Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

''Sikorski'' w 1939 z niziutkimi tamborami jakie dostał podczas przebudowy na statek uzbrojony I dywizjonu.

Własnie o tym zdjęciu wspominałem. Wykonanym przez człeka z EPRON-u na jesieni 1939 roku.

• Odpowiedzi 218
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To ciekawa informacja, ja do tego nie dobiłem.

-----------------------------------------------------------

A wracając do kanonierek... Porównując ww. zdjęcie, to tył kazamaty  jest jakiś inny od  tych w materiałach, na podstawie których  powstają  współczesne modele ? 

mar kanonierka.jpg

Napisano (edytowane)

Przyznam się bez bicia, że tego tyłu kazamaty ze zdjęcia nijak nie widzę. Znaczy widzę, ale gdzie początek gdzie koniec i co to za ciemne ''kwadraty'' ?

----------------------------------------------------------------------------------------

Były zbudowane przy okazji monitorów dwie krypy amunicyjne i dwie paliwowe, chyba 12 i 13, oraz 14 i 15.

Edytowane przez ptasznik
Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

Przyznam się bez bicia, że tego tyłu kazamaty ze zdjęcia nijak nie widzę. Znaczy widzę, ale gdzie początek gdzie koniec i co to za ciemne ''kwadraty''

? To jest nas dwóch... Myślałem, że może otwarte wrota. Stojąc na rufie , pierwszy od prawej ciemniejszy kwadrat może  wrota,drugi to drzwiczki. kazamata jakby rozdęta. A współczesne szkice nie ułatwiają identyfikacji.

kanonierki typu.jpg

Napisano (edytowane)

To Kuligiewicz w ''Morzu'' z lat 70-tych. U Pertka z 1987 kazamata jest obniżona za wieżyczką o jakieś pół mera i ma pochyła tylną ścianę.

Co to za dwa takie same maszty na lewo od wieży ''Krakowa'' ?

zzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano

Nie wiem. Na innych zdjęciach " Krakowa" w tej lokalizacji, widać za nim różne jednostki pod plandekami i właśnie maszty większych. Trudno powiedzieć, czy inne nasze, czy z sowieckiej flotylli.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przed laty zrobiłem trochę rysunków , na podstawie szkiców  wykonywanych przez nurków EPRON-a podczas akcji wydobywania naszych jednostek. Odnośnie kanonierek jest trochę. Tutaj zatopiony wrak " Zaradnej", z końca 1939 roku.

kanon 1.JPG

Napisano

Nie wiem, nie mamy porównań. Nurek,podczas roboty podwodnej robił podręczny szkic na tableau lub bezpośrednio po robocie. Kształty z " grubsza", ale rozpoznawalne, bardziej istotne było ułożenie wraku, głębokość, Po nurkach ktoś to dopieścił do raportu. Bez względu na zastrzeżenia , jest to chyba jedyne udokumentowanie operacji wydobycia. Być może w przyszłości coś się wyłoni...

kanon4.JPG

Napisano
22 godziny temu, formoza58 napisał:

Nie wiem. Na innych zdjęciach " Krakowa" w tej lokalizacji, widać za nim różne jednostki pod plandekami i właśnie maszty większych. Trudno powiedzieć, czy inne nasze, czy z sowieckiej flotylli.

Tak z dalsza wyglądają na maszty kutrów projektu 1124, czyli nie nasze. Miałem nadzieję na kanonierki, ale zdaje się one miały maszty tylko na rysunkach, na przedwojennym zdjęciu z Pińska nie widać.

Napisano
W dniu 7.12.2020 o 13:22, formoza58 napisał:

Kanonierka " Zawzięta" po wydobyciu przez nurków EPRON-u. Widoczna za nią krypa amunicyjjna K 13

Wiadomo, jak wyglądała w całości  ta krypa artyleryjska i paliwowa  ?

Napisano

Za Flotyllami Wiślanymi Dyskanta.

W grudniu 1920 wcielono zbudowane w Gdańsku krypy paliwowe KN 1 i KN 2 oraz amunicyjne KA 1 i KA 2.

W 1922 Flotylla Wiślana posiadała barki amunicyjne KZ 1 i KZ 2 oraz paliwowe KZ 3 i KZ 4.

Za Borowiakiem.

K 12 i K13 zbudowane w 1920 w Gdańsku, ta druga pod numerem stoczniowym 18. 76 ton, 29,0 x 5,0 m

Z różnych moich zapisków z netu.

Krypy amunicyjne S 17 i S 18, Gdańsk, przekazane 12.1920, od 1925 w Modlinie, od 1928 w Pińsku. Nazwy KA 1 i KA 2, potem K 21 i K22, K 12 i K 13. 76 ton, 29,0 x 5,0 x 0,6m.

Krypy olejowe S 19 i S 20, Gdansk,1920. około 100 ton, 27,5 x 5,0 x 0,6m. Nic więcej o nich nie wynotowałem.

Za Borowiakiem, paliwowe K 14 i K 15 były budowy WPMW Pińsk w latach 1926-27, pierwsza z nich 97 ton, 45 metrów.

Zdjęcie czasami opisywane jako Modlin 1920, czasami Gdańsk1920.

mar_horodyszcze_w_gdansku_20rok.jpg

Napisano

Nie wiemy jak duży czy mały fragment całości jest widoczny.

Jakaś inna krypa z dźwigiem podobnym do widocznego na zdjęciu zatopionej ''Mątwy'' ? Nie wspomina się o innych krypach amunicyjnych oprócz K 12 i K 13.

Napisano

No właśnie w opisach figurują jako amunicyjna k 13, a tak naprawdę, nie ma zdjęcia lub choćby rysunku. Czasami jest tak, jak   z "  grupen...wolfem" ? 

Kiedyś wrzucałem  te jednostki z zapytaniem o identyfikację. Czy coś się zmieniło? Czy mogą to być krypy? 

ident1.JPG

ident2.JPG

Napisano
1 godzinę temu, formoza58 napisał:

No właśnie w opisach figurują jako amunicyjna k 13,

I niech tak zostanie, że to jedyny znany widok tej krypy. W sumie tez nie wiadomo co tam widać koło ''Horodyszcza''.

1 godzinę temu, formoza58 napisał:

Czy mogą to być krypy? 

To nie krypy.

Napisano

A szkoda, wielka szkoda ? 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Jeszcze jedno ujęcie zatopionej " Zaradnej".

zaradna 39eok.JPG