Skocz do zawartości
  • 0

Szklany dekiel

l1p4

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, Luckey13 napisał:

Skót  D.R.P. to "deutsches reichspatentamt" - oznaczenie patentu, bodajże lata 1919-1945.

Ten skrót to prawie wszyscy znamy, a może ten drugi by kolega "ruszył"? ?

11 godzin temu, Kee napisał:

Trochę pomyślałem i bingo. Skoro to browar więc to musi być coś z tym związanego. 

Na 90% jest to wieczko od słoja fermentacyjnego.

Natomiast co do wypowiedzi kolegi Kee, faktycznie, znalazłem kilka fotek dzisiejszych takich słoi i wygląda to wręcz identycznie, ale nie mogę namierzyć zdjęć egzemplarzy z przed lat także narazie nie jesteśmy w stanie tego jednoznacznie zidentyfikować

Napisano

Osobiście szukał bym w kierunku filtrów. Wydaje mi się że może to być zaslepka od jakiegoś rodzaju filtra. 

Lub coś w rodzaju pokrywki do blendera lub pokrywki od sprzętu laboratoryjnego. 

Kluczowe będzie rozszyfrowanie skrótu ?

Może opowiesz coś więcej o miejscu w którym znalazłeś? 

Napisano

Znalezione w budynku browaru z przełomu XIX-XX wieku pod podłogą z innymi „śmieciami”. Nazwa browaru nijak się ma do skrótu wiec tu ślepy zaułek. 
Ta gumka sprawia dla mnie wrażenie jakby to był jakiś odpowietrznik ale nie potrafię sobie wyobrazić z czym miałoby to współpracować, na fotkach zaznaczony otwór w bocznej ściance tego ślepego otworu na środku.

2E88D7D8-1049-4E47-ACD0-34DC4330A386.jpeg

D6AC20B4-5EFA-4212-A88A-B60298EB6616.jpeg

569CF509-D2F4-40CB-BDD1-E6D5D2A4C765.jpeg

8F4E4B85-8991-44F5-8FBB-68687DBD5546.jpeg

4D378FDA-EA68-4C7E-ABD5-924D6CF5B72E.jpeg

Napisano

Wygląda to na pokrywkę słoja z kierunkowym zaworem ciśnieniowym. Podgrzana zawartość słoja wywarza ciśnienie które uchodzi przez ten mały otwór (gumowy korek poddaje się pod ciśnieniem), natomiast podczas stygnięcia nie pozwala zassać powietrza z zewnątrz (gumowy korek  jest zasysany i ściśle blokuje ten mały otworek). "Tic" to pewnie nazwa handlowa tego patentu.

Napisano

Mam kilka "poniemieckich" szklanych dekli od słojów i na żadnym nie ma śladów uszczelki. Zostały znalezione luzem na strychu. Co innego gdyby leżakowały  razem ze słojem i gumą, to wtedy takie ślady zapewne by pozostały.

Napisano

Dlatego temat mnie bardzo ciekawi, przez chwile myślałem o jakiejś pokrywie od takiej szkolnej pompy próżniowej ale tam raczej stosowane były takie jakby słoje odwrócone. Może ktoś jeszcze dorzuci swoje 3 grosze

Napisano

Trochę pomyślałem i bingo. Skoro to browar więc to musi być coś z tym związanego. 

Na 90% jest to wieczko od słoja fermentacyjnego.

Napisano

Znalezione w starym browarze wiec może to coś podpowie.

A co do gumki to na pierwszy rzut oka kolorem i materiałem przypomina gumy od weków, ale te po iluś tam latach twardnieją gdy ta jest mięciutka i sprezysta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie