Skocz do zawartości
  • 0

Cześć od moździerza?

korsar

Pytanie

Napisano

Może ktoś będzie wiedział co to za element ze zdjecia? Prawdopodobnie część od moździerza, ale może się mylę. Średnica wewnętrzna około 13cm, żelastwo zostało wykopane w miejscu walk niemiecko- radzieckich 1944-1945.

Resized_received_3664820016902224001_9267.jpeg

20201122_125855.jpg

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ty lepiej 

17 minut temu, korsar napisał:

Grzesio, średnica wewnętrzna 13 cm, zewnętrznej nie mierzyłem, ale pewnie koło 14 cm.

Ty lepiej wyczyść to znalezisko i dodaj zdjęcia bo my wszyscy tutaj żyjemy tym tematem. 

Napisano

Raczej nie przypomina moździerza bo nie widzę gdzie miałby się połączyć z płytą oporową , w dodatku musi być to połączenie praktycznie kuliste aby ustawiać moździerz pod różnymi kątami, ale no cóż mogę się mylić

Napisano

Landszaft, coś co przypomina kulkę jest, ale może nie jest to za dobrze widoczne na zdjęciach. Element chyba eksplodował i część z kulką jest zapadnięta do środka o kilka centymetrów.

Napisano

no teraz wiesz że masz nebla. bo to z boku zniknęło. a resztę tej "zębatki" którą kręcisz masz to pozostało po oberwaniu tego co leży osobno na 5 zdjęciu , czyli Vis najtrafniej ocenił.

Napisano
1 godzinę temu, Landszaft napisał:

jeśli Ci to z boku odpadnie

No tego to na focie nie zauważyłem, teraz to mi bardziej na hydrant wygląda niż na zmiętolonego nebla?

Napisano

Vis 1939 - hydrant nie wchodzi w grę. Element został wykopany w środku lasu z dala od infrastruktury technicznej, w otoczeniu wielu łusek od mosina i  pepeszy. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie