Kresowy Napisano 7 Marzec 2020 Share Napisano 7 Marzec 2020 Witam serdecznie. Długo zbierałem się, żeby spisać historię najbliższej rodziny. Opieram się na wspomnieniach babci, które skwapliwie zapisywałem po cotygodniowych wizytach u niej, potwierdzam i uzupełniam wspomnienia dostępną literaturą. Niestety mam jeden problem- nie potrafię rozszyfrować zapisów w książeczce wojskowej pradziadka. Na podstawie zawartych w niej informacji nie wiem w jakiej dokładnie jednostce służył (zapis- 7 pułk ułanów austr.) , w jakich dwóch dużych bitwach brał udział (prócz Iwonogrodu, Brześcia, Krakowa i M. Grappa), a także co istotne- jakie konkretne odznaczenia (prócz Krzyża Wojskowego Karola) otrzymał. Z opowiadań babci wynika, że pradziadek bardzo zasłużył się podczas jakiejś obrony dużego miasta i otrzymał z rak cesarza lornetę, dwu kopertową srebrną cebulę i sygnet. Niestety lorneta poszła do lasu wraz z babcinym bratem w czasie II WŚ i nie wróciła, sygnet został skradziony już po wojnie przez koleżankę babci, a cebula jest u jednego z synów brata do którego obecnie staram się dotrzeć. W każdym bądź razie dokumenty i odznaczenia z Wielkiej Wojny uratowały rodzinę podczas rewizji przeprowadzonej przez żandarmerię. Ponoć przeszukującym dom Niemcom zaimponowały dokonania pradziadka i represje ominęły jego rodzinę. Może to tylko legenda, a może jest coś na rzeczy. Z chęcią zebrałbym więcej informacji o pradziadku. Czy ktokolwiek mógłby mnie nakierować? Wskazać, gdzie napisać w tej sprawie? Jakieś archiwa austriackie? Czy może szukać u nas w kraju? Może ktoś skojarzy jednostkę? Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Marzec 2020 Share Napisano 7 Marzec 2020 Jedno jest pewne- miał dużo szczęścia, że od 1914 do 1918 z jednym postrzałem ręki się wyratował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 7 Marzec 2020 Autor Share Napisano 7 Marzec 2020 Nie patrzyłem na to pod tym kątem... Możliwe, że więcej przesiedział na tyłach, ale z drugiej strony te odznaczenia... Chyba na "gębę" ich nie dawali? Zresztą nawet nie wiem jakie otrzymał i jakiej rangi były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 7 Marzec 2020 Share Napisano 7 Marzec 2020 Być może jednym z miejsc bitew było Równe na Kresach w czasie Ofensywy Brusiłowa w 1916 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 7 Marzec 2020 Share Napisano 7 Marzec 2020 Żelazny Krzyż Zasługi - Militarverdienstkreuzen (MVK) Wojskowy Krzyż Zasługi (Austro-Wegry) I, II kl (asa) srebrny, brązowy Krzyż Niemiecki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 7 Marzec 2020 Share Napisano 7 Marzec 2020 Iwan grot - Iwangorod ? (Twierdza Dęblin) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Marzec 2020 Share Napisano 7 Marzec 2020 Monte Grappa robi wrażenie... Ni w ząb nie wiem, jaki jest ostatni wpis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 7 Marzec 2020 Autor Share Napisano 7 Marzec 2020 1 godzinę temu, Barbapapa napisał: Odznaczenia: a. 1,2 klasy srebrny, brązowy krzyż niemiecki, b. żelazny krzyż zasługi, c. krzyż Karola zrób dobre foto (pionowe) samej sekcji z nazwami bitew No własnie- Krzyż Niemiecki- w spisie odznaczeń Ck armii go nie widzę. Możliwe jest uzyskanie Krzyża Żelaznego? Czy załączone zdjęcie wystarczy? Jeżeli nie- jutro postaram się o lepsze. Czy poznaje Pan może przy okazji te emblematy widniejące na jego mundurze? Co do Piawy- wszystko możliwe. Zwłaszcza, ze leży nieopodal M. Grappa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 7 Marzec 2020 Autor Share Napisano 7 Marzec 2020 11 minut temu, Barbapapa napisał: Twój pradziad brał udział, z tego co napisane, w walkach na terenie Rosji, Rumunii oraz Włoch. Ciekawie zapisany przebieg służby: wnoszę że 1905-1908 oraz 1914-1918. Skąd ta przerwa? Jaki był rok urodzenia pradziadka? Ok. 1885? Mało tego- z tego co zapisane w książeczce to z niewoli zgłosił się do naszej armii we Francji (przepraszam za jakość zdjęć). Szkoda, że nie zachowała się książeczka austro- węgierska. Co do daty urodzenia to 1884 rok. A jeżeli chodzi o ten pułk to mogłoby się zgadzać- z tego co znalazłem dzisiaj w Internecie to jakaś zapasowa jednostka pułku stacjonowała w Brzeżanach czyli około 70 km od Brzozdowiec, gdzie się pradziad urodził i mieszkał do wypędzenia w 1945r. Ze składu pułku wynika, ze ok 70% to byli Rusini, 20 % Polacy. Jako "autochton" ruskim władał równie dobrze jak ojczystym. Niestety nie znam żadnych detali związanych z okresem sprzed 1924r oprócz tego co napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 7 Marzec 2020 Autor Share Napisano 7 Marzec 2020 Poproszę osobę u której ta fotografia jest o dokładniejsze zdjęcie. Jeżeli się nie uda to pojadę tam we wtorek i zrobię zdjęcie cyfrową lustrzanką w dużej rozdzielczości. Wielkie podziękowania za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 7 Marzec 2020 Autor Share Napisano 7 Marzec 2020 Dzięki! Wyprzedziłeś mnie dosłownie o minuty Własnie zacząłem grzebać i wpadłem na tą stronę No to jeszcze tylko zostaje tajemnica drugiej odznaki (pewnie, dzięki podanej przez Ciebie stronie uda się szybko zidentyfikować) i tajemniczej, ostatniej bitwy. Zakładając, że brał udział w bitwie pod Piawą w czerwcu 1918r, następnie zapewne w trzeciej fazie bitwy o M.Grappa, do włoskiej niewoli dostał się między 24 października, a 3 listopada. Jeżeli nie, to od 3 listopada żadnych wielkich bitew CK armia już nie toczyła. No chyba, że szukać należy o wiele bardziej na wschód. Może to któraś z bitew już w Armii Hallera przeciwko bolszewickiej nawałnicy? Oj czuję, że trzeba zacząć przygodę ze źródłami i historią Wielkiej Wojny. Zapowiada się pracowita wiosna i lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 8 Marzec 2020 Autor Share Napisano 8 Marzec 2020 Biję pokłony w podzięce z zainteresowanie się tym wątkiem. Jutro postaram się o namiary na wojskowe archiwum w Austrii i przy okazji na piszę list do naszego. Może coś mają konkretniejszego. Pamiętam, że jakieś piętnaście lat temu dzięki informacjom z naszych archiwów wojskowych udało mi się "zaktualizować" datę, miejsce śmierci i pochówku jednego z babcinych braci. Cała rodzina sądziła, że leży gdzieś pochowany w rejonie Niesky i zmarł od poniesionych ran 24.04.1945r (informacja podana w miesięczniku Wojsko Ludowe) , tymczasem, okazało się, że data śmierci to 25.04, a miejsce pochówku to cmentarz w Zgorzelcu. Także niezła przygoda wyjaśniania historii pradziadka przede mną. Jeżeli uda mi się ustalić coś konkretniejszego i ciekawego- napiszę o tym. Jeszce raz bardzo wszystkim, a zwłaszcza Tobie Barbapapa dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 24 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2021 Niestety po blisko roku nie doczekałem się odpowiedzi wysłanych do konsulatów Austrii i Włoch. Pisałem również do odpowiedników naszego MONu. Cisza. Macie jakieś koncepcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Styczeń 2021 Share Napisano 28 Styczeń 2021 W dniu 8.03.2020 o 15:19, Barbapapa napisał: i jakieś trzy literki jak „psk” które umykają, może jakiś skrót np. „polowy szpital kawalerii”. "Polowy szpital kawalerii" ? A może jednak " pułk strzelców konnych", co wiąże się prawdopodobnie z późniejsza służbą w WP, w 4 PSK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Styczeń 2021 Share Napisano 28 Styczeń 2021 W dniu 8.03.2020 o 15:19, Barbapapa napisał: Zdemobilizowany dnia 15.01.1920 przez coś (może Dep.artament. Kwat.ermistrza?) 4 pułku strzelców konnych " Departament" kwatermistrz pułku ? A może jednak szwadron zapasowy pułku, " mistrzu" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Styczeń 2021 Share Napisano 28 Styczeń 2021 Kolego Kresowy, a tutaj zarys historii 4 PSK, będące pomocne w ustaleniu służby właściciela ww książeczki wojskowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 28 Styczeń 2021 Share Napisano 28 Styczeń 2021 Ciut jednej rzeczy nie rozumiem odznaczenia niemieckie i austriackie ?? To ten Pan walczył w dwóch armiach . Co wypożyczali sobie wojaków jak im brakowało ?? . Bardziej obstawiał bym że walczył w Armii Austro-węgierskiej i wszystkie odznaczenia miał austriackie i ten srebrny i brązowy krzyż był austriacki w dodatku to jest już książeczka Polska okresu międzywojennego którą dostawali nasi żołnierze około początków roku 1919 do 39 i w niej wypisywano wszystko co podał wojak słownie lub jak przyniósł książeczkę z armii w której służył jak się uchowała to przenoszono wpisy. Dlatego czasami mogą wystąpić przekłamania jak w tym przypadku z medalami przez osobę wypisującą. Zrób więcej zdjęć bo powinny być wpisy jaki miał stopień , gdzie w okresie międzywojennym służył , zameldowania etc. . Mam książeczkę swojego dziadka gdzie jest masa wpisów gdzie służył z pięknymi stemplami 7 pułku artylerii polowej i wpisami od 1918 aż do 39 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Luty 2021 Share Napisano 20 Luty 2021 "Żenada", " Dno", jak mniemam twoje kolejne nicki ,w kolejnych " wcieleniach" ?... Mogą być. Może jeszcze " Badziewie". Też pasuje... Przepraszam Kol. Kresowego, za siebie ... i za onego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 7 Marzec 2021 Autor Share Napisano 7 Marzec 2021 W dniu 28.01.2021 o 19:12, Landszaft napisał: . Zrób więcej zdjęć bo powinny być wpisy jaki miał stopień , gdzie w okresie międzywojennym służył , zameldowania etc. . Jak tylko minie mi okres kwarantanny podjadę do rodziców i jeszcze raz zrobię zdjęcia całości. Może mi coś umknęło. W dniu 20.02.2021 o 01:09, formoza58 napisał: Przepraszam Kol. Kresowego, za siebie ... i za onego ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 7 Marzec 2021 Autor Share Napisano 7 Marzec 2021 W dniu 28.01.2021 o 17:32, Barbapapa napisał: Primo - okres pandemii się trafił Secundo - w przypadku zagranicy pomiń ogniwa lokalne (czyt. polskie). Pisz bezpośrednio do archiwum w danym kraju Tertio - może warto skorzystać z pomocy Czerwonego Krzyża? Maile do archiwów wysłane. Dzisiaj naskrobię do Czerwonego Krzyża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowy Napisano 17 Marzec 2021 Autor Share Napisano 17 Marzec 2021 W dniu 7.03.2020 o 20:24, Barbapapa napisał: nazwa następna za Krakowem to może być "Piawa" i być może chodzi o bitwę nad Piawą Jeszcze wracając do tematu bitew- za Krakowem może też być Równe zakładając, że R zapisane jest bardzo niedbale. Póki co- planuję wyprawę do CAW (mam już niezbędne dane dot. okresu powojennego), czekam na odpowiedź z Austrii i wycenę kwerendy i z PCK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.