Skocz do zawartości
  • 0

Orzełek z kaszkietu piechura wojsk kościuszkowskich 1794

kubrakkonrad@gmail.com

Pytanie

Napisano

Witam,

czy ktoś z Was orientuje się może czy powyższy orzełek z kaszkiety może być oryginalny, czy jest to tylko reprodukcja z czasów PRL, orzełek znajduje się w gustownym pudełeczku z opisem, niestety nie znam historii tego przedmiotu (jest jakiś czas w rodzinie), udało mi się jedynie odnaleźć to: http://orzelbialy.edu.pl/czesc-4/
napis SAR (Stanislaus Augustus Rex) oraz układ orła wskazuje iż jest on rzeczywiście z tamtego okresu, ciężko powiedzieć o wykonaniu,

pozdrawiam Konrad

IMG_20200715_123609 (Large).jpg

IMG_20200715_175048 (Large).jpg

IMG_20200715_175104 (Large).jpg

IMG_20200715_175241 (Large).jpg

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12 godzin temu, Tomasz70 napisał:

Oryginał jest w kolekcji MWP.

IMG_20200716_210818.jpg

dzięki Tomasz70, to zdjęcie rozwiewa wszelkie moje wątpliwości, wyraźnie widać że orzełek jest większy, wypukły i zaokrąglony - w odróżnieniu od tego co mam:) pewnie sprzedawali to 40lat temu w Panoramie Racławickiej czy coś ?

pozdrawiam

Napisano

Coś mi "świta" że były jeszcze inne orły w takiej krótkiej serii, trzy, cztery i do kupienia w Cepelii (albo innych "1001 Drobiazgach", jak onegdaj nazywano takie sklepy), ale nie jestem tego pewien i nie chciał bym nikogo wprowadzać w błąd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie