ptasznik Napisano 5 Grudzień 2020 Napisano 5 Grudzień 2020 Haki holownicze zdemontowali, na rysunku brak. Działko nie nasze, ma rękojeść pod zamkiem. Starszy model, widuje się takie na zdjęciach K.u K. Flotylli Wiślanej z Krakowa. Też mają tarcze, a i na jednym naszym KU ''Praha'' widać coś co by mogło służyć do jej montażu. Cytuj
formoza58 Napisano 5 Grudzień 2020 Autor Napisano 5 Grudzień 2020 Apropo naszych LKU. Na zdjęcia cztery mają numery 1- 4 ( 3 nie widoczne, wieża w innym ustawianiu od pozostalych). Napisane na wieżyczce, czy wydrapane przez fotografa? Cytuj
formoza58 Napisano 5 Grudzień 2020 Autor Napisano 5 Grudzień 2020 (edytowane) No, ta " szóstka" solidna i z kropką po. Te 1,2,4 przy niej to jak " gryzmołki" Stąd moje pytanie, czy fotograf sowiecki zrobił " retusik" -------------------------------------------------------------------------------------------- I trochę materiału sowieckiego odnośnie LKU. Myślę, że chyba nie można ich lekceważyć. W różnych przypadkach rysunki robione na podstawie naszych, ale czasem trafiają się sylwetki powstałe na podstawie szkiców nurków EPRON-u, działających przy podnoszeniu jednostek. I są czasem jedynym, przy braku zdjęć, wiarygodnym świadectwem ich wyglądu. Edytowane 5 Grudzień 2020 przez formoza58 Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 W temacie " Sierpinka", który przez sowietów włączony został jako " Prypeć". I jego wrak w Kijowie w 1941 roku... Cytuj
ptasznik Napisano 6 Grudzień 2020 Napisano 6 Grudzień 2020 Co to za instalacje z gwiezdnych wojen widoczne nad nim ? Cytuj
ptasznik Napisano 6 Grudzień 2020 Napisano 6 Grudzień 2020 Są jakieś inne zdjęcia lotnicze Kijowa ? Gdzie był ''Scharnhorst Brucke, przy którym stały kutry ''tipa P'' ? Gdzie jest jezioro Lezereń, na dno którego puszczono w 1941 roku ''KM 14'' i ''KM 15'' ? Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 Ja nie natrafiłem na inne. ... A te KM-y, to chyba po podniesieniu służyły niemcom. Bo te znane zdjęcia na Donie, to jeden z nich. Cytuj
ptasznik Napisano 6 Grudzień 2020 Napisano 6 Grudzień 2020 (edytowane) Też myślę, że z Weichsel Wasserpolizei nie przenieśli. Jeden stoi przy moście, tylko gdzie był ten most ? Edytowane 6 Grudzień 2020 przez ptasznik Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 A nie mógłbyś , jeśli to możliwe i nie jest tajemnicą , wrzucać większe i bardziej czytelne kadry. Tego ostatniego np. nie ogarniam... Tych dwóch z OW. " Wisła" pewnie nie, mieli przecież na miejscu dwa do wykorzystania . Po wydobyciu... Cytuj
ptasznik Napisano 6 Grudzień 2020 Napisano 6 Grudzień 2020 Bym musiał całe, a to z FB zaczerpnięte. Jego lewa połówka załapała się do najnowszego WLU o LKU. Gościu stoi na tle otwartej połówki przedziału silnikowego, po prawej ma okrągły otwór pod jarzmo uniwersalne, nad nim widać położoną na dachu kazamaty klapę wejściową. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 Domyślam się, że matros niemiecki? I zdjęcie dotyczy Wisly? Cytuj
ptasznik Napisano 6 Grudzień 2020 Napisano 6 Grudzień 2020 Niemiecki w Kijowie, przy ''Scharnhorst Brucke''. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 No to muszę się uśmiechnąć do autora tomika. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 " Kraków" w Pińsku, w październiku 1939 roku... Cytuj
ptasznik Napisano 6 Grudzień 2020 Napisano 6 Grudzień 2020 By się zdawało, że niebieskie to odbicie w wodzie czerwonego. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 By się zdawało ---------------------------------------------------------------------------------------------- Z " Toruniem" stoi " Gen. Sikorski" Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 (edytowane) W rosyjskiej stronie znalazłem zdjęcie, z opisem wskazującym na wrak " Sikorskiego" po wrześniu 1939 roku. Ale nie jestem przekonany... Po wydobyciu wcielony do służby jako baza pływająca " Bug", potem jako statek sztabowy. Edytowane 6 Grudzień 2020 przez formoza58 Cytuj
ptasznik Napisano 6 Grudzień 2020 Napisano 6 Grudzień 2020 (edytowane) Za ''Toruniem'' ''Generał'', ale niżej chyba ''Pułkownik'', a ten wysoki przed salonką to szasem nie francuz ? Pontony niemieckie ? Edytowane 6 Grudzień 2020 przez ptasznik Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 23 minuty temu, ptasznik napisał: a ten wysoki przed salonką to szasem nie francuz ? A nie Angol? Może to zdjęcie " Sikorskiego" z 1941 roku i wtedy być może, ze niemieckie. I tak właśnie może być. Mam wrak jednostki z końca września 1939 roku i jest inaczej w porównaniu z zamieszczonym. Cytuj
ptasznik Napisano 6 Grudzień 2020 Napisano 6 Grudzień 2020 (edytowane) ''Sikorski'' w 1939 z niziutkimi tamborami jakie dostał podczas przebudowy na statek uzbrojony I dywizjonu. Edytowane 6 Grudzień 2020 przez ptasznik Cytuj
ptasznik Napisano 6 Grudzień 2020 Napisano 6 Grudzień 2020 Tu po 1920 kiedy dostał wyższe niż te które miał jako ''Pułkownik''. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Grudzień 2020 Autor Napisano 6 Grudzień 2020 Teraz, ptasznik napisał: ''Sikorski'' w 1939 z niziutkimi tamborami jakie dostał podczas przebudowy na statek uzbrojony I dywizjonu. Własnie o tym zdjęciu wspominałem. Wykonanym przez człeka z EPRON-u na jesieni 1939 roku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi