiału to nie mam pewności. Jest dość ciężkie ale złoto to raczej nie jest 

Napisano

Na "niestare" zbyt prymitywnie wykonane i mało regularny kształt. Jeśli to jest wklęsły wizerunek, może to być faktycznie oczko z sygnetu pieczętnego lub pieczęci.  Idź do jubilera bo to trochę wygląda na słabe elektrum. I nie zawadzi dać na numizmatyczne bo były podobne statery lub monety z terenów Pakistanu i Indii. 

Napisano
3 godziny temu, Tyr napisał:

Na "niestare" zbyt prymitywnie wykonane i mało regularny kształt. Jeśli to jest wklęsły wizerunek, może to być faktycznie oczko z sygnetu pieczętnego lub pieczęci.  Idź do jubilera bo to trochę wygląda na słabe elektrum. I nie zawadzi dać na numizmatyczne bo były podobne statery lub monety z terenów Pakistanu i Indii. 

Tyr- widziałem w życiu dziesiątki tysięcy pieczęci i jakieś wyczucie mam. 

1- nie leżało to w ziemi

2- wizerunek nie jest ryty. To marny odlew

3- wylewane specjalnie w otwartą lub nie równą formę, żeby wyglądało staro

Sprawa się pewnie ma tak jak pisze sqr i czy było to luzem czy wklejone w ozdobę śmierdzi straganem.

Napisano

Może nawet setki tysięcy ale nie oznacza to, że widziałeś wszystkie. Zawadzi coś sprawdzić dokładniej? Nie pomacasz nie będziesz wiedział czy prawdziwe czy sztuczne...

Napisano

Kolega znalazł to parę lat temu, było zarośnięte cale patyną wyglądało jak guzik po namoczeniu w kwasie ukazała się ta postać. Nie jest to bubel ze straganu ani też nie wygląda na odlew raczej tak jak by było bite.

Napisano

Na w końcu XIX i na początku XXw. w Europie w sile była moda na naśladownictwo wzornictwa starożytności. Szczególnie w gadżetach typu figurki, kamea, dewizki zegarka z pieczątkami, sygneciki itd. To tak informacyjnie bo nadal myślę, że to nie jest stare. 

Pokazałbym przykłady pieczątek z tego okresu ale szukanie starszych wątków w tej wyszukiwarce mija się z celem.

Napisano
2 godziny temu, balans napisał:

Może to tylko złudzenie, ale jedna strona tego czegoś wygląda tak, jakby ktoś tam czymś  ostrym w tym czymś dłubał.

Edit: Ja już faktycznie jestem ślepy, bo dopiero po powiększeniu i odwróceniu zobaczyłem tam postać. Sorry.

20210102_172752.thumb.jpg.7fab049b2041aca8fb0b8fdbe5e0043a.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie