aru_jg Napisano 2 Styczeń 2021 Napisano 2 Styczeń 2021 Dzień dobry ! Spotkał się ktoś z czymś takim ????
hipolit-O4 Napisano 2 Styczeń 2021 Napisano 2 Styczeń 2021 Może rozpłaszczony ołowiany pocisk lub śrucina?
Tyr Napisano 2 Styczeń 2021 Napisano 2 Styczeń 2021 po wizerunku coś w klimatach perskich ale z kształtu równie dobrze stater celtycki.
aru_jg Napisano 2 Styczeń 2021 Autor Napisano 2 Styczeń 2021 27 minut temu, Tyr napisał: po wizerunku coś w klimatach perskich ale z kształtu równie dobrze stater celtycki. Dziekuje za informacje ! Ale co mam zrobić żeby to doprecyzować? Wyglada mi to na monetę jednostronne. I czy może mieć to związek z wojskami Tureckimi oraz Sobieskim ?
Tyr Napisano 2 Styczeń 2021 Napisano 2 Styczeń 2021 Albo Kontakt (ptn.pl) albo muzeum. Ja nie widziałem z takim wizerunkiem.
karpik Napisano 2 Styczeń 2021 Napisano 2 Styczeń 2021 Wizerunek jest wklęsły czy wypukły? Czysta strona jest wypukła? Z czego to jest?
aru_jg Napisano 2 Styczeń 2021 Autor Napisano 2 Styczeń 2021 Wizerunek jest wklęsły. Co do materiału to nie mam pewności. Jest dość ciężkie ale złoto to raczej nie jest
karpik Napisano 2 Styczeń 2021 Napisano 2 Styczeń 2021 Myślę, że jest to oczko sygneciku i nie jest stare.
Tyr Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 Na "niestare" zbyt prymitywnie wykonane i mało regularny kształt. Jeśli to jest wklęsły wizerunek, może to być faktycznie oczko z sygnetu pieczętnego lub pieczęci. Idź do jubilera bo to trochę wygląda na słabe elektrum. I nie zawadzi dać na numizmatyczne bo były podobne statery lub monety z terenów Pakistanu i Indii.
sqr Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 Widziałem takie wynalazki sprzedawane jako pamiątki w Turcji. Skąd masz to coś?
karpik Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 3 godziny temu, Tyr napisał: Na "niestare" zbyt prymitywnie wykonane i mało regularny kształt. Jeśli to jest wklęsły wizerunek, może to być faktycznie oczko z sygnetu pieczętnego lub pieczęci. Idź do jubilera bo to trochę wygląda na słabe elektrum. I nie zawadzi dać na numizmatyczne bo były podobne statery lub monety z terenów Pakistanu i Indii. Tyr- widziałem w życiu dziesiątki tysięcy pieczęci i jakieś wyczucie mam. 1- nie leżało to w ziemi 2- wizerunek nie jest ryty. To marny odlew 3- wylewane specjalnie w otwartą lub nie równą formę, żeby wyglądało staro Sprawa się pewnie ma tak jak pisze sqr i czy było to luzem czy wklejone w ozdobę śmierdzi straganem.
Tyr Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 Może nawet setki tysięcy ale nie oznacza to, że widziałeś wszystkie. Zawadzi coś sprawdzić dokładniej? Nie pomacasz nie będziesz wiedział czy prawdziwe czy sztuczne...
aru_jg Napisano 3 Styczeń 2021 Autor Napisano 3 Styczeń 2021 Kolega znalazł to parę lat temu, było zarośnięte cale patyną wyglądało jak guzik po namoczeniu w kwasie ukazała się ta postać. Nie jest to bubel ze straganu ani też nie wygląda na odlew raczej tak jak by było bite.
sqr Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 Dodaj dobre zdjęcia, ale ewidentnie wygląda na odlew.
karpik Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 Na w końcu XIX i na początku XXw. w Europie w sile była moda na naśladownictwo wzornictwa starożytności. Szczególnie w gadżetach typu figurki, kamea, dewizki zegarka z pieczątkami, sygneciki itd. To tak informacyjnie bo nadal myślę, że to nie jest stare. Pokazałbym przykłady pieczątek z tego okresu ale szukanie starszych wątków w tej wyszukiwarce mija się z celem.
balans Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 Może to tylko złudzenie, ale jedna strona tego czegoś wygląda tak, jakby ktoś tam czymś ostrym w tym czymś dłubał.
balans Napisano 3 Styczeń 2021 Napisano 3 Styczeń 2021 2 godziny temu, balans napisał: Może to tylko złudzenie, ale jedna strona tego czegoś wygląda tak, jakby ktoś tam czymś ostrym w tym czymś dłubał. Edit: Ja już faktycznie jestem ślepy, bo dopiero po powiększeniu i odwróceniu zobaczyłem tam postać. Sorry.
Pytanie
aru_jg
Dzień dobry ! Spotkał się ktoś z czymś takim ????
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.