Salieri16000 Napisano 25 Kwiecień 2020 Napisano 25 Kwiecień 2020 Czołem forumowicze! Proszę o identyfikację obiektu zobrazowanego na poniższych zdjęciach. Jego średnica, w przybliżeniu to około 30mm. Widnieją na nim cyfry: 26, 58, 44.
hipolit-O4 Napisano 25 Kwiecień 2020 Napisano 25 Kwiecień 2020 Okucie naboju sygnałowego lub zapłonnika moździerza 122mm.Fotka z municion.org
Salieri16000 Napisano 26 Kwiecień 2020 Autor Napisano 26 Kwiecień 2020 Szanowny kolego- dziękuję za nakierowanie mnie na właściwe tory. Po tym co zasugerowałeś, skłaniam się ku opcji, że element ten pochodzi od naboju sygnałowego (cienkie ścianki). Nie zgadza mi się jedna rzecz, a mianowicie kulisty element w miejscu spłonki. Z tego co kojarzę, to spłonki są płaskie... Masz jakieś sugestie, na rozwiązanie nurtującego mnie zagadnienia? Pozdrawiam serdecznie!
kolo83 Napisano 26 Kwiecień 2020 Napisano 26 Kwiecień 2020 Kulistość spłonki to efekt jej rozdęcia poprzez eksplozję naboju (poza pistoletem rzecz jasna) w wyniku działania wysokiej temperatury (ognisko,pożar). Zresztą po całości tego okucia widać, że nabój rozerwało.
Cyrograf15 Napisano 26 Kwiecień 2020 Napisano 26 Kwiecień 2020 Spłonka rozdęta w wyniku wybuchu bez oporu czółenka zamka.
Erih Napisano 26 Kwiecień 2020 Napisano 26 Kwiecień 2020 12 godzin temu, Salieri16000 napisał: Szanowny kolego- dziękuję za nakierowanie mnie na właściwe tory. Po tym co zasugerowałeś, skłaniam się ku opcji, że element ten pochodzi od naboju sygnałowego (cienkie ścianki). Nie zgadza mi się jedna rzecz, a mianowicie kulisty element w miejscu spłonki. Z tego co kojarzę, to spłonki są płaskie... Masz jakieś sugestie, na rozwiązanie nurtującego mnie zagadnienia? Pozdrawiam serdecznie! Spłonkę wydęło na skutek eksplozji poza komorą nabojową. Nabój trafił w ogień, wystarczą płonące trawy, eksplodował ładunek prochowy i materiał inicjujący- i efekt mamy jak widać. Normalnie ten element nie uległby zniekształceniu, bo opiera się o czoło zamka.
Pytanie
Salieri16000
Czołem forumowicze! Proszę o identyfikację obiektu zobrazowanego na poniższych zdjęciach. Jego średnica, w przybliżeniu to około 30mm. Widnieją na nim cyfry: 26, 58, 44.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.