Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Haki holownicze zdemontowali, na rysunku brak. Działko nie nasze, ma rękojeść pod zamkiem. Starszy model, widuje się takie na zdjęciach K.u K. Flotylli Wiślanej z Krakowa. Też mają tarcze, a i na jednym naszym KU ''Praha'' widać coś co by mogło służyć do jej montażu.

• Odpowiedzi 220
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

No, ta " szóstka" solidna i z kropką po. Te 1,2,4 przy niej to jak " gryzmołki" Stąd moje pytanie, czy fotograf sowiecki zrobił " retusik" ? 

--------------------------------------------------------------------------------------------

I trochę materiału sowieckiego odnośnie LKU. Myślę, że chyba nie można ich lekceważyć. W różnych przypadkach rysunki robione na podstawie  naszych, ale czasem trafiają się sylwetki powstałe  na podstawie szkiców nurków EPRON-u, działających przy podnoszeniu jednostek. I są czasem jedynym, przy braku zdjęć, wiarygodnym świadectwem  ich wyglądu.

w ku praha.JPG

w lku 39.JPG

mar lku  w sowieckiej.jpg

Edytowane przez formoza58
Napisano

Są jakieś inne zdjęcia lotnicze Kijowa ?

Gdzie był ''Scharnhorst Brucke, przy którym stały kutry ''tipa P'' ?

Gdzie jest jezioro Lezereń, na dno którego puszczono w 1941 roku ''KM 14'' i ''KM 15'' ?

Napisano

A nie mógłbyś , jeśli to możliwe i nie jest tajemnicą , wrzucać większe i bardziej czytelne kadry. Tego ostatniego np. nie ogarniam...  Tych dwóch z OW. " Wisła" pewnie nie, mieli przecież na miejscu  dwa do wykorzystania . Po wydobyciu...

Napisano

Bym musiał całe, a to z FB zaczerpnięte. Jego lewa połówka załapała się do najnowszego WLU o LKU.

Gościu stoi na tle otwartej połówki przedziału silnikowego, po prawej ma okrągły otwór pod jarzmo uniwersalne, nad nim widać położoną na dachu kazamaty klapę wejściową.

Napisano

By się zdawało ? 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Z " Toruniem" stoi  " Gen. Sikorski"

mar za toruniem sikorski.JPG

mar sikorski su.JPG

Napisano (edytowane)

W rosyjskiej stronie znalazłem zdjęcie, z opisem wskazującym na wrak " Sikorskiego" po wrześniu 1939 roku. Ale nie jestem przekonany...

Po wydobyciu wcielony  do służby jako baza pływająca " Bug", potem  jako statek sztabowy.  

sikorski3.jpg

Edytowane przez formoza58
Napisano (edytowane)

Za ''Toruniem'' ''Generał'', ale niżej chyba ''Pułkownik'', a ten wysoki przed salonką to szasem nie francuz ?

Pontony niemieckie ?

Edytowane przez ptasznik
Napisano
23 minuty temu, ptasznik napisał:

a ten wysoki przed salonką to szasem nie francuz ?

A nie Angol?

Może to zdjęcie " Sikorskiego" z 1941 roku i wtedy być może, ze niemieckie. I tak właśnie może być. Mam wrak jednostki z końca września 1939 roku i jest inaczej w porównaniu z zamieszczonym. 

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

''Sikorski'' w 1939 z niziutkimi tamborami jakie dostał podczas przebudowy na statek uzbrojony I dywizjonu.

Własnie o tym zdjęciu wspominałem. Wykonanym przez człeka z EPRON-u na jesieni 1939 roku.