formoza58 Napisano 12 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2020 " Trudowoj" wziął udział w walkach w lecie 1941 roku. uszkodzony,, został zatopiony na Dnieprze, w sierpniu tego roku. 5 grudnia 1943 roku sowieccy nurkowie- zwiadowcy odnaleźli wrak kanonierki. Ze względu na zachowaną pancerną wieżę i to, że jednostkę oceniono pod wodą tonaż na " oko" na 200 ton, zaliczono go do wyższej klasy, mylnie potem brany przez sowieckich historyków jako monitor " Białoruś". Wrak wydobyto z Dniepru dopiero w czerwcu 1944 roku. Doprowadzony do stanu pływalności i za pomocą holownika odprowadzono do kijowskiej stoczni, w której przed laty był remontowany przed wcieleniem do sowieckiej flotylli rzecznej. teraz jednostka miała być znów remontowana i doprowadzona do gotowości bojowej. Stało się jednak inaczej. W związku z sytuacją na froncie, zrezygnowano z remontu. Po przezimowaniu na zalewie Dniepru, wiosną 1945 roku " Trudowoj" został przekazany na złom. Wraz z nim " na żyletki" poszły: " Bobrujsk" eks " Horodyszcze: oraz " Pina" eks " Mątwa". ------------------------------------------------------------------ Szkice sporządzone na podstawie notatek sowieckich nurków i przedstawiające stan wraku eks " Zawziętej" w 1944 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2020 Szkice wg. sowieckich nurków, przedstawiające położenie wraku kolejnej kanonierki " Zaradna", w pażdzierniku 1939 roku. Na drugim stan zniszczeń na jednostce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2020 Zestawienie rufy " Krakowa". Tutaj w 1926 roku. Zwraca uwagę pięknie zrobiona nazwa jednostki na rufie, w przeciwieństwie do monitorów " gdańskich". Czy dotrwała do 1939 roku? Może usunęli te litery sowieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2020 Tutaj rufa w październiku 1939 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2020 l współcześnie. Chyba przez ten otwarty właz dokopali się do lewej śruvy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Grudzień 2020 Share Napisano 15 Grudzień 2020 (edytowane) Godzinę temu, formoza58 napisał: Czy dotrwała do 1939 roku? Może usunęli te litery sowieci? Raczej wcześniej nasi. Widać, że dodano półkluzy nad częścią nazw i pasy blachy nad odbojnicami, sięgające do półkluz, a więc zachodzące na nazwy. Blacha jest widoczna po lewej burcie, po prawej jest jej brak. Edytowane 16 Grudzień 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2020 Tak, masz rację. teraz sobie przypomniałem, że w późniejszych latach " Wilno" miał napis przeniesiony na dziobie. Wprawdzie nie widziałem " Krakowa", ale pewnie miał tak samo. Jak to u bliźniaków ------------------------------------------------------------------------------------------ Podczas pracy na dużych rozdzielczościach, zauważyłem na jednym zdjęciu, kolejny kawałek " Pińska", który podpłynął podczas " sesji" sowieckiego fotografa i " zaparkował" przy LKU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2020 Nurkowie EPRON-u podczas wydobywania jednostek Flotylli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 16 Grudzień 2020 Share Napisano 16 Grudzień 2020 11 godzin temu, formoza58 napisał: kolejny kawałek " Pińska", który podpłynął podczas " sesji" sowieckiego fotografa i " zaparkował" przy LKU... Potem przed te cztery LKU wstawiono jeszcze pięć, a miejsce ''Pińska'' zajęła krypa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2020 Potem tak, ale póki co na jakiś czas, krótszy lub dłuższy przycumował (lub jak widać rzucił kotwicę) . Może kiedyś wyłonią się inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2020 Wskazałeś własnie na pływak " Pińska", który jak widać stoi na kotwicy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2020 Nie widzę o co dotyka i czy dotyka., bo nie widać na tym zdjęciu. Widzę natomiast, że stoi na kotwicy. i domyślam się , ze matros z bosakiem ( ?) od prawej , próbuje kombinować między burtą swojego LKU, a pływakami monitora... Spójrz na film, gdzie po odejściu " Pińska" przybyły kolejne LKU. Tam również nie widać pływającego pomostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 16 Grudzień 2020 Share Napisano 16 Grudzień 2020 21 godzin temu, formoza58 napisał: w późniejszych latach " Wilno" miał napis przeniesiony na dziobie. Wprawdzie nie widziałem " Krakowa", ale pewnie miał tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2020 Teraz, ptasznik napisał: Oki, zaznaczyłeś przypuszczalny pomost, tyle, że betonowy element nabrzeża jest w przodzie , na pierwszym planie. A pomost między linzami a LKU wyglądał tak... W międzyczasie przypomniałeś mi " Kraków" z nazwą na dziobie. Faktycznie, przeoczyłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2020 I jeszcze dodam, że wszyscy widoczni na Twoim kadrze matrosi, poruszają się na pokładach jednostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 17 Grudzień 2020 Share Napisano 17 Grudzień 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2020 LKU już na lądzie, na terenie warsztatów portowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 17 Grudzień 2020 Share Napisano 17 Grudzień 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2020 Nowość, pierwszy raz widzę w tym ujęciu ,Czyli moje ostatnie zdjęcie i ww Twoje to LKU w Kijowie w 1943. To niewiele z nim sowieci " cudowali". Jak na ichnich rysunku, zmieniono tylko uzbrojenie z polskiego na swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2020 Nasze zdjęcia pochodzą z listopada 1943, po odbiciu Kijowa. Opis na Twoim, że podniesione ... Tutaj zdjęcie lotnicze portu w Kijowie z 26 września. Może gdzieś jeszcze nie zatopiony. Tylko gdzie go szukać w tym rozgardiaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 17 Grudzień 2020 Share Napisano 17 Grudzień 2020 Kiepsko widzę poszukiwania. ------------------------------------------------------- To z dźwigiem jest fajne, Widać, że wyciągnęli cztery. Te znaczki na burcie, to czasem nie jakiś napis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2020 Zdjęcie fajne w niezłej rozdzielczości, niestety te napisy spędzają sen z powiek , od dłuźszego czasu. Ciągną się od połowy burty w dół do belek. Wygląda na przytarty opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2020 Pisałem ostatniego posta i tak pomyślałem, ze coś pójdzie do przodu, jak odwrócę kolory. Ale to dalej ' czarna dziura". jest coś jakby " GIMP" (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 17 Grudzień 2020 Share Napisano 17 Grudzień 2020 Ty o tych, a ja na to nie zwróciłem uwagi. Mnie chodziło o te na burcie, ciągnące się od rufy przez pół długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2020 Są i na torach od lewej. Ogólnie rzecz mówiąc , wygląda, jakby ktoś pisał na zdjęciu coś przez kalkę. I to przed posiłkiem, bo za bardzo nie naciskał "sprzętem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi