Skocz do zawartości

Chciał sprzedać setki niemieckich dokumentów z czasów okupacji Łodzi. Grozi mu 8 lat więzienia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
18 minut temu, K.O.P. napisał:

dziś już nie można nawet w lesie się odlać o innej działalności nie wspomnę bo naszpikowane kamerami

przed odlaniem zwróć uwagę czy nie ma w pobliżu budki lęgowej, szczególnie takiej która jest zawieszona wyjątkowo nisko?

• 2 weeks later...
Napisano

Jako muzealnik jestem sprawą zaniepokojony, a wręcz zbulwersowany. Prawie jak za komuny, kiedy podpisywano umowę kupna-sprzedaży z TTką przy skroni.

Mi to wygląda po prostu na "siłowe"  przejęcie zbioru. Pytanie, która instytucja jest tak żywo zainteresowana tymi dokumentami?

Czy doszło do jakiejkolwiek mediacji/kontaktu ze strony IPNu, celem sporządzenia kopii?

Art.28 ust.2. Ustawy o IPN
"Właściciel lub osoba mająca inny tytuł prawny do posiadania dokumentów, o których mowa w ust. 1, jest obowiązana do ich udostępnienia Prezesowi Instytutu Pamięci, na jego żądanie, w celu sporządzenia kopii."

Ktoś ma wiedzę co w zasadzie było przedmiotem sprzedaży? Co było na tych dokumentach? Konkret z aukcji, a nie przekaz prasowy.

Podobnie niesmaczna akcja była przy poszukiwaniu archiwaliów Armii Krajowej, które rzekomo "wypłynęły" na Ukrainie.

Idźmy dalej tą drogą, nikt się niczym nie będzie chwalić, czy dzielić informacjami.

• 1 month later...
Napisano

Jak przeczytałem o tych dokumentach to jestem porządnie... wściekły, sami zgadnijcie na kogo. Cisną mi się na usta słowa które nie licują z powagą tego forum. W jakim kraju my żyjemy, co to za prawo? Niedługo nie będzie można nic zrobić, wszędzie jest permanentna inwigilacja i tyrania. Trzeba zebrać się do kupy i skopać im dupy! Tak dalej nie może być!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie