l1p4 Napisano 14 Grudzień 2020 Napisano 14 Grudzień 2020 Szklany dekiel, na środku gumka, coś jakby zawór ciśnieniowy?
l1p4 Napisano 17 Grudzień 2020 Autor Napisano 17 Grudzień 2020 8 godzin temu, Luckey13 napisał: Skót D.R.P. to "deutsches reichspatentamt" - oznaczenie patentu, bodajże lata 1919-1945. Ten skrót to prawie wszyscy znamy, a może ten drugi by kolega "ruszył"? 11 godzin temu, Kee napisał: Trochę pomyślałem i bingo. Skoro to browar więc to musi być coś z tym związanego. Na 90% jest to wieczko od słoja fermentacyjnego. Natomiast co do wypowiedzi kolegi Kee, faktycznie, znalazłem kilka fotek dzisiejszych takich słoi i wygląda to wręcz identycznie, ale nie mogę namierzyć zdjęć egzemplarzy z przed lat także narazie nie jesteśmy w stanie tego jednoznacznie zidentyfikować
Kee Napisano 15 Grudzień 2020 Napisano 15 Grudzień 2020 Osobiście szukał bym w kierunku filtrów. Wydaje mi się że może to być zaslepka od jakiegoś rodzaju filtra. Lub coś w rodzaju pokrywki do blendera lub pokrywki od sprzętu laboratoryjnego. Kluczowe będzie rozszyfrowanie skrótu Może opowiesz coś więcej o miejscu w którym znalazłeś?
l1p4 Napisano 15 Grudzień 2020 Autor Napisano 15 Grudzień 2020 Znalezione w budynku browaru z przełomu XIX-XX wieku pod podłogą z innymi „śmieciami”. Nazwa browaru nijak się ma do skrótu wiec tu ślepy zaułek. Ta gumka sprawia dla mnie wrażenie jakby to był jakiś odpowietrznik ale nie potrafię sobie wyobrazić z czym miałoby to współpracować, na fotkach zaznaczony otwór w bocznej ściance tego ślepego otworu na środku.
kolo83 Napisano 16 Grudzień 2020 Napisano 16 Grudzień 2020 Wygląda to na pokrywkę słoja z kierunkowym zaworem ciśnieniowym. Podgrzana zawartość słoja wywarza ciśnienie które uchodzi przez ten mały otwór (gumowy korek poddaje się pod ciśnieniem), natomiast podczas stygnięcia nie pozwala zassać powietrza z zewnątrz (gumowy korek jest zasysany i ściśle blokuje ten mały otworek). "Tic" to pewnie nazwa handlowa tego patentu.
l1p4 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Napisano 16 Grudzień 2020 Tak tez kombinowałem ale w takim razie nie powinno być śladów po uszczelce po obwodzie?
kolo83 Napisano 16 Grudzień 2020 Napisano 16 Grudzień 2020 Mam kilka "poniemieckich" szklanych dekli od słojów i na żadnym nie ma śladów uszczelki. Zostały znalezione luzem na strychu. Co innego gdyby leżakowały razem ze słojem i gumą, to wtedy takie ślady zapewne by pozostały.
l1p4 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Napisano 16 Grudzień 2020 No tak, to jest argument, czyli najprawdopodobniej nikomu nie znane zamknięcie weka?
kolo83 Napisano 16 Grudzień 2020 Napisano 16 Grudzień 2020 No właśnie, ten całkowity brak popularności tego rozwiązania wskazywałby na jego specjalistyczne zastosowanie.
l1p4 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Napisano 16 Grudzień 2020 Dlatego temat mnie bardzo ciekawi, przez chwile myślałem o jakiejś pokrywie od takiej szkolnej pompy próżniowej ale tam raczej stosowane były takie jakby słoje odwrócone. Może ktoś jeszcze dorzuci swoje 3 grosze
Erih Napisano 14 Grudzień 2020 Napisano 14 Grudzień 2020 Jakiś pojemnik apteczny? W każdym razie Niemcy, międzywojnie. Choć gumka w zadziwiająco dobrym stanie.
Kee Napisano 16 Grudzień 2020 Napisano 16 Grudzień 2020 Trochę pomyślałem i bingo. Skoro to browar więc to musi być coś z tym związanego. Na 90% jest to wieczko od słoja fermentacyjnego.
l1p4 Napisano 15 Grudzień 2020 Autor Napisano 15 Grudzień 2020 Znalezione w starym browarze wiec może to coś podpowie. A co do gumki to na pierwszy rzut oka kolorem i materiałem przypomina gumy od weków, ale te po iluś tam latach twardnieją gdy ta jest mięciutka i sprezysta
Luckey13 Napisano 16 Grudzień 2020 Napisano 16 Grudzień 2020 Skót D.R.P. to "deutsches reichspatentamt" - oznaczenie patentu, bodajże lata 1919-1945.
Pytanie
l1p4
Szklany dekiel, na środku gumka, coś jakby zawór ciśnieniowy?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.